horoszkóp

Most érdemes bikinit és felfújható bálnát venni!

2008.07.18. 16:05
A strandcikkek leárazása szép, de bonyolult műfaj. Ha csupán új fürdőruhára van szükségünk, azt a Hervisben keressük, ha saját élményfürdőt akarunk, akkor most olcsón beújíthatunk egy-két gazdaságos gumijátékkal. A strandbelépőkön is spórolhatunk, amennyiben nincsenek nagy igényeink, vagy jól időzítjük érkezésünket és távozásunkat. Strandoljon olcsón!

A Velvet nem reprezentatív felmérése szerint honfitársaink nem feltétlenül a strand mellett vészelik át a nyár legforróbb napjait, szívesebben fedeznek fel más kultúrákat, vagy bicikliznek Patagóniában. Persze sokan vannak, akik inkább a passzív pihenés hívei. A GfK Hungária és Szonda Ipsos szerint a legtöbben strandolással és napozással ütik el az időt, amikor "üdülnek". Bár mindkettő meglehetősen egyszerű tevékenységnek tűnik, legkésőbb a vízpart mellett kiderül, hogy mennyire eszközigényes a vízparti napozás. Segítségképpen megpróbáltuk felderíteni, hogy hol érdemes beszerezni az olyan szükséges és elengedhetetlen holmikat, mint például a fürdőruha, illetve úszónadrág, a papucs, a gumimatrac, a napszemüveg és mindenféle felfújható alkalmatosság.

Hervis: bőséges fulladásgátlás

Először egy sportszeráruházban néztünk körül. A Hervis üzleteiben éppen nyári vásár volt ottjártunkkor, ami tapasztalatunk szerint azt jelentette, hogy az áruk többsége általában 500, 1000, 1500, vagy akár 2000 forinttal volt olcsóbb, de voltak holmik, amik akár 50%-kal áraztak le. Szerencsére mindent megtalálunk egy helyen, így lényegesen fel tudjuk gyorsítani a vásárlási folyamatot, ha például külön-külön nézzük át a sorokat, és a polcok felett értekezünk egy-egy termékről. Ez a stratégia főként a fürdőruháknál válik a hasznunkra, ugyanis óriási a választék. Könnyítésképpen a dresszeket, bikiniket, sortokat és a csodás fecskéket szín szerint csoportosították. Ami a napszemüvegeket illeti, a márka nem, csak a fazon okozhat némi fejtörést, mert csak Polaroid szemüvegeket találtunk. Összesen hét árkategória van, a legolcsóbb napszemüveg 6.999 forint, a legdrágább pedig 17.999.

Úgy tűnik, hogy a Hervis kedveli a hármas számot, hiszen tollas szettből és gyékényből három különböző áru (és vélhetően minőségű) terméket találtunk. A cégnél egyébként azokra is gondolnak, akiknek még nem megy annyira az úszás. Mi három (!) úszássegítő eszközt találtunk. A gyerekeknek való karúszó 1.699, úszássegítő deszka (bodyboard) 5.999, habhenger hozzátartozó csatlakzóval pedig összesen 1298 forint. Ha már nem félünk attól, hogy eme holmik nélkül bajunk esik, akkor vehetünk gumicsónakot akár 3.999 forintért, gumimatracot 999-ért, gumilabdát pedig 399-ért. És jöjjön a ipari kémkedésünk fénypontja: éppen a kijárat felé tartottunk, amikor felfigyeltünk a plafonig tartó Crocs-kollekcióra. A krokodilos cég nem csak szandálokat, hanem papucsot is gyárt, döbbenet.

Tesco gazdaságos bálnát a gyereknek

Bár már megszoktuk, hogy az angol cég hipermarketjeiben mindig egy helyen – lehetőleg a bejáratnál – gyűjtik össze a szezonális termékeket, most csalódnunk kellet, ugyanis lejártuk a lábunkat, amire minden szükséges holmit feltérképeztünk. Először a felfújható alkalmatosságokat tekintettük meg. A választék impozáns, főleg a saját márkás termékeket illetően. Vagyis ha nem akarjuk túllépni a költségkeretet, akkor semmiképpen ne vigyünk magunkkal gyerekeket, a polcokon ugyanis hemzsegnek az úszógumik, felfújható gumilabdák és víziállatok. Ha nem bízunk a strand felszereltségében, akkor 4990 forintért pink focikaput, 6990-ért egy mini kalózotthont, és közel 10.000 forintért ugrálóvárat is vásárolhatunk a gyerekeknek, vagy reménykedünk abban, hogy a sárkány (790 Ft), vagy a buborékfújó (1790 Ft) leköti a figyelmüket, amíg a családanya a mintás, szövetmatracon (4.299 Ft) pihen, amit a családfő 990 forintos pumpával fújhat fel. A 24 literes hűtőtáska 1599 forint, és egy adag jégakku pedig 359 forint.

Klikk!

Persze meztelenül mégsem mindenhol illik strandolni. Akár a fecskét, akár a fürdősortot, akár a hawaii mintás úszónadrágokat kedveli a családfő, kétezer forint alatt bármelyik fazont beszerezheti. A feleségeknek sem kell nagyobb költségekbe verniük magukat, és bátran válogathatnak a pántos és pántnélküli egyrészesek, a bikinik és a tankinik között. A női, szalmatalpú papucs 1049 forint, a férfi pedig 1200, a bőrrel borított kicsit drágább, pontosabban 4790, a klasszikus színtiszta műanyagból készült flipflop pedig egy ötszázas. A napszemüvegeknek 12 árkategóriája van, 239 és 1490 forintos között válogathatunk. Akárcsak a Hervisben, itt is a pilóta-, és az óriási, általában fehér keretes napszemüvegek vannak többségben. És most következzenek a gyerekek. A lányoknak egy teljes szett (fürdőruha, rövidnadrág és felső) körülbelül 4000 forint, a strandpapucs pedig 1000 forint körül mozog. A fiúknak való papucs és műanyag szandál már 699 forintért is kapható, rövid úszónadrágok pedig 1300-1700 forintért.

A márkaboltokban legalább van összehajtható frizbi

Vannak, akik nem kedvelik a tömegélményeket és inkább a pár négyzetméteres márkaboltokat látogatják, ahol legalább két eladó várja, hogy segíthessen nekünk. Nekünk a Puma és az Adidas egy-egy márkaboltjára esett a választásunk. Aki egy úttal szeretné elintézni az egész bevásárlást, kerülje a márkaboltokat, hiszen a választék lényegesen kisebb, mint a nagyobb üzletekben. Szinte csak fürdőruhákat, és papucsokat találtunk. A Puma boltjában fejben az extraságok közé írtuk az ízlésesen összetekert fürdőlepedőt illetve az összehajtható frizbit. Az Adidas üzletében pedig némiképp összezavart, hogy kicsit bazári volt a hangulat a fürdőruhák között. Ami a piszkos anyagiakat illeti, a kis üzletekbe csak akkor érdemes betérni, ha egy termékre minimum 3000-4000 forint szánunk. Bár kétségkívül csábító, hogy akár 30, vagy 50 százalékkel olcsóbban is beszerezhetünk egy-egy márkás holmit.

Inkább legyen a fokhagymás lángos

Bár mindegyik strandon van büfé, vagy kisebb étterem, ha spórolni szeretnénk, vagy jobban kedveljük a hazai ízeket, akkor egy hűtőtáskában magunkkal vihetünk némi italt és ételt. A Napi Gazdaság egyik cikke szerint az Auchanban a legolcsóbb bevásárolni a napi fogyasztási cikkeket idén nyáron, persze érdemes átnézni a szórólapokat, hiszen szinte minden termék más-más hipermarketben a legolcsóbb. Ha akciós naptejet akarunk vásárolni, akkor mindenképpen a francia üzletláncot érdemes felkeresni, akárcsak a visszaváltható Coca-Cola esetében. A szendvicshez a kenyeret inkább a Corában szerezzük meg, a nélkülözhetetlen zöldségeken viszont akkor spórolunk a legtöbbet, ha egy Tesco áruházba térünk be. Aki nem szereti ezt a fajta logisztikát, akkor talán mégis érdemes kipróbálni, milyen a vízpart mellett készített lángos vagy palacsinta.

Már csak a strandra kell bejutni valahogyan

Az árakat természetesen itt is sokminden befolyásolja. Belépők szempontjából a legolcsóbbak a strandok, ezután következnek a gyógyfürdők, majd az élményfürdők és az aquaparkok. A legtöbb esetben a belépő nem sok mindenre jogosít, vagyis a legtöbb szolgáltatásért – mint például a kabinhasználat - külön kell fizetni. Szinte minden strandon, illetve fürdőben árulnak bérletet, ami főként azoknak lehet hasznos, akik nyaralás helyett amikor tehetik, inkább egy közelben lévő vízparton pihennek. Amennyiben tagjai vagyunk egy egészségpénztárnak, annak is érdemes utána nézni, hogy az adott hely illetve cég szerződésben áll-e a mi szolgáltatónkkal. Ha időhiányában vagy az UV-B sugárzástól való félelmünk miatt nem akarunk egy egész napot a víz mellett tölteni, akkor még többet spórolhatunk, ugyanis egyes fürdőkben eleve kedvezményes jegyet kapunk, ha késő délután, illetve röviddel a zárás előtt érkezünk, illetve távozáskor visszafizetnek egy bizonyos összeget, ha alig pár órát strandoltunk.