horoszkóp

Tangaválság a világpiacon

2005.08.02. 11:08
Kimegy a divatból a tanga - állítja az angol The Sun, ami a fürdőruhadivatra nézvést áldásos hírnek is tekinthető, de a nadrágok alatt kirajzolódó nagybugyikat elképzelve már nem is annyira. Niki Belucci szerint valóban a franciabugyi a nyerő, Bárány Éva fehérneműtervező szerint szintén, csak épp a hazai vásárlók nem vesznek erről tudomást, Kiszel Tünde pedig megszeppen, de aztán biztat.

Nehéz időket él a tangapiac: a fenékbe húzott zsinórbugyik eladása az előző évekhez képest jelentősen visszaesett - állítja a The Sun. Még a tangát kedvelő hírességek is elfordultak egykori kedvenc fehérneműfazonjuktól, a modell Jodie Marsh például több mint 500 tangát számláló gyűjteményéről híres, mégis azt mondja: "Már nem nagyon viselem őket, kicsit divatjamúlt dolog volna. Mostanában inkább a nagyfenekű bugyijaimat mutogatom".

Klikk a képre!
A tanga évekig csak a sztriptíztáncosok és a riói karnevál szambaiskoláinak hivatalos fellépőruhája volt, míg 1997-ben egy Gucci divatbemutató révén fel nem került a kifutókra. Ettől kezdve ugyanúgy elfogadottnak számított, mint a magyar pornósztárok a bulvármédiában, és az ezt követő hat évben Angliában minden harmadik eladott bugyi tanga volt. Ezután azonban elkezdődött a hanyatlás korszaka: ugyanez a szám napjainkban már csak öt az egyhez, és még ez is folyamatosan csökken. A Sun információi szerint a tangaviselés azonban korosztálytól is függ: úgy tűnik, hogy a 25-34 éves korú nőknél a zsinórbugyik még nyerők, de a trendekre legérzékenyebb, tinédzserkorú lányok már divatjamúltnak ítélik.

Itthon nem lehet elég kicsi

A Velvetet is nyugtalanította a húsbavágó probléma, mivel fehérneműként az itt dolgozók közül is jópáran részesítik előnyben a minimált. Bárány Erika, a My77 fehérnemű- és fürdőruhakollekcióinak tervezője sem nyugtatott meg egyértelműen bennünket. "Figyelem a nemzetközi trendeket, és valóban észrevehető, hogy egyre inkább háttérbe szorul a tangafazon. Kinn egyre divatosabb a klasszikus, "nagyfenekű" bugyi, vagy a francianadrág és a shortfazon, és mi is egyre kevesebb tangát gyártunk" - mondta el a tervezőnő, de aztán kiderült itthon egyelőre nincs miért aggódnunk. "Az eladások alapján jól látszik, hogy a hazai vásárlók még mindig abszolút tangapártiak. Fehérneműben és fürdőruhában is főleg ez fogy, jóval többet adunk el belőle, mint a klasszikus fazonokból."

Míg az angol tinédzserek már a minél többet takaró bugyikat keresik, a tervezőnő szerint a hazai lányok ezeket egyszerűen viccesnek tartják: "Folyamatosan jönnek a vásárlói igények, főleg a nagyon fiatal tinilányoktól, akik egyre kisebb és kisebb tangákat akarnak még fürdőruhából is. A micro- vagy braziltangára például óriási az igény" - mondta el a tervező, aki azt is tudja, miért. "A tizenéves lányok úgy gondolják, most még megengedhetik maguknak, hogy minél többet megmutassanak magukból, hiszen most még van mit; elég lesz majd idősebb korukban felhúzni a hagyományos bugyifazont".

DJ-bugyi a keverőpult alatt

Mivel tizenhétéves kor felett már előfordulhat, hogy a franciabugyinál még a legdivatjamúltabb tanga is csak előnyösebb tud lenni, a nem tinédzserlányokból álló Velvet kicsit szorongva hívta fel Niki Belluccit, aki mióta pornósztárból topless DJ-vé képezte át magát, több módon is érintett fehérneműkérdésben. Egyrészt, mert topless DJ-ként lép fel, tehát a szexis alsónemű továbbra is munkaruházat számára, másrészt pedig mert jövő év elején saját kollekcióval is jelentkezik a témában. Reméltük, tőle biztatóbb híreket hallunk majd, és bár a dolog nem kezdődött túl ígéretesen, végül megadatott számunkra a remény: "A tanga fehérneműben nagyon csábító is lehet, de most már inkább a franciabugyi van feljövőben. A kollekciómban is inkább ilyesmik lesznek, de persze azért tangából is lesz majd egy-két darab. Nálam azért inkább extrémebb fazonokra kell majd számítani" - sejttette a szakmai titkokat DJ Bellucci, akin - kollekciója élő reklámjaként - fellépései alkalmával is láthatóak lesznek majd ezek az extremitások. Ő maga nem kifejezetten tangapárti, de azért "ha olyan az estém a pasimmal, akkor felveszem" - árulta el, majd azzal búcsúzott: "Ha jó a csomagolás, akkor mindegy, hogy mi az - előbb-utóbb úgyis lekerül."

Hurráoptimizmus és bikavadítás

Galéria
Kiszel Tünde, a magyar fehérneműgyűjtés nagyasszonya meglepődött és kicsit meg is szeppent, mikor felhívtuk a hírrel, hogy a tanga kimegy a divatból: "Én nagyon sajnálnám, ha így volna, én nagyon szeretem a tangát" - rendült meg a telefonban. "Szerintem nagyon jól kihozza az alakot, kényelmes is, és akinek szép formás az a bizonyos testrésze, annak tényleg nagyon szexis viselet. Én fürdőruhában is ezt részesítem előnyben." Gyűjteményében persze nem csak tangák találhatóak, a szép régi darabok mellett a legújabb divat, így az alattomosan feljövőben lévő franciabugyik is befészkelték már magukat, de azok közt, amiket köznapi viseletre használ, még mindig a tangák vannak túlsúlyban. "Télen persze kevésbé viselem ezeket, mert nagyon fázós vagyok, olyankor inkább a klasszikus fazonú bugyikat hordom. Színben a feketét viselem leginkább, bár nyáron a fehéret is, mert az nagyon jól áll, amikor szépen le vagyok barnulva, a pirosat meg azért, mert az olyan bikavadító" - árulta el, pedig ezt már nem is kérdeztük.

Mivel azonban azt is megtudtuk, hogy épp most jött vissza olaszországi nyaralásáról, gyorsan rákérdeztünk, szakértői szemmel mit figyelt meg a divat egyik legfontosabb tengerpartján. "Tangafürdőruhát tényleg kevesebben viselnek külföldön" - bizonytalanodott el, de aztán felcsillantotta a reményt: "Szerintem ami jól áll, és amiben jól érezzük magunkat, az a divat!"