horoszkóp

Férfitrend: az autóstáskát képtelenség eltiporni

2008.10.21. 14:56
Egy férfi nem hord magával annyi holmit, mint egy nő, de ez a tény még nem indokolja, hogy miért nincsenek kifejezetten férfiak számára gyártott, nem ciki táskák. Az autóstáska sajnos a reneszánszát éli, míg a szögletes diplomata szerencsére eltűnt. Az oldaltáskák népszerűek, csakúgy, mint a többfunkciós övtáskák. A férfitáskák után nyomoztunk három belvárosi táskaboltban.

Amíg a női táskákról regényt lehetne írni, a férfitáskákról legfeljebb novellát, amelyik a vállra vetett övtáskáról, vagy farzsebbe gyömöszölt személyi okmányokról, az órazseben lifegő mobiltelefonról, a biztonság kedvért kézben tartott pénztárcáról szólna. Érdemes hátizsákba pakolni az apróságokat vagy elég egy közepesen terjedelmes oldaltáska is? Hol a helye a szolgálaton kívüli baseball sapkának? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Macsótáskák bicikligumiból

Nézegessen férfitáskákat!

Elsőként a Dob utca 2 szám alatt található Tasenka & Dio boltba tértünk be, ahol hatalmas választékot találtunk táskákból. A gondunk csak annyi volt, hogy a kreációk vagy unisex típusok, vagy csak húsz év alattiaknak álltak jól. Megtudtuk, hogy a retro még mindig hódít, de az üzlet specialitása, a saját anyagból készített, egyedi igényeket kiszolgáló táskák. Bármilyen ötletet meg tudnak valósítani, ha valaki kész elképzeléssel érkezik, de ha nincs ötlet, a tervezésben is segítnek. Ilyen innováció például a népszerű bicikligumiból készült táska-és pénztárca garnitúra. Szinte mindennek ellenáll, valósággal elnyűhetetlen, egyedi, sportos és elegáns egyben, igazi macsó darab. Ritkán jön szembe az utcán, így azoknak a férfiaknak ajánljuk, akik a különleges darabokkal szeretnek útra kelni. A boltban népszerű továbbá a haldokló, vagy már teljesen el is tűnt légitársaságok emblémájával díszített, designos, műbőr oldaltáskák, csakúgy, mint a Jimi Hendrix, Kurt Cobain vagy Che Guevara halhatatlan portréjával oltott, örökzöld modellek. Az árfolyamuk 8 és 11 ezer forint között mozog.

A válltáskát az autóstáskával keresztezik

Következő állomásunk a Váci utca 56-58. alatt található D & M bőrdíszműves üzlet, ahol minden konszolidált fazonból hatalmas választékot találtunk, ahonnan nem hiányzott az autóstáska és a praktikus övtáska sem. Olasz és magyar termékek váltották egymást a rendhagyó esztétika jegyében. Az idei ősz egyik favoritja lehet a válltáska és az autóstáska keresztezéséből készült modell, melynek tervezésekor a fontos emberekre is gondoltak, ugyanis a telefonnak külön zseb szolgál, hangszórónak szúrt lyukakkal a táska elülső részén. Autóstáskából számos modellt nézegettünk, a szerényebbtől a menedzserig, és megállapítottuk, hogy bevonult a halhatatlanságba, ellentétben a szögletes vonalú diplomatatáskával, ami már csak oldschool filmekben tűnik fel, amikor a magányos zsaru a rosszarcú maffiózó csomagtartójára csapja, felpattintja a tetejét, és megvillantja benne a tetemes váltságdíjat. A keményfalú, szögletes diplomatatáskáralegtöbbször csak akkor figyelünk fel, ha az utcán vagy a metróban a térdünkhöz vágják. Sokan viszolyognak az autóstáskától, pedig hálás darab. Egy apró férfi retikül, melyben csak a legfontosabbnak jut hely. Nincs messze a karácsony, gondoljunk nagyapóra is, és váltsuk meg a húsz éve gyömöszölt autóstáskáját egy újabb fazonnal.

Férfitáska-nyomozásunk végállomása a Nyugati aluljáró volt, ahol a falakat beborító táskaburkolat pazar kínálatot és kevés minőséget ígért, olcsón. Talán még alkudni is lehet, ha éppen kint van a tulaj. A létező összes fazon megtalálható itt, az ember szinte elvész a kínálatban. De mielőtt lekapnánk egy háromezres hátizsákot, tegyük föl magunknak a kérdést, valóban jól járunk vele?

Inkább unisex, mint egyedi

Nézegessen férfitáskákat!

„Amit a húszas-harmincas férfiakon mostanában látok, és divatosnak mondott, azok inkább unisex modellek - meséli Bartha Andrea táskakészítő. „Ezek általában nagy műbőr, netán szövet oldaltáskák, ami pedig a színvilágukat illeti, hatalmas a választék, mindenfélében kapni, de nem árt figyelembe venni, melyik korosztályhoz tartozunk. Például a nőknél a nagy, piros táskákról valahogy mindig az utcalányok jutnak eszembe. Egy nőnél a táskának több szempontnak kell megfelelnie, mint egy férfi esetében: figyelembe kell venni a cipő színét, fazonját, magát a ruhát, amihez viseli. Olyan ez, mint a parfüm, valamit elárul tulajdonosáról. A férfiak ebből a szempontból könnyebb helyzetben vannak, nekik csak azt tanácsos betartaniuk, hogy sportos öltözethez ne viseljenek hivatalos táskát és fordítva: öltönyhöz hátizsákot. Általában ők jóval kevesebb holmit hordanak magukkal, mint egy nő.

Szerencsére a szürke-barna-fekete szögletes diplomata táska szinte teljesen eltűnt, viszont egyre több autóstáskát látni, negyvenen felüli férfiaknál. Az autóstáska annak köszönheti evolúciós maradandóságát, hogy igen praktikus: kényelmes viselet és pont annyi fér bele, amennyit egy férfi magánál hord. Annyi a kényelmetlensége, hogy állandóan kézben kell tartani, de a neve is azt sugallja, hogy nem állandó viseletre való: átteszi bele a kesztyűtartóból a jogosítványt és a cigarettát, így kényelemesen magával tudja vinni, mikor kiugrik a postára vagy egy kávéra. Félő, rövidesen újra divat lesz a fiatalok körében, talán a retróőrület miatt is. Ami a designt és a trendet illeti, férfi táskáknál legfeljebb egy-egy fazon körvonala változik, új stílus nemigen jelenik meg, vagy ha mégis, az is a múltból, egy adott korszakból kerül elő.

A látottak alapján el lehet képzelni, hogy az autóstáskák hamarosan a szivárvány minden színében kaphatóak lesznek, a piacon jelenleg látható fekete és barna mellett. A fiatalok körében népszerű még a tengerészzsák, és a márkás hátizsákok, de azok dizájnja miatt nem kell aggódnunk.