horoszkóp

Rajzfilmhősökből lettek a legjobb Kindertojás-klónok

2009.04.08. 13:45
Húsvéti csokitojástesztünkhöz olyan termékeket választottunk, amik ajándéktól vagy drazsétól zörögtek. Általános tapasztalat, hogy kevés az összerakhatós játék, viszont sok a tetoválás, ami elég béna. A klónok közül a Cartoon Network és a Madagaszkár tojása közelítette meg az eredeti Kinder színvonalat.

Miközben azt kutattuk, hogy hol érdemes bevásárolni a húsvéti ünnepekre, meglepően sok Kindertojás-klónra bukkantunk. Kíváncsiak lettünk, hogy vajon ezek a termékek tudnak-e annyit, mint a csokihéjba rejtett miniajándékok ősanyja, így kipróbáltunk minden olyan tojásformájú terméket, ami zörgött. Hét csokitojást teszteltünk, mindegyikről két-két kolléga vagy gyerekeik mondtak véleményt, és az etalon természetesen a Kindertojás volt. Íme tehát a klónok szubjektív sorrendje.

Cartoon Network, a legjobb

Bár a Tékozló Homár utálta a Cartoon Network tej- és fehércsokoládét, minket meggyőzött. Therabita kolléganő tíz éves fia, Botond szerint "semmi különbség nincs a Kinder és a Cartoon Network tojás között." Másik tesztelőnk azért felfedezett némi eltérést. "A kívül is félig fehér, félig tejcsoki tojás meglepően finom. Vékonyabb ugyan a Kindernél, de a csoki hasonlóan nyúlós. Hogy mennyire jó az akkor vált egyértelművé, amikor felfedeztem, hogy mindet megettem, mielőtt ránéztem volna a játékra. A tojás belsejében egyébként átlátszó műanyagtartó, ebben pedig egy műanyagzacsiba zárt Dexter-figura volt, ami átkozottul büdös. A szagától eltekinteve a figura aranyos, bár nem szép, de ez nem is várható egy hiteles Dextertől." Botond hiányolta az összerakható játékot, és azt mondta szívás, hogy lányos ajándék volt a tojásban. Nem értette, miért nem lehet megoldani, hogy már a csomagoláson is lehessen látni, milyen nemű gyereknek ajánlják a csokit. Ő megoldja majd, ha nagy tojásgyáros lesz. Meg bizony.

Madagaszkár, a béna csomagolás

A Madagaszkár és a Cartoonnetwork tojás tesztelőink hasonló színvonalúnak értékelték a két terméket, és szerintük ezek nem sokban különböznek a Kindertől. Kivéve talán a külcsínyt. "A Madagaszkár műanyagtojása átlátszó, ami nem jó, mert a gyerek hamarabb leplezi le az ajándékot, így kevesebb az izgalom. A tojás tartalma jobban tetszett, mint a Kinderé, mert a filmből ismert karakter volt benne, sajnálatos viszont, hogy nem összerakós. Az íze egyébként ugyanolyan, mint a Kinderé." Másik tesztelőnk megállapította, hogy a tojás csomagolása nem túl feltűnő, a csoki viszont könnyen olvad. Ő tojásában egy kulcstartót talált, műanyag pingvinnel és egy bambuszszoknyás asszonnyal. A termék ízét pedig kedvelte. "A csoki fehér- és sima csoki keveréke, finom és látványra sem rossz. Viszont az ajándékot nehéz kicsomagolni, ami egy gyereknek nem biztos, hogy örömet okoz."

Toto, ajándékban menő

"Az Ülker Toto névre hallgató tojása állagában meg sem közelíti a Kinder nyúlsósságát, így a két tojásfél elválasztása sem okozza a megszokott Kinder-kéjt. A csoki íze nem rossz, bár leginkább a mikuláscsokik egy jobb szériájára emlékeztet. A hatalmas sárga tojás kifejezetten űrkütyűszerű, két végén apró szellőzőnyílásokkal. Remélem nem egy minielefánt lesz benne. És nem! Sőt! Bréking! Végre egy összerakhatós játék. Igaz, csak öt darabból áll, de nem kell telhetetlennek lenni. A műanyag darabokból végül egy könyv lett, klasszul lapozható, ráadásul a világ híres épületeit nézegethetem. Nem is rossz."

A Toto csokiját másik tesztelőnk sem szerette, de az ajándék neki is bejött. "Hiányolom a Kinder-tojásokra jellemező fehér mázat, és a csokis réteg sem hozta az eredeti ízt, bár annyira nem volt rossz. Ami benne rejlő játékot illeti, a sárga műanyag tojás két vége lyukas, így, aki nem bír magával, az leselkedhet egy kicsit. A régi síros babáim hasonló felépítésű "hangdoboza" miatt egy pillanatra reménykedtem abban, hogy a sárga tojás megszólal. A Toto egy összerszerelhető játékkal kedvesik, amihez persze használati utasítás is van, így nem volt bonyolult feladat összerakni. A barlangból egy kis rakétán ki-be csúszkáló szuperhős mosómedve ugyan a magyar népmesék és gyerekdalok szexuális töltetét idézi, de hát rossz az, aki rosszra gondol."

Boci, a mamut

Bár a Boci tojása nem passzol tökéletesen a sorba, hiszen a többinél nagyobb, és nem is ajándék, hanem drazsé van benne, mégis muszáj volt kipróbálnunk. Olyan helyesen zörgött. "A tehéntojás szó a magyar nyelvben nem ismert (vagy igen, de egész mást jelent), a Boci csokoládétojása talán ezért is döntött úgy, hogy ő duplaakkora mérettel (80 gramm) próbál kitűnni az egyenmezőnyből. A többi tojáshoz képest a Boci csak 25 százalékos kakaótartalmat produkált, de ez az ízben egyáltalán nem érződik. A tekintélyes méret után pici csalódást okoz a beletöltött drazsé mennyisége: a mazsolás-zselés-földimogyorós vegyesfelvágott összesen ha van 15 szem, elfér egy nagyobb leveseskanálban. Kisebben esetleg púpozva." Az alapos elemzés után másik kritikusunk egy sokkal szubjektívebb, ámde kedvezőbb véleményt fogalmazott meg. "Bociék jó nagy tojást adtak, finom is volt, mind a tejcsoki, mind a benne lévő golyók. Nekem a Kindertojás után ez a legjobb, és bár kóstoltam már a Smarties gyártmányt is, de az összességében túl édes volt. Bociék eltalálták az arányt."

Smarties, az elbénázott ízvilág

A Bocihoz hasonlóan a Smarties tojása is drazséval töltött. Érdekes módon pedig az ajándék hiánya egyik gyerektesztelőnknek kifejezetten bejött. Legalábbis az anyja szerint. "Nagyobb, mint a Kinder, ergó első blikkre is jobban tetszett Bendegúznak. Bár a Kindert finomabbnak találja, annak örült, hogy nem olyan gagyi, használhatatlan és unalmas játékok vannak az ilyen tojásokban, mint a Kinder-félékben, hanem cukorka, amivel többet ér az ember." Felnőtt kritikusunk már nem volt ilyen rugalmas. Hiába, az ifjúkori Kinder-emlékek mély nyomokat hagynak. "Kifejezetten illúzióromboló volt, amikor az etalonnak minősülő Kindertojás csokijához képest zéró minőségű csokit megettem, és a bogyókon kívül nem rejtett ajándékot a csokitojás. A Smarties tojása egyébként úgy néz ki, mintha egy órástyúk tojta volna, és nemcsak a csokoládé, de a drazsék sem érik el a hagyományos Smarties-szintet. Játék hiányában pedig inkább a Kindernél maradok."

Filly, az egészen kicsiknek

A Filly tojás Kinder méretű, csomagolásán póni virít, és a kollégák szerint kifejezetten kisgyerekeknek készült. "A Filly lila belsejét kinyitva egy műanyag zacskóba botlok. Nem is. Kettőbe. Miután foggal, körömmel, ollóval végre kiszabadítom a játékot, megrettenve konstatálom, hogy egy plüss bőrű, lila, koronás minipóni az ajándék, ami annyira ronda, hogy egyetlen épp elméjű gyerek sem örülne neki öt éves kor felett." Másik munkatársunk sem járt jobban az ajándékkal. " A bennefoglalt ajándék lónyelv hosszúságú pónis műtetkókat jelent, emiatt valóban csak a célzott, maximum hatéves korosztály érezhet rajongást, ők viszont vélhetően nagyon."

A csokoládé minőségéről megoszlottak a vélemények. "A csoki szörnyen nyúlós, és bár először nem tűnik annyira iszonyúnak, de aztán jön az ipari mellékíz és a vékony csokihéj már landol is a szemetesben." Másik tesztelőnket meggyőzte a termék. "A felirat szerint a "Filly tojás finom tejcsokoládéból" elnevezésű termék a rettentőpónis dizájn alatt "teljes tejből készült (minimum 30 százalék kakaóval)" csokitojást rejt, ami megnyugtatóan és egyértelműen csokoládéból van. Nem egy Milka, de meglepően finom, főleg, hogy a kínaipiacos picipóni-klón külső alapján simán a csokoládébevonóból készült áltejcsokit vártam volna. "

Star Wars, a tetoválótojás

"A Star Wars-os tojás nagy csalódás volt. Azt hittem lesz benne némi fehércsoki, de buktam. A tejcsokoládé nem nagy szám, sőt, a benne lévő meglepetésnek pedig egyszerűen nem tudtam örülni. Ha hatéves lennék, biztos idegbajt kaptam volna, hogy mennyi idő alatt férek hozzá a benne lévő tetkókhoz, de felnőttfejjel elég volt egyet káromkodni, és elszállt a feszültség. A karomra tapasztott Jodát pedig sajnos senki sem ismerte fel, így minden alkalommal magyarázkodnom kellett. " Másik tesztelőnk sem járt jobban. "A csoki, ha picit is megolvad nagyon fura állagú, íze nem rossz, de nem is igazán jó." Ráadásul második körben is csak egy adag tetoválás jutott ajándéknak. Lehet, hogy nem is létezik más ajándék a Star Warséknál?

Húsvétkor a csoki a legkelendőbb

A 2-3 hetes húsvéti szezonban a magyarok közel 967 tonna, azaz fejenként 95 gramm édességet vásárolnak. Sánta Sándor, az Édességgyártók Szövetségének elnöke szerint az utóbbi két évben jelentősen megemelkedett a minőségi, azaz legalább 35%-os kakaótartalommal készült csokoládék fogyasztási aránya. A tavalyi húsvéti szenzonban csokoládé termékekre fordított 2,7 milliárd forintból 2,3 milliárd forintot csokoládé figurákra (ezen belül 1,1 milliárd forintot csokoládétojás, kicsivel több, mint 1 milliárd forintot csokoládényúl, 170 millió forintot egyéb figurákra) fordított a nép, további 164 millió forint értékben húsvéti zsákokat, 252 millió forint értékben pedig játékkal kiegészített ajándékcsomagot vásárolt. forrás: Édességgyártók Szövetsége, sajtóközlemény