horoszkóp

Ki találta fel a miniszoknyát és a farmert?

2008.03.19. 13:30
Louis Vuitton bőröndjeit már az 1800-as évek végén is meg lehetett vásárolni. Coco Chanel egyik leghíresebb táskájának márkanevét a tervezőnő kutyája ihlette. A miniszoknya brit és francia találmány is egyben, és a farmert nem Levi Straussnak köszönhetjük. Négy állítás négy fontos divattörténeti eseményről. Egyik hamis, döntse el ön, hogy melyik.

Legutóbb a Született feleségek sztárjáról, Eva Longoriáról kérdeztük önöket. Arra voltunk kíváncsiak, hogy olvasóink szerint az ötelemű állításcsokor közül melyik nem igaz. Nos, az utolsó bekezdésben ferdítettük el az igazságot. A színésznő ugyanis nem saját ruhakollekciót dobott piacra, hanem éttermet nyitott Beso néven. Longoriának valóban segített Todd English, de ő azonban nem divattervező, hanem értelemszerűen egy séf. Most a divattal kapcsolatos tudásukat szeretnénk tesztelni. Ezúttal egy hamis állítást rejtettünk el az egyik legendás ruhadarabról illetve kiegészítőről szóló rövid történetben.

Louis Vuitton és híres bőröndjei

A luxusmárka alapítója és névadója egy francia bőröndkészítő mester, Louis Vuitton, aki 1821-ben született. Halála után fia, Georges vette át az üzletet, akik egy világméretű céggé akarta fejleszteni a családi vállalkozást. A márkára jellemző mintázatott 1986-ban mutatták be, és a késő viktoriánus korban közkedvelt távol-keleti díszítések ihlették. A cég 1901-ben dobta piacra első kézitáskáját, majd 1932-ben az első szütyőszerű, zsinórral összehúzható táskát, aminek különböző változatai mai is a Noé nevet viselik. A második világháború után pedig monogramos pénz- és levéltárcákkal és kisebb táskákkal rukkoltak el, hogy visszanyerjék népszerűségeket, amit azután vesztettek el, hogy támogatták a francia, Pétain-féle árnyékkormányt.

Coco Chanel és a Chanel 2.55 táska

A FemaleFirst összegyűjtötte, mi is ihlette meg a világhírű divatikont, amikor megalkotta egyik legnépszerűbb kiegészítőjét. Mivel Gabrielle Bonheur “Coco” Chanel gyermekkora nagy részét árvaházban töltötte, ezért ez az időszak komoly befolyással bírt munkásságára. A táska láncszerű pántja például a nevelők kulcstartói ihlették, a piros/barna színű belsőt pedig az árvák uniformisa. A kis zsebek és rekeszek eredete is érdekes. Az egyik apró nyílásban a tervezőnő állítólag azokat a náci kém, Hans Gunther von Dincklage szerelmesleveleit tartotta, a másikban pedig a dugipénzét rejtegette. És végül, de nem utolsó sorban, a legendás táska nevét Coco Chanel kedvenc ölebének születésnapjáról kapta a nevét, az eb ugyanis 1955 februárjában látta meg a napvilágot.

A miniszoknya eredete

Megoszlanak a vélemények arról, hogy kinek is köszönhetjük a miniszoknyát. Sokan úgy vélik, hogy Mary Quant, egy brit ditervező hozta divatba a szexi ruhadarabot a hatvanas évek elején, ráadásul a miniszoknya kifejezést is ő alkotta meg kedvenc autómárkája, a Mini alapján. A FemaleFirst szerint francia kollégája, a távoli jövőt idéző ruháiról híres André Courrčges valamivel előbb rukkolt elő az ötlettel. Ő azonban nem aratott sikert, így a babérokat mégis Quant aratta le, aki állítólag még egy pikáns ruhadarabot kiötlött, ami forrónadrágként vonult be a köztudatba.

A farmer igazi története

A farmer bizony nem Levi Strauss találmánya, hanem Európából származik – ezt állítja legalább is a FemaleFirst egyik szerzője. A jeans szó az olasz tengerészek által használt kék anyag, a genoese angol megfelelője. A különleges szövetet a XVI. században Nagy-Britanniába is importálták. Maga a farmervászon elődje egy Franciaországból származó sávolykötésű, gyapjúból és selyemből szőtt anyag, amit a 1800-as években egyre nagyobb mennyiségben gyártottak az angolszász országokban, mivel a strapabíró szövetből készült ruha ideális viselet volt a munkások számára. A német származású Levi Strauss az elsők között volt, aki lecsapott erre a kiváló lehetőségre.