horoszkóp

Retróruha és partedli: turkálók az ötödik kerületben

2007.08.21. 14:55
Használt ruhás sorozatunk harmadik részének készítéskor rájöttünk, hogy lounge énekesnőnek öltözni csakis turkálóból kell, és ha az embernek gyereke van, neki is célszerű használtan beszerezni a hétfőtől péntekig ívelő partedli-sorozatot. Három turkálót vizsgáltunk meg az ötödik kerületben, és ígérjük, visszatérünk még az Arany János utcai aranybányába.

Miután a Múzeum körúti Gizmo már outletként, nem használt ruhás boltként üzemel, az Astroria Okéja után a belváros szívébe irányultunk. A Párizsi utca turkálója előtt hiába várakoztunk (a kiírt 9-es nyitás ellenére még fél 11-kor is nihil uralkodott a boltban), így felkerestük a Ruhagaléria láncolat ötödik kerületi tagját, majd az Arany János utca felé vettük az irányt. A szemünk egy idő után nehezen viselte a színes kavalkádot, de becsülettel végigböngésztük a három helyet, egyéni holmik után kutatva.

Oké (Múzeum krt., az Astoriánál)

Övet is találtak hozzá

Lehetséges, hogy csak a mozgalmas nyári napok következménye, de mostani ottjártunkkor eléggé le volt pusztítva ez az általunk is kedvelt turkáló. Sajnos nem találtunk semmilyen egyedi darabot, egy térd fölöttig érő, barna-kék mintás, háromnegyedes ujjú ruhától eltekintve. Viszont az eladók roppant készségesek, néhány másodperc alatt kerítettek a ruha apró méretű övtartójához való övet, és mindenféle rábeszélőképességüket latba vetették. A férfi eladó (akit egyik olvasónk a rejtélyes Fiúka névvel illetett) röpke kacsintással rögtön beajánlott egy tíz százalékos engedményt, ha megvásároljuk az 1850 Ft-os ruhát a 290 Ft-os övvel együtt.

A nyári felsőkre 40 százalékos engedmény volt, amikor nézelődtünk, de alapáron sem drágák a topok: 990 forinttól 1590-ig találunk felsőket, de a pinkbe hajló színű vagy hálójellegű, már tíz éve sem divatos felsők domináltak. Ez alkalommal a blúzok terén sem nagyon virított az üzlet, bár az áraik jók (1290-2450 Ft), de fürkésző tekintetünk nem igazán akadt meg egyiken sem. Pontosabban egyet felpróbáltunk, egy unalmas, ámde irodai célra megfelelő, sötét színű szoknyával, aztán le is vettük.

Szoknyák terén valamivel nagyobb a választék, a hosszú lábú nők valószínűleg örülnek a fekete-fehér kockás, rövid szoknyának, amit egy rátéttel bolondítottak meg. Hosszabb szoknyák is vannak (1500-2500 Ft), de ruhákat nem nagyon találtunk, fantáziátlan és főként műszálas darabokból láttunk csak néhányat.

Farmerekből és egyéb nadrágokból azért lehet válogatni (1250-3000 Ft), férfiingek is vannak zakóval együtt, de a vágyott egyéni darabokat itt sem találtuk. A munkahelyi öltözéket azonban valamennyire lehet frissíteni pár okés holmival. Babaruhák is vannak, a hét napra szóló partedli-készlet volt az egyik megható lelet, valamint aranyos lánykaszoknyákat is láttunk különféle színekben és szabással, 990-1500 forintért.

Kiegészítő is akad néhány, megfigyeltük például az álhippi, nagyfejű műanyag gyűrűt virágmintás díszítéssel (290 Ft) és az öveket (290-1490 Ft). Táskák is vannak, de mivel vásárolni nem akartunk, nem vállalkoztunk arra, hogy leszedessük őket a legmagasabb polcról.

Jellemző: barátságos kiszolgálás, esetenként fellelhető menő nadrágok és szoknyák

Ruhagaléria (Bárczy István u.)

Az üzlet Baross utcai testvére az egyik kedvencünk a városban, és itt is hasonlóan megdöbbentő mennyiségű válogatott angol ruha van. Mialatt körülnéztünk a nem túl nagy boltban és felpróbáltunk három pólót és két ruhát, a személyzet háromszor fordult és tolt be egy utazóbőröndnyi friss ruhát a boltba.

A csíkos blúzok garmadában állnak (1500-2500 forint), csakúgy, mint a kézitáskák. Válogathatunk a topok és pólók között is, de meg kell hagyni, lenyűgöző darabot nem találtunk. Farmerekből itt szűkösebb a választék, akár az Okéban, és összességében nadrágfronton hiányérzetünk maradt.

Leveles kedvenc

A ruhák között megakadt a szemünk néhányon, például egy krémszínű, vászon, felül fodros darabon. Kézbe fogva azon töprengtünk, hogy miért terveznek egyáltalán alul aszimmetrikus ruhákat, de miután felvettük, revideáltuk nézeteinket, hiszen nem is volt borzasztó. Találtunk még egy rendkívüli retró példányt zöld és pasztell levélmintával, műszálas anyagból. Tetszett a mell alatti megkötés, ámde a szabás ismét csak a hosszúlábú nőknek kedvez. A ruhákat 1850-2500 forintért lehet megszerezni.

A hely nem szenved hiányt kiegészítőkben, van jópár öv 1500-1800 forint körül, néhány nyakláncot és egyéb ékszert is láttunk. Akik szeretnek könyékig merülni ruháskosarakban, azok élvezhetik a három hatalmas ládát, amelyekben minden 500 forintba kerül. Csak legyen időnk végigtúrni őket. Amit hiányoltunk, az a gyerekholmik nagy választéka volt, férfiingekből itt is (mint a legtöbb turkálóban) kevesebb van, de megakadt a szemünk egy vagány, barna mintás egyedi hosszúujjún. Összességében úgy éreztük, hogy a bolt elhelyezkedése kicsit magasabbra tolta az árakat, mint indokolt.

Jellemző: hatalmas választék, kicsit magas ár

Öltöző, aka Dressing Room (Arany János u.)

Az Arany János utca teljes elképedésbe taszította a gyanútlan turkálószemlézőt, mert egymás után három használtruhás bolt is található itt, tehát vissza kell térnünk még ide sorozatunk alatt. Az Öltöző, kihívóbb nevén Dressing Room a dizájnos logójával vonzza a járókelőket, és mi is megpróbálkoztunk véginézni a kínálatot, bár riasztóan nagy a választék, főként angol ruhamárkákból . Ugyan itt csak hetente kapnak árut, de minden nap új ruhákat pakolnak ki.

Hatalmas a választék blúzokban és topokban, kedvencünk a most oly divatos aprópöttyös ujjatlanok felhozatala volt: zöld és kék színben is találtunk ilyet, mély kivágással, 1800 forint körül. Egy egész falnyi női nadrág (1500-2000 Ft körül) várakozott a vevőkre, akik meglátásunk szerint a szolíd, konformista irányzatokat kell, hogy kedveljék. Farmert itt sem találtunk.

Ruhákban gyengélkedett a bolt, viszont volt néhány használt cipő, táska is jópár, és külön szekció a gyerekeknek és férfiaknak. Gyerekszoknyát már 500 forintért is lehet itt kapni, sőt még plüssállat is akad néhány, de ilyet finnyásságunk okán nem vételeznénk használtan.

A bolt vezetői remek érzékkel előrevetítettek valamennyit az őszi trendből, egy egész körállványt szenteltek e célra, "ízelítő az őszi kínálatból" felhívással. Aki igazán előrelátó, már széldzsekit és melegebb kabátot is vehet 4000 Ft körül, a 2000 forintos farmerkabát mellett. Kiegészítőket itt is találtunk a boltban, vannak övek és a pénztárnál még néhány gyűrű is: például egy ezüstutánzatú pecsétgyűrű-forma, melynek közepén kék spirálok gyűrűznek. Nagy divat ez az iparművész csemegék között, de 400 forintért még jobban megéri.

Jellemző: az eladó néni fütyörészi a rádióslégereket és kedves