Ajándékutalvány: ha ciki a pénz, de nincs ihlet

2007.12.20. 16:22
Bár sokszor úgy gondoljuk, hogy jól ismerjük a számunka kedves embereket, karácsony előtt gyakran rájövünk, hogy lövésünk sincs arról, vajon mire vágynak. A zokni és a bögre ugyan logikus és egyszerű választásnak tűnhet, de szinte biztos, hogy nem arat osztatlan sikert. Inkább derítsük ki, hol vásárolnak a megaján-
dékozandó személyek és lepjük meg őket jó sok utalvánnyal. Tippek tanácstalan rokonoknak, barátoknak.

Nem tudja pontosan, hogy mit ajándékozzon szeretteinek, de túl kínosnak és személytelennek találja a borítékban lapuló papírpénzt? Az ön problémájára vélhetően az ajándékutalványok jelentik a megoldást. Felmérésünk szerint ez a fajta meglepetés az ajándékozási lista ötödik helyén áll, és főként a nők, a kisebb jövedelemmel rendelkezők valamint a nagyon fiatalok részesítik előnyben. Íme egy-két tipp azoknak, akik inkább a célszemélyekre bízzák a döntést.

Hölgyeknek: illattól a szoknyáig

Rengeteg üzlet van, ahol a hölgyek számára be lehet szerezni egy-egy tetszetős utalványt. Bár a parfüm népszerű ajándék, a kiválasztáskor nagyon körültekintően kell eljárni. Könnyen kiküszöbölhető a kockázatos procedúra, ha elmegyünk a két legnagyobb parfümériahálózat egyik üzletébe, és egy csinos üvegcse helyett egy papírdarabbal térünk haza. A Douglasnál ezer, ötezer és tízezer forint étékű ajándékutalványok kaphatók, melyeket a világutazók tizenhét európai országban és az Egyesült Államokban korlátlan ideig tudnak beváltani. A Marrionaud boltokban pedig az ötezres, tízezres és húszezres címletek között válogathatunk.

Körülnéztünk, hogy az általunk gyakran tesztelt ruházati cégek közül vajon kik gondoltak a kicsit tanácstalan férfiakra, akik tudják, hogy kedvesük leginkább egy trendi göncnek örülne, de nem igazán biztosak a méretben, a cserét pedig cikinek tartják. A Mango üzleteiben például nincsenek fix címletű utalványok, olyan összeget írnak rá, amilyet a kedves vásárló kíván. Bár csak egy évig érvényesek, ha véletlenül valaki lejárt utalvánnyal kíván fizetni, akkor sem hajtják el. A C&A-nál szintén nincs meghatározva az utalvány összege, sőt, a papír és a bankkártyaszerű kiszerelésű utalványok korlátlan ideig felhasználhatóak. Akárcsak az H&M-nél, itt viszont csak ötszázas, ezres, ötezres és tízezres címletek közül választhatunk. Igaz, ezekből bármennyit felhalmozhatunk.

Hogy az urak se maradjanak ki

Bár nem rég megállapítottuk, hogy a hölgyek is rajonganak az elektronikai cuccokért, a társadalom technofilebb tagjai mégis a férfiak. Számukra tökéletes ajándék lehet a különböző elektronikai üzletekben beváltható utalvány, melyet bizonyára könnyes szemmel szorítanak magukhoz az ötödik pár sötétkék zokni és a harmadik csíkos nyakkendő után. A Saturnban a legnagyobb a választék, itt ezer, kétezres, ötezres, tízezres és húszezres utalványokat vehetünk, és ezek mind korlátlan ideig felhasználhatók. Az Extreme Digitalnál és az Elektropontnál kétfajta, ötezer és tízezer forintos utalvány kapható. Ezek az előbbi üzletláncnál a kiszállítástól számított egy évig, az utóbbinál pedig hat hónapig érvényesek.

Lakberendezés nemtől függetlenül

Nem csak karácsonykor örvendenek nagy népszerűségnek a lakberendezési üzletházak ajándékutalványai. A Kikában bármelyik pénztárnál megvásárolhatók és bármelyik üzletben beválhatók, kívánt összegre töltik ki és öt évig érvényesek. Az Ikea halad a korral, ők elektronikus ajándékkártyával kedveskednek ügyfeleiknek, amit a vásárló bármikor, bármilyen összeggel feltölthet. Karácsonykor a sportruházat és a sporteszközök iránt is megnő a kereslet. Persze nagymama legyen a talpán, aki tudja, hogy unokájának éppen milyen márkájú edzőcipőre fáj a foga. Semmi gond, a Hervis boltokban ezer és ötezer forintos ajándékutalványokat lehet kapni, amiket a vásárlástól számított egy éven belül le kell vásárolni. A Decathlonnál ezer, ötezer és tízezer forintos címletek között lehet válogatni, amik szintén tizenkét hónapig érvényesek.

Nem csak könyvmolyoknak

Bár az ünnepek egyre inkább az önfeledt konzumálásról szólnak, nem árt, ha a kellemeset összekötjük az hasznossal, és a művelődés oltárán is áldozunk egy keveset, vagyis könyvutalványokkal lepjük meg szeretteinket. Az Alexandra-hálózat üzleteiben kétféle utalvány kapható, egy a cégek, egy pedig a magánszemélyek számára. Ez utóbbit nemcsak könyvekre, hanem cd-re és dvd-re is be lehet váltani. Ötszáz, ezer, kétezer és ötezres címletekben kapható, és egy évig érvényes. A Libriben ötszáz, ezer és ötezer forintért vásárolhatunk könyvutalványt, de egyedi kérésre lehetőség van a fentiektől eltérő címletű, valamint cégemblémás utalványok kiállítására, amennyiben a rendelési érték meghaladja a százezer forinot – áll a cég honlapján.

Kicsi kockázat: plázás utalvány

Ha annyira sem szeret hazardírozni, hogy egy konkrét üzlettípus mellett tegye le a voksát, akkor sincs gond. Számos plázában, vagy üzletházban lehet vásárolni olyan ajándékutalványt, melyet az ott található boltok, butikok többségében be lehet váltani. Egy gond van csak, ha a célszemély kedvenc üzlete nincs rajta ezen a listán. A Westendben ezer és ötezer forint névértékű utalványokat árusítanak, melyek korlátlan ideig felhasználhatóak, a Camponában és a Mammutban is csak ezer és ötezer forintosokat, melyek egy, illetve két évig érvényesek. Általában mindenhol az információs pultnál lehet szert tenni az utalványokra.

Mindenhol jobb, mint otthon

Utazni a legjobb dolog, és egyre kevesebben vannak, akik otthon töltik a piros betűs ünnepeket. Mivel egy családi út jócskán megterheli a közös kasszát, bizonyára minden háztartásban örülnek, ha utazási utalvány is lapul a fa alatt. A Vista irodáiban tízezer, ötvenezer és százezer forintos értékben lehet kapni és 2008. december 31-ig le kell vásárolni. A Neckermannál mi határozhatjuk meg az utalvány összegét, ami a kiállítástól számított maximum egy évig érvényes. A Neckermann irodáiban ötezer, tízezer, húszezer, harminc- és ötvenezer forintos névértékben wellness ajándékutalványt is kapható, belföldi wellness szállásokra és szolgáltatásokra lehet beváltani. Ha már a kényeztetésnél tartunk, érdemes benézni a kisebb-nagyobb kozmetikai és masszázsszalonokba is. Ezeken a helyeken – amennyiben van saját ajándékutalványuk - általában nem egy konkrét pénzösszegről állítják ki az utalványt, hanem az igénybe vehető szolgáltatásokról. A leghálásabb célközönség: az ünnepi készülődések alatt megfáradt és elgyötört háziasszonyok.

Plusz 1 praktikus tipp: az elintézzük.hu oldalon „egy doboz szabadidőt” rendelhetünk szeretteinknek, vagyis egy díszes dobozban található kártyát, melynek fejében a honlap munkatársai helyettünk vetik bele magukat a bürokrácia útvesztőjébe. Külön kártya kapható a kismamáknak, akik így több időt tölthetnek csemetéikkel, mivel nem nekik kell elintézni a szülés utáni ügyes-bajos dolgokat.