Pompon, dizájnbugyi, marcipántorta

ef
2007.07.13. 12:42
Színes forgatagot, sok-sok buggyos nadrágot és nemezfülbevalós biciklislányt vártunk a WAMP művészpiac első szülinapi előbulijára. Fülbevalót láttunk ugyan egyet a közönségben, de az éljenző tömeg elmaradt, és a lila varázskoktélról is lekéstünk. Viszont láttunk pomponos nadrágokat és dizájnbugyikat a kifutón.

A WAMP dizájnpiac egyéves születésnapi előpartiját csütörtök este tartották a margitszigeti Holdudvarban. Talán a júliusi ősz is visszarettentett némely dizájnimádót attól, hogy a szabadtéren legeltesse szemét az éjszakában trendi gúnyákat bemutató modelleken: a várt többszáz ember helyett úgy százötvenen vehettek részt a partin. Mikor mi odaértünk, a Balkan Fanatik koncertjének már véget vetett egy kellemetlenkedő angyalföldi szomszéd. Ő a szigeti zenés rendezvények réme, egy Szenti István parkbeli lakó, aki csendháborítást kiáltva már a törvényes tíz óra előtt is hívogatja a rendőrséget.

Boszorkánykoktél

A WAMP színeiben kevert, rejtélyes összetételű lila koktélról sajnos lemaradtunk. De talán nem is olyan nagy baj, hiszen a magányos asztaloknál láttunk néhány elhagyatott, hosszúkás poharat a - sötétben zöldeslilának tetsző - folyadékkal félig telve. Mélán néztünk körbe iparművészek és rajongóik után kutatva, miközben arra várakoztunk, hogy elkezdődjön a divatbemutató. Majd kifaggattuk egyéves tapasztalataikról a "wasárnapi művészpiac" szervezőit.

Közönségközeli művészet

Mosshammer Kinga, aki a sajtókapcsolatokért felel, elmondta, már egy éve is tudták, hogy van igény a dizájnra Magyarországon. Már akkor sok volt az érdeklődő, amikor tavaly augusztusban Soma olivabogyót szórt mellei közül a közönségnek az első, Gödörbeli piacon, és a látogatók száma azóta is nő. Ma már átlagosan száz kiállítójuk van a havonta jelentkező vásárokon, többezer látogatót vonzanak az igényes ruhák, táskák és egyéb kiegészítők, meg persze a DJ-k is, akik egész nap tolják a vásározás alá valót. A sajtós, aki maga is tervező, kiemelte, hogy "nagyon fontosnak találtuk, hogy a tervező személyesen találkozhasson a vásárlóval, és hogy megmutassuk, mi is tulajdonképpen a dizájn". Szerintük ez egy izgalmas művészeti terület, ami sokkal közelebb tud kerülni az emberekhez, mint például a képzőművészet, "ami sajnos nagyon elidegenedett a hétköznapi emberektől". Mosshammer Kinga elmondta, hogy keresik a dizájn kapcsolódását más területekkel is. "Nem titkolt célunk, hogy egyéb változatos, játékos formáit is megismertessük Magyarországon, ilyen például a mostani születésnapi piacon megrendezendő 'design pik-nik', ami a food design területét öleli fel." Magyarul, aki ellátogat a vasárnapi piacra, vehet ételjegyeket, amelyekért cserébe apró ételkockákat kap, és ezekből képeket alkothat. Amit aztán persze meg is ehet.

Kattintson pár ruháért!

A frissesség képviselői

Kíváncsiak voltunk, hogy a kiállítók hogyan kerülhetnek be a WAMP-ra. Kderült, aki úgy érzi, hogy tehetséges és fel szeretne öltöztetni egy városi fiatalt flitteres, aszimmterikus gyapjúszoknyába, az elküldheti referenciáit a szervezőknek. Ők nem írnak elő végzettséget, viszont kialakítottak egy kritériumrendszert: olyan tervezőket várnak, kiknek munkái újszerűek, a modern dizájnt és a dinamikus, fiatalos stílust képviselik. Egyébként a szervezők is folyamatosan figyelik a szakmát, a frissen végzetteket is meghívják. "Szeretnénk, ha ez nekik is bemutatkozási lehetőség lenne. Sokszor a fiatalok tudnak frissességet, újszerűséget behozni."

Külföldi wampok

Mint minden, ami jó, a WAMP is megérdemli a külföldi bemutatkozást. Vásárokon és kiállításokon szeretne megjelenni a WAMP-kollektíva a jövőben szerte a világban, sőt, a külföldi dizájnereket is elhívnák a magyar piacra. "Jövő évtől kezdve minden évben szervezünk majd egy nagyszabású, többnapos dizájnfesztivált, ahova mindig egy adott ország dizájnereit hívjuk meg. 2008-ban például Hollandiát.

Pompon, rakottszoknya, csípőbugyi

A divatbemutatón az amatőrfotózással is meg kellett birkóznunk, de a gépet az arcunk elől levéve megcsodálhattunk pár érdekes kreálmányt, amelyet akár még fel is vennénk. A modellek az Artista, a PsyCat, az Aquanauta, a Balkan Tango, a Bodza, a Camou és Pazicski munkáit mutatták be. Volt piros pomponos harisnyanadrág, nemzeti színű pörgősszoknya, meg kiskabát arany hímzéssel. Úgy tűnt, hogy a PsyCat ráment a batikos hatású felsőkre és szűk térdnadrágokra, de a kapucnis pulcsiról sem feledkeztek meg. A Balkan Tango egyszerű csípőbugyikat mutatott be, és valami karra erősített pántot, amit fényvisszaverőnek véltünk.

Oroszlán a háton

Fehér Beatrix, a Camou egyszemélyes tervezőgárdája is jelen volt pulóvereivel és nadrágjaival, melyeket saját készítésű fotóinak szitanyomatával díszít. Elmondta nekünk, hogy van, amikor úgy dolgozik, hogy az eladhatóságot tartja fejben, de általában az eredetiség ösztönzi: "nincs két ugyanolyan darab, sem nálam, sem a WAMP-on". Kicsit megirigyeltük gömbölyded nemezfülbevalóját, amiről kiderült, hogy nem ő készítette: "Ezt az egyik piacon szereztem, nagyon megy ez a wampi cserebere!". Arra jutottunk, hogy turistaként valószínűleg rögtön beszereznénk egy Camou-pólót, amelynek hátuljáról a Lánchíd oroszlánja ásít az ember arcába.

Szexi elegancia

Mikor már elkönyveltük volna, hogy a trend az urbánus és a vagány-fiatalos keveréke, bevonultak a Pazicski-darabokat viselő modellek. A sok fodor és nemes anyag láttán elgondolkodtunk, hogy valószínűleg fogynunk kellene pár kilót, hogy ezek a kifinomult és nőies szoknyák jól mutassanak rajtunk. Az egyik hétköznapi kedvencünk a selyemnek tűnő, fekete buggyos térdnadrág volt, amit talán még azok sem röhönek ki, akik amúgy "MC Hammer-nadrág"-nak titulálják az iparművész tervezte "ülepes nadrágokat".

Az Aquanauta színes, vidám és világos, elegáns darabjai után a Bodza remek melegítői és kivehetetlen elrendezésű fürdőruhája következett, és a szőr kismellény gumicsizmával, kizárólag extra-hipstereknek. A bemutató végeztével, az élmény feldolgozása céljából beálltunk a sorba a lila WAMP-tortáért, majd a marcipánt majszolva örültünk egyet ennek az iparművész összefogásnak. Vasárnap az ételképekkel lehet majd folytatni az Erzsébet téren.

Vasárnapi szülinapi WAMP
Ha szeretne étellel képet festeni, vagy csak megnézné, mi az újdonság a dizájnban, látogasson el az Erzsébet térre július 15-én, 10 és 18 óra között. A születésnapi interaktív piknik kora délután, egy és öt óra között zajlik majd, a zenét a Fine Cut Bodies szolgáltatja.