Mellplasztika őssejtekkel

2005.02.22. 11:12
Amerikai kutatók forradalmi áttörést ígérnek a plasztikai sebészetben: az eddigi - sok esetben súlyos szövődményeket okozó - mesterséges mell-implantátumok helyettesítésére természetes anyagból: emberi zsírszövetből készült implantátumot hoztak létre.

A plasztikai sebészetben használt mesterséges mellimplantátumoknál a töltelékanyag szivárgása és a szervezet védekezési funkciójából adódó betokozódás egyaránt káros mellékhatás lehet. Az úgynevezett természetes implantátum esetén azonban nincs ilyen veszély.

Hozott anyagból dolgoznak

Az Illinois-i Egyetem kutatói őssejteket vettek alapul, amelyet egy speciális zselé-szerű formában zsírsejtekké tenyésztettek - írja a BBC News hírportál. Mivel így bármilyen alakzat létrehozható, ezek az implantátumok az eddigi mesterséges alapanyagú implantátumoknál jobban megőrzik eredeti méretüket és formájukat, ugyanakkor nem áll fenn náluk a sérülés és a szivárgás veszélye, és az egészséget sem károsítják.

Más kutatók is kísérleteztek már hasonló eljárással, amikor az őssejteket a páciens saját zsírszövetével kombinálva hoztak létre természetes implantátumot. E módszer hátránya azonban, hogy a szükséges mennyiségű zsírszövethez csak komoly műtéti beavatkozás útján tudnak hozzájutni.

Nemcsak mellplasztikára használható

Dr. Jeremy Mao orvoscsoportja más eljárással próbálkozott. Ők önként jelentkező egészséges páciensek csontvelőjéből vettek őssejteket, amelyekből megfelelő eljárással többféle sejt - így zsírsejt is - kitenyészthető. A mellplasztikára vágyó pácenseknek a jövőben így lehet választási lehetőségük: mesterséges, vagy természetes alapanyagú implantátumot is beültettethetnek. Bár a kutatás még további kísérleteket igényel, Dr. Mao szerint a technika mind a mell-, mind más korrekciós műtétek esetében forradalmi újítást jelenthet.