A Velvet Kommandó biciklis különítménye már feltérképezte a balatoni bazársorok kínálatát a lufis papucsoktól kezdve a fürdőruhákon át a sálakig. Mivel azóta végre visszatért a nyár, úgy döntöttünk, hogy egy szűkebb keresztmetszetét is megvizsgáljuk az árukészletnek, és Balatonfüreden járva megnéztük, hogy mire számíthat az, aki szalmakalapot szeretne vásárolni a magyar tengernél. Nos, elmondható, hogy Julia Roberts nem igazán hozta a növényből készült fejfedők reneszánszát, a tavalyi miami divathét tervezői sem ihlették meg a vásárlókat, ugyanis hiába van kínálat, a városban sétálva nem igazán találkoztunk olyan emberekkel, akik szalmakalapot viseltek volna. Persze lehet, hogy a strandokon más a helyzet, ugyanis oda most nem jutottunk el. Pedig a szalmakalap igen fontos kelléke a nyári öltözetnek, főleg ha magas az UV-sugárzás.

Klikk a többi képért!

Bár első blikkre azt gondolhatnánk, hogy a férfiak sokkal rosszabb helyzetben vannak, mint a nők, ha alaposabban megvizsgáljuk az árusok portékáit, azért rá kell jönnünk, hogy a szalmakalapot készítők és forgalmazók rájuk is gondoltak, igaz, a kínálat valamivel szegényesebb, mint a női fejfedők esetében. Persze a fazonokban egyik nemnél sem történt óriási nagy újítás, ugyanaz a formavilág van túlsúlyban már évek óta. Óriási előnyben van az, aki imádja a masnikat és a virágokat mindenféle színben és kivitelben, illetve azok is, akik a széles karima mellett teszik le a voksukat – legyen szó akár a merevebb, akár a lágyan a homlokra omló változattal. A színek rajongói is megtalálhatják számításukat, igaz, csak egy igazán tarka darabot találtunk, viszont voltak olyan fazonok, amelyeket több színben is lehet kapni.

Még több kalap!

Persze nemcsak a formák és a színek alapján lehet válogatni, hiszen az árak is nagy szórást mutatnak: a legolcsóbb darab egy rózsaszín, kislányoknak készült fejfedő volt 1000 forintért, a legdrágább pedig egy majdnem 10 ezer forintos Quicksilver volt, átlagosan egyébként 1500-2000 forintba kerülnek a kalapok. Összehasonlításképpen munkába jövet megnéztük, hogy a Flórián téri aluljáróban mennyibe kerül a legegyszerűbb kivitelezésű férfiszalmakalap. Nos, ha jól láttuk, akkor kicsit kerekítve 1200 forintért már haza is vihetjük. Az pedig már rajtunk múlik, hogy melyik számunkra a kényelmesebb: ha a sok cucc közé már itthon bepakoljuk kedvenc szalmakalapunkat, vagy inkább bízunk abban, hogy valamely bazársor egyik bódéjában megtaláljuk azt a jóárasított darabot, amely kibírja a nyaralás végéig.