A Facebook amerikai dolgozói végeztek egy pár érdekes kutatást, és legutóbbi statisztikáikat március végén tették közzé. A felméréshez azon sokmillió amerikai adatait használták fel, akik a Facebookon 2010-ben és 2011-ben megosztották családi állapotukat. Minden hónapra kiszámolták, hogy hány olyan eset volt, amikor valaki állapotát egyedülállóról kapcsolatban levőre módosította (azaz összejött valakivel), és hány olyan, amikor kapcsolatban levőről egyedülállóra (azaz szakított). Korábban britek végeztek hasonló kutatást.

Az alábbi grafikont abból állították össze, hogy az egyes hónapokban miből volt több: új kapcsolatból vagy szakításból. A hónapokat a függőleges téglalapok jelképezik, a zöld szín azt jelenti, hogy a szerelem a jellemzőbb az adott hónapra, a piros azt, hogy több szakítás volt, mint új kapcsolat. Első látásra szembetűnő, hogy a zölden szerelmes tavaszi hónapok közül az április az utolsó, és a májustól augusztusig tartó időszakban több a szakítás, mint az új kapcsolat. A Facebook amerikai statisztikusai mindezt korcsoportokra lebontva ábrázolták.

Az új kapcsolatoknak legkedvezőbb napok egyébként a karácsony és a Valentin-nap, az amerikai Facebook-felhasználók közül legalábbis ekkor állítják át a legtöbben a családi állapotukat egyedülállóról kapcsolatban lévőre. Extrém módon pozitív az eredménye április elsejének is, de másnap, április másodikán viszont extrém módon sok a szakítás, amiből arra lehet következtetni, hogy rengetegen viccesnek találják azt az áprilisi tréfát, hogy egy napra úgy csinálnak az interneten, mintha kapcsolatban lennének.

Abból, hogy a most következő nyári hónapokra jellemzőbbek a szakítások, arra következtethetünk, hogy az emberek zöme úgy érzi, a tél átvészeléséhez jól jön egy társ, sőt, még a tavasz kezdetének pezsgése is összetereli a pár nélkül élőket. A nyár ezzel szemben az élvezetek habzsolásának és a szabadságnak az időszaka, nem csoda tehát, hogy a függetlenségre vágyók ekkor érzik legnagyobb szükségét annak, hogy kiszabaduljanak kapcsolatukból, megszabaduljanak hűségi fogadalmuktól, és felelőtlenül csajozzanak-pasizzanak a hőségben.

De nem csak hónapos bontásban vizsgálták ezt, hanem hetiben is. Ebből az derült ki, hogy a szakításoknak a hétvége kedvez mindhárom korcsoportban, míg az új kapcsolatok keletkezését általában hét közben, legtöbben hétfőn jelentik be a felhasználók. Erről is van grafikon persze, lásd alább.