Néhány nappal ezelőtt látott napvilágot a Los Angeles megyei halottkémi hivatal előzetes jelentése, amiből továbbra sem derül ki egyértelműen, mely gyógyszer vezetett az énekes halálához, de azt már leszögezték, hogy halálának oka gyógyszermérgezés. Jackson vélhetően a Propofol nevű altatószer túladagolásában hunyt el, bár a hivatalos dokumentumok szerint hat gyógyszerből álló koktélt kapott néhány órával a szívleállást megelőzően. Mindez egyelőre még mindig nem bizonyítja, hogy az énekes újonnan felvett orvosa, Conrad Murray adagolta volna túl Jacksont. Gyógyszerész olvasónk az eddig napvilágra került részletek alapján alapján összegyűjtött tizenöt okot, ami az ötvenévesen elhunyt énekes halálához vezethetett.

Több mint két hónapja, szívleállásban hunyt el a Pop Királyának nevezett Michael Jackson, halálának pontos oka és körülményei azonban hivatalosan még mindig nem tisztázottak. Gyógyszerész olvasónk farmakológiai ismeretei alapján az eddig említett gyógyszerek alapján összegyűjtötte, milyen szerencsétlen mellékhatások vezethettek az énekes halálához.

A Michael Jackson halála óta napvilágra került boncolási jegyzőkönyvek és nyomozási eredmények azt bizonyítják, az énekes súlyos álmatlanságban szenvedett, ehhez kapcsolódóan - a használt altatószerek okán - pedig komoly gyógyszerfüggőségben is szenvedett. Állítólag havonta 50 ezer dollárnak (kb. tízmillió forintnak) megfelelő összeget költött gyógyszerekre, amiket hol saját nevére, hol álnevekre írtak fel neki orvosok. Az énekes állítólag nemcsak altatókat, de egyéb gyógyszereket – például izomlazítókat – is szedett, a nagymennyiségű drogfogyasztás mellett súlya alig érte el az 50 kilogrammot.

Valaki hibázott, de ki?

Az a boncolási jegyzőkönyvekből az is egyértelműen kiderült, hogy Jackson többféle gyógyszert kapott a halálát megelőző órákban. Dr. Conrad Murrayt, Jackson orvosát több ízben is kihallgatta a rendőrség, houstoni és texasi ingatlanjait átkutatták, ahogyan tették ezt Jackson korábbi orvosaival is. Két hónappal a haláleset után a Los Angeles-i halottkémi hivatal elkészült az előzetes jelentéssel, bár azt a CNN sem tudja, a végleges, pontos adatokat mikor hozzák nyilvánosságra.

A házkutatási jegyzőkönyvek és a Los Angeles-i halottkém, Dr. Lakshmanan Sathyavagiswaran előzetes megállapításai továbbra is csak a lehetséges okokat vázolják, amelyek szerint Jackson vélhetően Propofol-túladagolásban halhatott meg. Az Associated Pressnek nyilatkozó névtelen hivatalos forrás szerint a halottkém vizsgálata után az énekes halálát emberölésként kezelik, ám a Los Angeles-i halottkémi hivatal ezt nem erősítette meg a CNN-nek. A nyilvánosságra került jegyzőkönyv állítólag Jackson orvosát, Conrad Murrayt is megnyugtatta, hiszen „a halottkém vizsgálataiból végre kiderült, hogy az eddig elhangzott szóbeszédek valótlanok voltak” – írja egy hivatalos nyilatkozatban Murray ügyvédje, Ed Chernoff.

Murray több mint 1 hónapja kezelte Jacksont

A 32 oldalas dokumentum – a beadott gyógyszerek időpontok szerinti felsorolásán túl – Murray nyomozóknak adott válaszait is magába foglalja. A CNN.com információi szerint az orvos úgy nyilatkozott, Jacksont mindössze hat héttel a halála előtt, a londoni O2 Arénába tervezett koncertsorozatra való felkészüléskor kezdte el kezelni álmatlansággal. Ez ellentmond a korábbi híreknek, miszerint az orvos még csak 11 napja kezelte az énekest, amikor páciensének leállt a szíve. Murray hozzátette, Jackson minden este 50 mg Propofolt – erős altatószer, ilyet csak képzett aneszteziológus adhat be altatáshoz a kórházakban – kapott, amit Lidokainnal keverve, intravénásan juttatott be Jackson szervezetébe.

Később attól félve, hogy Jackson Propofol-függő lesz, Murray próbálta megvonni tőle az altatót úgy, hogy helyette egy másik koktélt kezdett alkalmazni. Ez segítette az énekes elalvását a halálát megelőző két éjjelen – írja a CNN.

Ezeket a gyógyszereket kapta Jackson halála előtt

Hajnali 1:30 – Murray 10 mg Diazepamot ad Jacksonnak

Hajnali 2 óra – az orvos 2 mg Lorazepamot juttat be az énekes szervezetébe

Hajnali 3 óra – Jackson még minden nem tud elaludni, Murray 2 mg Midazolamot ad

Hajnali 5 óra – Murray újabb két mg Lorazepamot ad az álmatlanságban szenvedő énekesnek

Reggel 7:30 – Az orvos újabb 2 mg Midazolamot ad Jacksonnak, miközben egyfolytában figyelik az oxigén szaturációját

Reggel 10:40 – Jackson kérésére Murray bead neki 25 mg Propofolt. Ezt követően Jackson elalszik, az oxigén szaturációt továbbra is mérik.

Az orvos 10 perc eltelte után kiment a vécére – áll a jegyzőkönyvben –, ahol maximum két percet töltött. Mire visszaért, Jackson nem lélegzett. Murray arról is beszámolt, hogy a újraélesztési kísérletek – amit nem az ágyon, hanem kemény felületen kellett volna végezni – sikertelenek voltak. A jegyzőkönyvek szerint Murray 11:18-kor telefonálni kezdett, amit 12:05-kor fejezett be. Az orvos ügyvédje, Ed Chernoff azonban nem ért egyet minden jegyzőkönyvben foglalt ténnyel. „A hivatalos iratok nagy része fedi a valóságot, de van, ami nem. Dr. Murray sosem mondta a nyomozóknak, hogy 11:00-kor talált rá Jacksonra, aki akkor már nem lélegzett. Azt sem mondta soha, hogy több mint 10 percet várt, míg segítséget kért volna telefonon” – állítja Chernoff.

Nyolc üveg Propofolt találtak Jackson házában

Az énekes testén több tűszúrást találtak a boncolás során, amelyek egy részéről bebizonyosodott, hogy Murray ejtette őket az újraélesztés során. Az orvos az UCLA Medical Centerben – ahová a mentősök bevitték az énekest – azt vallotta, Flumazenilt adott Jacksonnak, hogy ellensúlyozza a gyógyszerkoktélt, de főleg a Lorazepamot. A fentiek ellenére nem jelenthető ki egyértelműen, hogy Conrad Murray okozta Jackson halálát, hiszen az énekes már évek óta súlyos gyógyszerfüggőségben szenvedett, és leromlott testi állapota is hozzájárult a szerek káros hatásához. „A nyomozók úgy vélik, hogy a számtalan gyógyszer hozzájárulhatott Jackson halálához, amit orvosaitól kapott. Az nem állapítható meg pontosan, hogy a halált az előző éjjel beadott gyógyszerek okozták, ahogyan az sem, hogy azért egyedül Conrad Murray vagy más orvosok is felelősek” – áll a dokumentumban.

Propofol

Az igen erős altatószert intravénásan alkalmazzák műtéteknél – írja Dr. Mód Kázmér. A gyógyszerész szerint a Propofol nagyon népszerű altatószer, mert gyors és biztonságos altatást eredményez, és gyors a szervezetből való kiürülése. Mivel gyors a vegyület beállta és lecsengése, a narkózis bevezetésére más egyéb narkotikumokkal kombinálják. Emellett hányás csillapítására is megfelelő. Hatástartama rövid, a gyógyszer mennyisége 30-60 perc alatt a felére csökken. Mellékhatások között jelentkezhet csökkent agyi nyomás, szemnyomás, csökkent intenzitású szív – és légzőszervi működés, csökkent szívfrekvencia, artériás vérnyomáscsökkenés, és légző rendszer gátlása.

A házkutatások és a nyomozás során a Los Angeles-i rendőrség, valamint a DEA, a gyógyszerekkel való visszaélések kivizsgálására létrehozott szövetségi hivatal arra jutott, Jackson korábbi orvosai is több alkalommal írtak fel az énekesnek erős altatószereket. Michael Jackson állítólag Murraynek két német orvost is említett, akiktől korábban Propofolt szerzett. A rendőrség a házkutatás során nyolc üveg Propofolt talált az énekes házában az egyéb szerek mellett, Murray ottfelejtett orvosi táskájában pedig még nagyobb mennyiségben bukkantak rá Propofolra, Lorazepamra és Midazolamra.

Tizenöt feltételezés: ami Jackson halálát okozhatta

Dr. Mód Kázmér Richárd gyógyszerész szerkesztőségünkbe küldött levelében összefoglalta, mire használatosak a Jacksonnak adott gyógyszerek, valamint, hogy hogyan és miért okozhatták ezek az énekes halálát. „Már 2-3 ok együttes fennállása esetén is kritikus helyzet alakulhatott ki a páciensnél, és valószínűleg Jackónál több is fennállt” – írja levelében, amelyben a gyógyszereket is részletezi.

Diazepam, Lorazepam

A fenti szerek altató-nyugatók, valamint feszültségoldó hatással bírnak, a Benzodiazepinek alcsoportjába tartoznak. Szájon át, intravénásan és izomba is adhatóak attól függően, hogy nyugtatónak, görcsoldónak vagy epilepsziás rohamra szánják.

Ezen kívül általános érzéstelenítő hatással is bírnak, intravénás narkózis bevezetésére használják műtéteknél. Mindkettőre hosszú hatástartam jellemző, ami akár a 48 órát is meghaladhatja. Lehetséges mellékhatásai között szerepelhet az álmosság, amnézia, gyengeség, vérnyomáscsökkenés. Elvonási tünetek gyanánt verejtékezéssel járó szorongás vagy figyelemzavar jelentkezik. Túladagolásuk esetén kóma és légzésleállás történhet.

Midazolam

Ez a szer is altató-nyugtatóként, valamint feszültségoldóként használatos, a fentiekhez hasonlóan a Benzodiazepinek alcsoportjába tartozik. Szájon át (el- és visszaaltatónak) vagy intravénásan adható, ekkor narkózis előkészítésére használják műtéteknél. Hatástartama kevesebb mint hat óra, utóhatásai megegyeznek az előzőekével, de annál enyhébbek. Túladagolás és elvonás esetén hasonló tünetek jelentkeznek, mint a Diazepamnál és a Lorazepamnál.

Amiért Jackson meghalhatott

1. A Diazepamot és Lorazepamot tartalmazó intravénás injekció oldószere miatt trombózist okozhat

2. A fekvő, mozdulatlan testhelyzet fokozhatja a vérrögképződés kockázatát

3. Az epével kiválasztott Diazepam és Lorazepam a beadást követően 6-8 órán belül visszaszívódik a béltraktusból, és ismét álmosságot okozhat

4. A Benzodiazepinek , és más központi idegrendszeri gyógyszerek hatásai összeadódnak, és fokozhatják egymás hatását

5. A Benzodiazepinek légzőrendszeri betegségben, szívelégtelenségben szenvedőknél kockázatosan használhatók

6. Kevert Benzodiazepin-mérgezésnél fennállhat a kóma és a fulladás veszélye

7. Jackson három különböző Benzodiazepint kapott hat órán belül

8. A Benzodiazepin-mérgezésnél alkalmazandó ellenméreg, a Flumazenil csak 1 órás hatással bír, így mérgezésnél meg kell ismételni az adását, ha szükséges. Mindemellett a légző rendszer gátlásánál nem mindig hatásos, így a fulladás veszélye adása mellett is fennáll.

9. A Benzodiazepinek egy része elraktározódhat a zsírszövetben, így ha valaki tartós kezelést kap ezekből a szerekből, azok egy része nem távozik a szervezetéből. Ha később zsírveszteség lép fel, a bennmaradt anyagok felszabadulhatnak és a véráramba jutva mérgezést okozhatnak.

10. A Diazepam szervezetben történő lebomlása során több aktív metabolit (tovább ható forma) keletkezik, ami jelentősen megnyújtja a szer hatását.

11. A Diazepam egyik aktív metabolitja a Nordiazepam, amely lassabban ürül ki a szervezetből.

12. A Diazepam és a Lorazepam felhalmozódhatnak a szervezetben

13. Idős betegek nehezebben ürítik ki a szervezetükből a Benzodiazepineket, ráadásul érzékenyebbek is rá, esetükben a dózis meghatározására nagyon kell figyelni

14. Ha a máj, vese, tüdő nem egészségesek, csökken a szerek kiürülése, ami ugyancsak mérgezéshez vezethet.

15. Jackson folyamatosan vesztett a súlyából, és rendszeresen beteg is volt. A gyógyszerek adagolásánál nagyon fontos tényező az életkor mellett a testsúly is.