Hajdú Péter szerint megdöbbentő az ítélet, elképesztően soknak tartja a hat évet. Jáksó László és Majka nem ismerték Damu Roland agresszív oldalát, a színész volt kolléganője, Szorcsik Viktória azonban agresszívnek tartja őt. Dopeman nem ismeri személyesen az első fokon hat év letöltendő börtönre ítélt színészt, de azt még ő is tudja, hogy erőszakos a nőkkel.

Damu Rolandot a bíróság első fokon hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte nemi erőszak, személyi szabadság korlátozása és egy rendbeli súlyos testi sértés vádja miatt hétfőn.  Damu Roland a TV2-nek elmondta, nem számított büntetésre.

„Semmiféle büntetésre nem számítottam. Ilyen a világon nincs, hogy ez úgy működik 2011-ben, hogy ha egy nő bevádol valakit, a bírónő eldönti, kinek hisz, és most a nőnek hitt! A nemi erőszak abból áll, egy nő odamegy, azt mondja megerőszakolták. Nincs bizonyíték, nem is kell!” – háborgott Damu a TV2 riporterének. „Ott van a másodfok, most már mi is más pennával írunk. Az ügyvédemmel előveszünk olyan dolgokat, amik azt bizonyítják, hogy a hölgy hazudik és nem én hazudtam” – folytatta Damu. Kollégái, volt kollégái megdöbbentek az ítéletet hallva.

Majka szerint ha az történt, ami, akkor Damu Roland megérdemli a büntetést, bár ő maga rosszat nem tud mondani rá. „Rolandot régóta ismerem, de erről az oldaláról nem volt tudomásom. Rosszat nem tudok rá mondani. Ha úgy történt, ahogy történt, akkor megérdemli, amit kapott, viszont én tényleg nem ismerem ezt az oldalát” – nyilatkozta a Velvetnek Majka, aki tőlünk értesült az ítéletről.

Hajdú Péter megdöbbent, Jáksó nem tör pálcát senki felett

 

Hajdú Péter szerint alapos bizonyítékok lehettek Damu ellen. “Megdöbbentő ez a hat év, az a baj, hogy azt gondolom, hogy hat év börtönbüntetést csak úgy nem osztogatnak. Nyilván alapos bizonyítékokkal rendelkezik a hatóság és az alapján mérlegelve döntött a bíróság. Elképesztő a hat év, megdöbbentően sok idő, ez nem öt hónap” - nyilatkozta a Velvetnek Hajdú Péter. Hozzátette, nem ismeri a történet pontos részleteit, annak ellenére, hogy mindkettejüket meghívta a műsorába.

Jáksó László az első fokú, nem jogerős ítélettel kapcsolatban elmondta, meg kellene tanulnunk különválasztani az embert és tetteit. Ő egyszer találkozott Damu Rolanddal egy Danubius-partin, és a színész akkor kedves ember benyomását keltette. „A bíróság döntött, ahogy döntött, én ettől függetlenül továbbra is ezzel a benyomással élek Damu Rolandról. Eszem ágában sincs állast foglalni arról, hogy megtette-e vagy sem, ami miatt elítélték, hiszen nem voltam ott. Nem tudok tapsolni senki problémájának. Nem tudtam tapsolni akkor sem, amikor megölték Oszama bin Ladent, mert egy ember halálának nem lehet, függetlenül attól, hogy tudom, ez egy vidám pillanat volt a világban” – tette hozzá. Jáksóval szemben Szorcsik Viktória nagyon jól ismerte Damu Rolandot, éveken át együtt játszottak a Jóban Rosszban sorozatban.

Szorcsik Viktória tudta, hogy Damu agresszív

„Együtt dolgoztam vele, azt mondhatom, hogy jóban voltunk, egyszer volt köztünk konfliktus, nagyon megbántott, és egy évig nem szóltam hozzá emiatt, mert olyan hangot ütött meg velem, amit abszolút nem érdemeltem volna meg, ráadásul más is fültanúja volt. Aztán egy év után bocsánatot kért, és ebből nem volt semmi, csak utána már nem voltunk kebelbarátok. Előtte sem, csak azért elmentünk egyszer-kétszer együtt rendezvényekre meg erre-arra. Nem tudom, hogy kinek higgyek, kinek nem. Rolandnak alapvetően van egy természete, agresszív. Azt mondom, addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik. Igazándiból nem tudom, hogy őt gyepálták-e már el, mert lehet, hogy nem, és lehet, hogy ha ez megtörtént volna, akkor picit összébb húzza magát az ember vagy beljebb húzta volna a kis szarvacskáit, és akkor nem lett volna ekkora az arca, mint sokszor. Nehéz ilyenkor bármit is mondani, nem voltunk ott, nem tudjunk, kinek van igaza, csak találgatni lehet, nem úgy, mint egy balesetnél, amiről lehet tudni, ki okozta. A tény az, hogy Rolandot ismerem, együtt dolgoztunk, és tényleg van egy agresszív természete, de ott bent mi ezt már tudtuk kezelni, ennyire nem fajult el. Hát, sajnálom. Mindenki azt kapja, amit megérdemel az élettől és senki nem mászkálhat büntetlenül, ezt jobb, ha mindenki belevési az eszébe. Ha valami olyat csináltam, akkor azzal számoljak, hogy ez vissza fog ütni" - mondta el a Velvetnek véleményét Szorcsik Viktória.

Dopeman szerint Mike Tyson-os, ha egy volt nő feljelent testi sértésért

„Atyaisten, az kemény. Aha” – így reagált Pityinger Dopeman László, amikor meghallotta, milyen ítéletet hozott a bíróság Damu Roland ügyében. „Nem annyira figyeltem ezt a dolgot. De mindig érdekes az olyan eset, amikor egy volt barátnő följelent nemi erőszakért meg testi sértésért, olyan Mike Tyson-os meg Tupac Shakur-os. Fölmegyek a lakásodba és kitalálom, hogy megerőszakoltál. Emellett tudom, hogy Damu Roland erőszakos természetű ember, ha a nőkről van szó. Hat év az súlyos ítélet, az kemény” – magyarázta Dopeman, aki személyesen nem találkozott még Damu Rolanddal, csak szinkronhangként ismerte, illetve showműsorokból. „Amit műsorokban láttam, az alapján nem igazán az én világom, nem feltétlenül szimpatizáltam vele, de azért fontos megjegyezni, hogy elég sok precedens értékű ítéletet hoznak közszereplők ügyében. Jobb lesz, ha odafigyelek magamra, ne legyen túl nagy a pofám.” Dopamennel szemben Gregor Bernadett több tíz éve ismeri Damu Rolandot, és nem tud róla rosszat mondani.

Gregor Bernadett az igazságnak szurkol

„Annyira nem vagyok járatos jogi ügyekben, nem tudok ebben a dologban állást foglalni. Csak azt tudom mondani, mint más színészkollégám. Én '98-ban ismertem meg Rolandot Szolnokon, a Szolnoki Szigligeti Színház tagja volt, én ott vendégszerepeltem, több éven keresztül játszottunk közös darabokban, illetve forgattam vele. Én mint a kolléganője, nem tudok róla rosszat mondani. Az igazságnak szurkolok, ugyanakkor pedig nőként biztos vagyok abban, hogy ha velem a valóságban – nem tudom, ki mond igazat, de ha – ilyen dolgok történnének, mint amivel a Damut vádolják, akkor nőként biztosan én is azt kívánnám, hogy kapja meg a büntetését” -nyilatkozta a Velvetnek Gregor Bernadett, aki Damu Rolanddal a Jóban Rosszban című sorozatban is együtt játszott.

A Velvet megkereste Szabó Zsófit, Demcsák Zsuzsát, Gesztesi Károlyt és Szikszai Rémuszt is a kérdéssel, azonban a csatorna kérésére nem nyilatkoztak.

A Zsanett-ügyben első fokon felmentették a rendőröket
a nemi erőszak vádja alól 

A Zsanett-ügy öt rendőr vádlottját a Fővárosi Bíróság első fokon  felmentette a szemérem elleni erőszak, a személyi szabadság megsértése,  zsarolás és vesztegetés vádja alól 2010 márciusában. A bíróság a döntést  a bizonyítékokra alapozta, a térfigyelő kamerák felvételei és a  telefonhívások alapján maximum hat perce lehetett a rendőröknek az  erőszakoskodásra az utazással együtt. A bíróság szerint ehhez több mint tíz perc kellett volna. A szakértők szerint nem történhetett meg, hogy E. Zsanettet elvitték és megerőszakolták 2007. május 4-én hajnalban. E. Zsanettet pótmagánvádlóként egymillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a  bíróság. Az ügyészség megindította E. Zsanett ellen a hamisvádas eljárást.