Divat lett celebéknél azzal haknizni, hogy volt testképzavaros korszakuk: Lady Gaga után most Nicole Scherzinger állt elő azzal, hogy evési zavarai voltak. Míg Gaga egy bikinis kép mellé töltötte fel a szöveget élete nehéz éveiről, a 34 éves Scherzinger a VH1 egyik dokumentum műsorában, a Behind the Music-ban mesélt könnyes szemmel arról, mennyire utálta önmagát még Pussycat Doll-ként.

„Gyűlöltem magam. Undorodtam magamtól, zavart a testem. Egyedül éreztem magam. Csapatban énekeltem, közben meg soha olyan magányos nem voltam, mint akkor. Minden nap csináltam, évekig. Ha volt egy percem egyedül, máris csináltam magammal valamit. Hólyagok, vágások voltak a kezemen, ezeket próbáltam rejtegetni. A csapat lányai is tudják” – mondta a VH1-nak a Hamiltonnal évek óta randizó Scherzinger.

„Annyira szégyelltem, sose beszéltem róla. Sose akartam áldozatnak tűnni, nem akartam, hogy a családom ilyeneket halljon rólam, mert az összetörné a szívüket. Ez volt az én függőségem: sose drogoztam, a bulimia és az önutálat volt az én függőségem” – tette hozzá az énekesnő. Esete nem számít egyedinek a celebek között sem: Lady Gaga súlya sokszor előkerül, mert klipjeiben torzra formált, vékony alakjához képest a színpadon mindig teltnek tűnik, főleg, ha tényleg elengedi magát, és meghízik, mint nemrég. „Diétázom, mert 11 kilót híztam, nem sajnálom egyáltalán. Mindig nagyon kemény diétán élek. Nehéz, mert jó erőnlét kell a show-hoz, izmokat kell építenem, pedig utálom ezt. Új egyensúlyt igyekszem találni” – ezzel a szöveggel állt rajongói elé Gaga.

Lady Gagán és Scherzingeren kívül is sok más celeb elégedetlen a testével, és ennek hangot is adnak. A hatalmas fenekéről híres Coco T-t például tinikorában cikizték addig, míg hánytatni kezdte magát, Christina Aguilerára meg lemezkiadója kényszerített vékonyságot. Állítólag.

Divat róla beszélni

A modellalkattal rendelkező Sienna Miller a másik trendet követi, aki arról panaszkodik, hogy túl vékony, és kerekebb feneket szeretne: ez talán még idegesítőbb, mint azok, akik legalább bevallják, hogy a tökéletes testért szenvednek. Kate Winsletet mindig egészségesen telt nőként állítják elénk, pedig ő is elég sokat fogyott az elmúlt években annak ellenére, hogy azt állítja, jól van: „Az a divat, hogy legyél minél vékonyabb, de remélem, hogy nekem sikerül azt közvetítenem, hogy normális nő vagyok, jól vagyok, van egy csodás férjem és gyerekem, és nem fogyok csak azért, hogy elérjem a fontos dolgokat az életben. Mert az előbb felsoroltak a fontosak”.

Portia de Rossi, Ellen DeGeneres felesége viszont legalább annyira utálta magát, mint Nicole Scherzinger: „Ki akartam ölni magamból a szexualitást, el akartam tűnni, nem akartam vonzó lenni” – mondta a nő. Jennifer Love Hewitt fogyásairól és hízásairól híres, de egy ideje úgy tűnik, sikerült beállnia a neki ideális súlyra: „Néha idegesít, hogy nem férek bele a farmeromba, de azzal nyugtatom magam, hogy azért nézek így ki, mert ilyen vagyok, és nagyon unalmas lenne a világ, ha mind ugyanolyanok lennénk.” Julia Roberts régi képekkel sokkolja magát, és amikor 5 évvel korábbi fotókat néz, nem érti, miért utálta akkoriban önmagát: „10 év múlva a mostani képeket elnézve fogom azt mondani, hogy de hülye voltam, hogy nem becsültem meg magam. Erre emlékeztetem mindig magam.”

Michelle Williamsnek lánya születése hozta meg a változást, már csodaként tekint önmagára, Demi Lovato elfogadta, hogy nőiesebb, mint tinibarátnői, Serena Williams már élvezi hatalmas izmait, Christina Hendricks felháborodik, ha lekövérezik, Demi Moore pedig ismét túlzásba vitte a fogyást. A hírességek teste és testképe egyes szakemberek szerint hatással van a többi nőre, mégpedig rossz hatással.

A sovány celebtől azt érzi az átlagos nő, hogy ő kövér, és igenis fogynia kell, mindenáron: a vékony modellek kapják a legtöbb kritikát a sajtóban. A Vogue a csontsovány modellek helyett ezért mutogat egészségesebb alkatú lányokat, és elvileg kórosan sovány manöken nem is léphet kifutóra sehol. Hogy ez hány tinilányon segít, nem tudni, de a bulimia és az anorexia veszélyes betegség, mely halállal végződhet.

Anorexia Nervosa és Bulimia Nervosa

Az anorexia nervosában szenvedő beteg nem hajlandó enni, drasztikus mértékű fogyásra törekszik. Orvosi esetnek tekinthető az, aki legalább 15%-kal könnyebb, mint a legkisebb normális súlya. Az önéheztetéshez gyakran társul kényszeres tornázás is. Mindezek hátterében az áll, hogy az anorexiás személy testképe torzult, túl kövérnek látja magát. A betegség azért is figyelemre méltó, mert a kialakulása után a halálozási arány eléri a 8-9%-ot. Kialakulásában személyiségzavar, szociális és biológiai tényezők is szerepet játszhatnak. Pszichológusok szerint az anorexiás nők nagy része olyan családból származik, ahol magasak velük szemben az elvárások, s teljesítménykényszer nyomása alatt állnak. A táplálék elutasítása így egyfajta lázadás.

A Bulimia nervosában szenvedő beteg odáig eljut, hogy eszik, de aztán a bevitt rengeteg tápláléktól hashajtással vagy önhánytatással megszabadul. Kialakulásában ugyanazok a dolgok játszanak szerepet, mint az anorexia esetében, a bulimia akár a fiatal nők 1%-át is érintheti.

Forrás: Wikipedia és Wikipedia