Update Norbi komolyabb kihívó nélkül hozta össze a megtisztelő címet azzal, hogy a DVD-in használt zenék szerzői jogainak kifizetése helyett közölte, hogy igazából a bulvársajtó a szemét, ő pedig mennyi sikert ért már el.

Schobert Nortbertről még múlt héten derült ki, hogy nagy valószínűséggel elfelejtett jogdíjakat fizetni a fitneszvideóin található zenékért. Az ügyet először egy saját zenéjét véletlenül halló DJ jelezte a magyar lemezkiadóknak, akik közös ügyvéden keresztül keresték fel a fitneszguru cégét, hogy a saját számítások alapján 400 millió forintot követeljenek rajta az elkövetett jogsértésekért. Ettől még csak egy átlagos méretű lúzer lenne Schobert, de sikerült olyan jól kommunikálnia a ballépését, hogy azonnal jár is neki a hét lúzere státusz az erősen teljesítő Gáspár Laci után.

Szóval az egy dolog, hogy a látszólag mindent kézben tartó Norbi a hírek szerint sem az előadóknál, sem a lemezkiadóknál, sem az Artisjusnál nem jelentette be, hogy gyárt úgy 174 ezer példányt olyan DVD-kből, amiken mások zenéire ugrál, de utána még jól fel is háborodott rajta, hogy ez egyáltalán kiderült. Schobert első körben csak cége jogi képviselőjén keresztül válaszolt, aki közölte, hogy a kiadók jogásza által kiszámolt összeg hasraütésszerű, illetve hangot adott felháborodásuknak, amiért bevonták a sajtót az egészbe ahelyett, hogy megbeszélték volna. Ebben az a legszebb, hogy az Artisjus például biztosan kereste őket adatszolgáltatás miatt, de választ nem kaptak. “Mi ilyenkor azt tudjuk tenni, hogy a 2010-től megjelent felvételekről a sokszorosítási adatokat elkérjük, az azt megelőző időszakra pedig adatot kértünk a kiadótól, de nem kaptunk” – kaptuk a választ a szerzői jogvédő egyesülettől.

Később már talán maga Schobert is érezte, hogy itt annyi nem lesz elég, hogy ügyvéden keresztül hülyeségnek nyilvánítja az egészet, ezért a TV2-nek és persze Facebookon is elővette azt az arcát, amiért annyira szeretjük: amikor a konkrét helyzetről alig mond valamit, viszont felsorolja, hogy mennyi mindent elért már az életben, és azok bezzeg soha nem kaptak címlapot. A nagy melldöngetés közben azért még megemlítette, hogy itt tulajdonképpen neki járna jogdíj. “Érdekes az is, hogy a legnevesebb szerzőkkel írattam a háttérzenéket a filmjeimhez és kezemben a joglemondó nyilatkozatok, tehát maximum nekem kéne a jogdíjakért várakoznom, mivel megvásároltam az aláfestést. Kiktől? A legjobbaktól. Sterbinszky Karcsi, Náksi Attila, Hauber Zsolti és sorolhatnám” – közölte rajongóival.

Ez különösen azért jó, mert idő közben Norbi egyik állandó zenésze, Hamvai PG el is mondta a Blikknek , hogy ő egy fillért sem látott: "Soha nem kaptam pénzt sem Rubint Rékától, sem Schobert Norberttől a háttérben hallható mix elkészítéséért. Igaz, nem is kértem, hiszen másról szólt a baráti megállapodásunk. Azonban a mixeken túl több saját dalom is szerepelt a DVD-ken, amelyek után azt gondoltam, kapok jogdíjat, de tévedtem. Mivel Papp Róbert – aki 10 éve a szerzőtársam, és a kiadók képviseletében is eljár – intézi a jogdíjas ügyeimet, ezért ő korábban figyelmeztette Norbiékat, hogy a kiadó cég, azaz Schoberték kötelesek rendezni a saját dalaink utáni jogdíjak költségét" – mondta a DJ. Az újság egy másik névtelen forrásra hivatkozva azt is állítja, hogy Sterbinszkyhez sem jutott el pénz ebből.

Az egész buli csúcspontjaként még az is kiderült, hogy tulajdonképpen a zenészek értik félre ezt az egészet, mert bármennyire is zene megfilmesítésének gondolják ezt az érintett szerzők, kiadók és szervezetek, ez nem is így van, mert attól még, hogy zene szól alatta, ez nem zenei videó. “Mi nem adtunk ki semmilyen zenei DVD-t, se zenei filmet, se zenei CD-t, tehát semmilyen előadónak a nevével magunkat sosem reklámoztuk” – mondta az Aktívnak, helyretéve a szabályozásokkal és kifejezésekkel nyilván hadilábon álló szakmabelieket.

Mi már csak annak drukkolunk, hogy Schobert Norbert ne menjen bele mélyebben az egészbe, különben még a végén kiderülne, hogy simán sokszorosíthat némi pénzért a barátainak pár albumot, hiszen ő már egyszer fizetett érte. Ismét a profi kommunikáció miatt jött össze a lúzerkedés: ahelyett, hogy utánanéztek volna dolgoknak, gyorsan habzó szájjal el lett mindenki küldve a picsába, amiért nem arról írnak, hogy hány kilótól szabadította meg ezen a héten az országot.

Szerzői jogi vonatkozások

A zeneművek használata egy fitneszlemezen az Artisjus értelmezése szerint megfilmesítésnek minősül. Ebben az esetben a DVD készítőinek a más jogtulajdonában álló hanganyagok használata előtt (zeneművenként) engedélyt kell kérniük (az általában) a szerzőt képviselő zeneműkiadóktól, valamint a hangfelvételt birtokló lemezkiadótól. Információink szerint megfilmesítés esetében az a hazai gyakorlat, hogy a zeneműkiadó, illetve a lemezkiadó is egyszeri fix összegért engedélyezi a dalok használatát (utóbbi akár eladott példányszám után is kérhet pénzt). A fix (általában megegyező) összeget több tényező alapján számolják ki: figyelembe veszik, hogy mekkora példányszámban jelenik meg a DVD, mennyi lesz a kereskedelmi ára, hány dal lesz rajta, mekkora a várható eladás. Miután a DVD készítői megállapodtak a zeneműkiadóval és a lemezkiadóval, az Artisjus számára be kell nyújtaniuk egy dokumentumot arról, hogy milyen hanganyagokat tartalmaz a lemez, kik a dalok szerzői, így a szerzők megkapják a további (az eladások után járó) részesedésüket az Artisjustól.