Natalie Dormer színésznő nemrég azt javasolta mindenkinek, hogy ha a lelke nem készült fel erőszakra, brutalitásra, és csalódásokra, akkor inkább ne nyafogjon, és egyszerűen ne nézze a Trónok harcát. Volt rá oka: gyakorlatilag akit ebben a sorozatban nem ölnek meg, azt vagy megcsonkítják, vagy megerőszakolják, nem egy gyerekeknek való esti mese. 

Ettől függetlenül fantasztikus sorozat, ezért most összeszedtük, melyek jeleneteket tartottuk mi a legsokkolóbbnak. Igazából ez nehezebb, mint gondolnák, mert az eddigi évadokban egyre súlyosabb dolgok történnek, így például már a szemöldökünket sem vonjuk fel, ha valakiről kiderül, hogy az édestestvérével hál.

Mivel a sorozat eddigi összes évadát láttuk, ezért csak akkor olvasson tovább, ha ezzel ön is így van, vagy nem bánja, ha olyat tud meg, amivel még nem találkozhatott.

Aztán ne felejtse el megmondani, melyiken borult ki legjobban! A képekre kattintva mindegyik jelenetet megnézheti, mi megint sírtunk mindegyiken.

Ned Stark lefejezése

Az egyik első Óriási Sokk, ami a felkészületlen nézőt érheti a sorozatban, hogy miért? “Szerintem a sorozat elején ő volt a legszerethetőbb karakter. Egy határozott, kemény, mégis melegszívű férfi, aki összetartotta a családot, és valahogy elképzelhetetlennek tűnt, hogy egyszer csak meghaljon” - hangzik egy visszafogottabb érvelés. Íme, egy érzelmesebb: “tudtam, hogy Sean Bean mindig nagyon hamar meghal, de őszintén reméltem, hogy a sorozat legjobb pasijának egynél több évad jut. Okos, érzelmes, dögös, becsületes, ez egyszerűen nem fair”. Harmadik kollégánk szerint “ha valaki nem olvasta a könyveket, akkor ott sanszos, hogy kidobta a tévét az ablakon”, és hát nem kizárt.

A vörös nász

A harmadik évad kilencedik epizódjának hatására még annál is többen mondtak csúnyákat a szerző George R. R. Martinra,mint addig összesen. Hogy miért? Idézzük.

Annyira örültem Robb Stark sikereinek. Végre talált egy rendes lányt, minden ment a maga útján. Volt szerelem, szex, házasság, gyerek. Aztán mi van??? Persze, azonnal ki kell nyírni, aki fontos nekem. Ned Stark után azt hittem, megnyugodhatok, aztán jön a mészárlás. Ezt érdemlem? Nem hiszem.

Kevésbé érzelmes leírás egy férfikollégától: “nem egy olyan dolog volt, amire számított volna az ember. Egy csomó fontos ember halt meg nagyon hirtelen, különösen kegyetlen módon, és ezt ugye elég direkt módon ábrázolták.” 

Oberyn Martell halála

“Nekem Oberyn fejének szétroppantása is igen odavert” - foglalta össze kollégánk a tényt, hogy az újabb Hőst, Akivel Azonosulhatunk (bosszút állt szeretett testvéréért, vicces volt és szexi) szörnyű módszerrel, borzalmas hangok kíséretében szétroppantotta egy gyilkoló hústömeg.

Újra teret engedünk az érzelmeknek. “A FÉRFI. Ennyi bőven elég magyarázat. Szenvedélyes, lojális, igazi harcos, aki megtalálta a maga amazon párját. Csodásan egzotikusak mind a ketten, szinte látjuk magunk előtt, hogy micsoda szexuális élet az övék. Tökéletes, ami talán a valóságban nincs is. Aztán kellett Oberynnek vitézkednie... Alig kaptam valamit Oberynből, és máris elvették tőlem. Ezt érdemlem??? Nem hiszem”. Most megint sírunk egy kicsit.

Jaime Lannister kezének levágása

Ebben a világban elképesztően kell vigyázni, nehogy megszeressünk valakit, különben tudjuk, hogy csúnya véget fog érni. Jaime Lannister különösen érdekes szereplője a Tűz és jég dala világának, egyrészt, mert a történet előrehaladtával sokat változik a róla kialakult képünk, másrészt ő maga is jellemfejlődésen megy keresztül. Tiszta sor, hogy mire megszeretjük, a világ meggyűlöli, és még a kezét is levágják. Szemetek.

Shireen Baratheon elégetése

“Nem hittem volna, hogy a testvérszex, a törpeszex és a nemi erőszak mellett élve elégetnek egy gyereket” - foglalta össze kolléganőnk, hogy milyen sokféle módon feszegeti a nézők határait a sorozat. És igen, a szupercuki, okos és elnyomott kislányt hosszas felvezetés után, a veres asszony javallatása megöli az apja. Felgyújtja. Élve. Miközben az életéért könyörög. És nem, erre még az olvasók sem készülhettek fel, mert a könyvekben Shireen még él és virul. Borzalom. Gyűlölet.

Merénylet Jon Snow ellen

Mit mondjunk erre? Mintha még nem lett volna elég baja enélkül is. Ezt nem is részletezzük, mindenki ezzel foglalkozik az évad vége óta. Nem lőjük el, a könyvekből már kiderült, hogy mi lesz vele, maradunk a sejtetésnél. 

Theon Greyjoy árulása és farkának levágása

Ez az ember csupa kellemetlen meglepetés. A jó Ned túsznak vitte el, de úgy kezelte, mintha saját fia volna. Ehhez képest az első adandó alkalommal elárulja a Starkokat, és még néhányszor. De amit ezután kap, az talán mégis túlzás.

Na ez nagyon megviselt. Sose bírtam az ilyesmit, szegény teljesen elvesztette önmagát. Még akkor is iszonyú, ha egy rohadék volt (szintén az egyik legsokkolóbb elem az árulása). Hogy lehet valakit ennyire megalázni? Szívem szerint kasztráltam volna azt a kis gecit. Le sem írom a nevét (mondjuk most nem is jut eszembe). [Ramsay Bolton az.] Nem érdemel farkat az ilyen. Én meg ezt nem érdemlem.

Sansa Stark megerőszakolása

Ugyanaz, mint Jon Snow esetében: tényleg végigszívta az egész sorozatot, előtte fejezték le az apját, majdnem megerőszakolták, majdnem hozzáadták egy pszichopatához, ide-oda rángatták, meg akarták ölni, folyamatos lelki terrorban él, életre szóló traumákat szerez, és ezek után megerőszakolja az a rohadék Bolton? Ráadásul a könyvekben ez a rész sem így van.

Arya Stark megvakulása

“Istenbizony, még a vörös nászon sem akadtam ki annyira, mint amikor Arya Stark megvakult. Szereti a családja, elfogadják, hogy nem hercegnő-típus, egyre jobb harcos lesz, okos és ügyes, mindent túlél, és akkor az összes reményének keresztbevágnak? Hangosan anyáztam olvasás közben is, a sorozat nézése közben ez csendes apátiává változott.”

Na?

Mi volt a legsokkolóbb?