Nyugodt körülmények között, cambridge-i otthonában, 76 éves korában meghalt a világ egyik legbriliánsabb elméleti fizikusa, Stephen Hawking.

A sokak által a világ legokosabb embereként számon tartott tudóst nemcsak elképesztő szakmai sikerei, hanem laikusoknak szóló természettudományos munkái miatt is azok közé a nagy elmék közé sorolták, akik, hasonlóan Albert Einsteinhez, a popkultúra részévé váltak.

Elméleti munkái mellett tehát nemcsak a tudós körökhöz, hanem tömegekhez is képes volt szólni (gondoljunk csak a Discovery-nek és a BBC-nek forgatott filmjeire, a gyerekeknek szóló ismeretterjesztő műveire vagy akár az Idő rövid története című könyvére), az emberek pedig imádták. Imádták a személyét, és azt is, hogy végre valaki képes úgy beszélni és írni iszonyú bonyolult, mégis alapvető fizikai jelenségekről, mint az ősrobbanás vagy a relativitáselmélet, hogy azt még egy tudományra csak épphogy fogékony ember is képes legyen megérteni. 

Kiváló tudós és rendkívüli ember volt, kinek munkája és öröksége még sokáig élni fog. Bátorsága és kitartása a ragyogó elméjével és humorával a világ minden táján megihlette az embereket. Egyszer azt mondta, hogy nem lenne túl nagy az univerzum, ha nem olyan emberek otthona lenne, akiket szeretünk. Örökké hiányozni fog. 

írták a sajtónak adott közleményükben gyerekei, Lucy, Robert és Tim. 

Hawking 1942. január 8-án született Oxfordban, Galilei halálának 300. évfordulóján, ami mindig büszkeséggel töltötte el. Munkái között olyan, sokak számára elérhetetlen és már-már felfoghatatlan elméleteket tartanak számon, mint a féreglyukak, a húrelmélet vagy a kvantumgravitáció.

Noha soha nem rajongott azért, hogy a média középpontjává váljon, elképesztő elméjével és ritka, sorvadásos betegségével (amelynek szerinte a népszerűségét köszönheti, és amely miatt egész fiatal kora óta csak hangszintetizátoron és számítógépen keresztül volt képes kommunikálni a külvilággal) nem tudta elkerülni. Egy idő után persze már nem is akarta, sőt, arra kezdte használni, hogy a tudományt egyre szélesebb körben népszerűvé tegye, és hogy olyan dolgokra is felhívhassa a figyelmet, mint a  túlvilág, Isten létezésének szükségszerűsége, vagy hogy a földönkívüliek az életünkre törhetnek.

Betegségét, a mozgatóidegek sorvadását okozó ALS-t 1959-ben, 21 éves korában diagnosztizálták. Az orvosok akkor felkészítették rá, hogy fokozatosan meg fog bénulni az egész teste, és hogy maximum 10 évig élhet még. Ehhez képest bőven túlélte a jóslatokat, sőt, szerelmes lett, majd feleségül vette Jane Wilde-ot, akitől három gyereke született. 1991-ben, a Hawkingra irányuló, egyre feszültebb médiafigyelem miatt elváltak. 

Életéről filmet forgattak a Mindenség elmélete címmel, a személyét alakító Eddie Redmayne Oscar-díjat kapott az alakításáért. Hawking humorát pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy kellő öniróniával képes volt (nem is egyszer) saját magát eljátszani az Agymenők és az Angolkák című sorozatokban.