A szürke, poros talajon még holtszezonban is napi több ezer turista mászik a csúcsra, ahol a kráter peremén szuvenírbolt, büfé, és a borsos jegyárban elvileg benne lévő, de azért borravalót emlegető idegenvezetők várják az úri közönséget.

A kettős csúcs az egész partvidékről látszik a város mellett, előfalvakkal és városokkal körbeépülve. Nagyjából hárommillió ember lakik a környéken. És mégis, nem békés látványelemről vagy turistalátványosságról van szó. A Vezúvot a világ egyik legveszélyesebb vulkánjának tartják.

Vajon azért, mert a világ talán leghíresebb vulkánkitörését produkálta, jóval azelőtt volt, hogy a tévék azt élőben közvetíthették volna? A Vezúv időszámításunk szerint 79-ben robbant egy hatalmasat, betemette az ókori Pompeiit és a környék többi települését is megsemmisítette. A hegy fele eltűnt, ezért látszik ma Nápolyból nézve kettős csúcsnak a vulkán, pedig a kisebbik a régi hegyoldal. Fent a kráternél csak egy kis gőzölgés emlékeztet arra, hogy ez egy aktív tűzhányó. Meg a sok-sok műszer. Azt mondják, ez a világ legjobban megfigyelt vulkánja.

Merthogy. Szendergett sokáig, 1880-ban még siklót is építettek a csúcsra.  Legutóbb 1944-ben tört ki, ez a siklónak véget vetett és a lávafolyam a hegyoldalban egy falut elért és megsemmisített. Személyi sérülés, ahogy azt a rendőrségi közlemények mondanák, nem történt – a naponta 3 km-es sebességgel haladó láva elől még időben elmenekült mindenki.

De ennél komolyabb következménye is volt az 1944-es kitörésnek. A kráter korábbi lávakürtői teljesen eltömődtek, így a következő kitörés várhatóan nem lassú folydogálás lesz, hanem robbanás. Ezért lett ez a világ legjobban megfigyelt vulkánja. 

Azt mondják a tudósok, hogy azt nem tudják megmondani, mikorra várható kitörés, de ha jön, akkor azt 15-20 nappal előre tudni fogják. És akkor neki lehet állni a vulkán közvetlen hatósugarában kijelölt vörös zónában lakó több mint félmillió ember kitelepítésének. Hát ezért mondják, hogy ez világ egyik legveszélyesebb vulkánja.