Valamivel több, mint fél éve durvult be a koronavírus-járvány Európában, és tavasszal, még mielőtt a templombajárást teljesen betiltották volna, az egyik első biztonsági intézkedés az volt a katolikus kegyhelyeken, hogy kiürítették a szenteltvíztartókat. Merthogy az ember, ha belép egy templomba, azzal kezdi, hogy belenyúl a szenteltvíztartóba és keresztet vet – nyilván a járvány idején mi sem terjeszti jobban a vírust, mint hogy mindenki ugyanabba a víztartóba nyúlkál, és aztán az arcára keni, ami a kezére ragadt.

Nos, ha már írtam egy posztot arról márciusban, amikor anno eltűnt a szenteltvíz, akkor most megírom azt is, hogy így bő fél év elteltével újra kezd visszatérni ez a szentelmény a templomokba. A sors úgy hozta, hogy pont megint Zürichben jártam, amikor szeptember utolsó hétvégéjén a St. Anton templomban újdonságként mutatták be a képeken látható új szenteltvíztartót. Vagyis ez nem csak tart, hanem adagol is, nagyjából úgy, mint a kézfertőtlenítős nyomós izék, szóval talán jobb szó rá a szenteltvíz-adagoló.

A működése elég nyilvánvaló a képek alapján, de azért talán érdemes megemlíteni, hogy pedállal működik ez a szenteltvíztartó, szóval csak oda kell lépni, és az ember kezébe csöppen néhány csepp, és már lehet is keresztet vetni. Az adagoló tetején a keresztvetéskor mondandó rövid ima olvasható.

Elképzelhető, hogy hamarosan a magyar templomokban is megjelennek az ilyen szenteltvíz-adagolók, sőt, az sem kizárt, hogy van, ahol már van, bár azért meglepne, ha a magyar katolikusok bármiben beelőznék a svájciakat, mert ez utóbbiak magyar szemmel sokkolóan elöl haladnak pár dologban.

Jó, mi?

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Fél év után feltalálták a járvány alatt is használható szenteltvíztartót

A korona miatt a sokszáz éve használatos szenteltvíztartókat ki kellett vonni a forgalomból, de Svájcban már van helyettük járványbiztos adagoló.

49 · Oct 04, 2020 09:10am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments