Több neves lemezkiadó is beperelheti a fitneszgurut, mert nem kapták meg a jogdíjat Rubint Réka fitnesz DVD-inek háttérzenéi után. Eközben a NAV 2013. őszén ismeretlen tettessel szemben indított nyomozást az ügyben, de több mint másfél év után sincs eredmény. 

Tudta, hogy fizetnie kéne

Schobert Norbert egy mix CD kiadásakor már évekkel ezelőtt végigjárta az ilyenkor szokásos procedúrát, ezért tisztában kellett lennie azzal, hogy a DVD-k háttérzenéi miatt ugyancsak a zsebébe kéne nyúlnia. A kiadóknak persze feltűnt, hogy a 17 lemezen szereplő közel 190 zeneszám után egy forintot sem kaptak, ezért bejelentést tettek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. Úgy tudjuk, a hivatal munkatársai 2013 szeptemberében szerzői jogok megsértése miatt eljárást is indítottak ismeretlen tettessel szemben. Ennek keretében megjelentek a fitneszguru cégénél és lefoglaltak több mint 12 ezer DVD-t

Az akció után Schobert még a Facebookon berzenkedett: "Most mehetünk igazolni, hogy nem lopott, nem kalóz és ha van olyan, amelyiken a háttérzenét tapasztalatlan módon nem jogosítottam, akkor rendezem".

A nyomozás információink szerint azóta sem zárult le, pedig elvileg minden bizonyíték rendelkezésre áll. Ennek okairól a NAV-nál érdeklődtünk, de nem kívánták kommentálni értesüléseinket. 

Schoberték közben szépen profitáltak a lemezekből, hiszen több mint 400 ezer darabot gyárottak le belőlük. 

400 milliós botrány

A botrányt két éve a Blikk cikke robbantotta ki. Az egyik kiadó munkatársa azt állította, Schobert négyszázmillió forintnyi jogdíjjal maradt adósa a háttérzenét adó zenészeknek. Az egyik érintett zeneszerző, Papp Róbert akkor felkereste a fitneszguru irodáját abban a reményben, hogy hátha sikerül megegyezniük. Schobert válaszul zsarolás miatt jelentette fel a zenészt. Szerinte ugyanis tetemes összeget követeltek tőle azért, hogy a jogvita ne kerüljön nyilvánosságra. Papp ellenben arról beszélt, hogy csupán a jogos járandóságát követelte. Az ügyből büntetőper lett, amiben kedden megszületett a jogerős ítélet. A bíróság  jogerősen is kimondta: nem történt zsarolás.

"Nem tudtam a tárgyalásról, mivel nem én vagyok a feljelentő, tanúként sem voltam jelen. De az Artisjus által megállapított harmincmilliós összeget már kifizettük egy éve a Jogvédő Irodának" - nyilatkozta a Borsnak Schobert az ítélet után.

De mi lesz a jogdíjakkal?

Papp Róbert ügyvédje, Dr. D. Szabó Péter a Velvetnek elmondta, a bíróság ítélete alátámasztotta, hogy ügyfele csupán bejelentette elszámolási igényét.  

"A jogdíjak kérdése ezzel nem zárult le. Az ügyfelem polgári pert kíván indítani, hogy tisztázódjon a tartozás jogalapja, illetve annak összege" – magyarázta az ügyvéd. Szerinte Schobert hiába egyezett meg az Artisjus-szal, az említett 30 millió forint csak a közös jogkezelés díja volt néhány DVD után, ami a forgalomba hozataluk után jár. Ezen felül azonban a kiadókat, szerzőket és előadókat is megilleti jogdíj a dalok felhasználásáért. Dr. D. Szabó Péter úgy vélte, összességében minimum 100-200 millió forintos összegről lehet szó.

A kiadóknál is betelt a pohár

A több kiadót is képviselő Dr. Bérczes László ügyvéd szerint Schobertéknek előzetes engedélyt kellett volna kérniük minden egyes zeneszám felhasználásához az érintett kiadóktól, hiszen a filmjeikhez használták fel ezeket a zenéket. A kiadó erre nyugodtban mondhat nemet is, hiszen joga van eldönteni, hogy hozzájárul-e egy-egy zeneszám felhasználásához. Ha viszont megadják a hozzájárulást, meg kell fizetni az kiadóknak járó jogdíjat. Az összeg zeneszámonként körülbelül 100 és 300 ezer forint között szokott lenni.

"Az érintett kiadók tervezik, hogy polgári pert indítanak az elmaradt jogdíjakért" – tette hozzá Bérczes László, aki szerint meglehetősen bizarr, hogy gyakorlatilag ugyanazzel az esettel kapcsolatban a Schobert által elindított zsarolási ügyben már bírósági ítélet is született, míg a szerzői jogsértéssel kapcsolatos eljárásban még a nyomozás sem fejeződött be. 

Schobert ügyvédje szerint mindent kifizettek

Megkerestük a fitneszguru ügyvédjét, dr. Horváth Györgyöt is, aki a zsarolással kapcsolatos döntést nem kívánta kommentálni, mivel a tárgyaláson sem ő, sem Schobert nem volt ott, az ítéletet pedig nem kapták meg írásban. Ami a jogdíjakat illeti, szerinte azzal, hogy szerződést kötöttek az Artisjus-szal, valamennyi jogvitát sikerült rendezniük, így minden kötelezettségüket teljesítettnek tartják.

Két másik pert is elbukott

Schobert Norbertre mostanában eléggé rájár a rúd a tárgyalóteremben, két másik pert is elbukott. Bebizonyosodott például, hogy tényleg hazudott, amikor azt állította: apja készítette a Rákosi a búzamezőn c. képet. Mint kiderült, a fotót valójában Bass Tibor kapta lencsevégre 1947-ben. Schobert helyreigazítást kért a Velvettől, de a bíróság jogerősen is megállapította: beletartozik a véleménynyilvánítás szabadságába azt állítani, hogy hazudott. A fotós családja szintén pert indított, amit jogerősen megnyertek.