Angelina Jolie szeptember 19-én beadta a válókeresetet. Már megindultak a miértekről a találgatások. Szóba került egy bizonyos harmadik fél, az is, hogy a színésznő talán magánnyomozót állított a férjére, és azt tudta meg tőle, hogy a Szövetségesek című film forgatásán a színész összejött Marion Cottilard-ral. De Brad Pitt fű- és alkoholproblémáiról, illetve dühkitörésekről is tudomást szerzett a TMZ. Egy másik teória szerint állítólag az eltérő gyereknevelési módszerek miatt válnak. Annyi viszont biztos, hogy Angelina Jolie szeretné megkapni a gyerekek teljes felügyeleti jogát. Minderről Pitt a sajtóból értesült, majd kiadott egy közlemény, amelyben azt írta, hogy nagyon szomorú, de a gyermekek jóléte most mindennél fontosabb. A legfrissebb fejlemények szerint ennek ellenére, vagy pont emiatt, harcba száll hat gyerekük közös felügyeleti jogáért.

De miért akkora hír egy hollywoodi házaspár válása, hogy szinte mindenhol breaking news-ként kezeljék?

Mert nem egy sokadik celebpárról van szó. Nem túlzás a kissé elcsépelt „álompár” jelzővel illetni őket. Annak idején, 2005-ben, a Mr. és Mrs. Smith megjelenésekor egy világ szurkolt nekik, hogy jöjjenek össze. Előtte persze meg kellett emészteni Brad Pitt és Jennifer Aniston hirtelen válását (a férfi ugyanis akkor még házas volt), de végül az egész világot lázban tartó kérdés lett a világ két legszebb, és páratlanul sikeres emberének összeboronálása. Legalább annyira fontos, mint az, hogy Leonardo DiCaprio végre kapjon egy Oscar-díjat.

Angelina Jolie, Brad Pitt előtt

De hogyan lettek ennyire érdekesek? Jolie például 1995-ben kezdett komolyan foglalkozni a filmezéssel. Eleinte csak olyan filmekben szerepelt, mint az Adatrablók vagy A sivatagi hold titka. Akkor figyeltek fel rá, amikor Golden Globe-díjat nyert a George Wallace című tévéfilmben nyújtott alakításáért.

Ennek köszönhetően kapott munkát olyan, mai napig felidézhető filmekben, mint A csontember, a Tolvajtempó és a Vakrepülés.  Igaz, hogy már az 1999-es filmjéért, az Észvesztőért kapott egy legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, amivel szakmailag a csúcsra jutott, de 2001-ben jött a Lara Croft: Tomb Raider, aminek köszönhetően igazi világsztár lett – és szexszimbólum.

Nem csoda, hogy a magánélete már a '90-es évek végén is terítéken volt, főleg, hogy nyíltan beszélt biszexualitásáról, vagy éppen arról, hogy egy ideig temetkezési vállalkozó szeretett volna lenni. Egészen más volt, mint a többi celeb.

Az első, nagyobb visszhangot kapott kapcsolata Billy Bob Thorntonhoz fűzte, akikét hónapig udvarolt neki, ennek pedig egy vegasi házasságkötés lett a vége. Jolie még férje nevét is a vállára varratta, ami eltörpült amellett, hogy mind a ketten a nyakukban hordták egymás vérét, egy kis fiolába zárva. 2002 márciusában bejelentették, hogy örökbe fogadnak egy kambodzsai gyermeket, de pár hónappal később véget ért a kapcsolatuk. Hogy miért? Azt a színésznő se tudta megmagyarázni igazán.

Engem is meglepett, de egyik napról a másikra teljesen megváltoztunk. Egyszerűen nem volt bennünk semmi közös többé. Ijesztő, de megesik az ilyen, ha még nem ismered magad igazán.

2003 májusában véglegesítették válásukat. Akkoriban Jolie már igazi világsztár volt, akiről nemcsak azért írtak, mert megjelent egy filmje, vagy jól nézett ki egy vörös szőnyeges eseményen, hanem mert Kambodzsába ment, jótékonykodni. Igaz, 2005 elején már olyan pletykák is terjedtek, hogy Brad Pitt miatta hagyta el Jennifer Anistont.

Brad Pitt, Jolie előtt

Neki kicsit több idő kellett az abszolút filmsztársághoz, de a Hetedikig, a Blöffig, a Harcosok klubjáig, a Becstelen Brigantykig olyan munkákkal volt kikövezve az útja, mint mondjuk négy epizódnyi szerep a Dallasban, és még sorolhatnánk. Aztán 1995-ben hivatalosan is szexi lett, mivel onnantól több újság is rendre beválogatta a minden idők 25-50-100 legdögösebb filmsztárja típusú összeállításokba.

Amikor 2001-ben elment mellékszerepelni a Jóbarátokba, akkor ő már nagy névnek számított, hisz mindenki ismerte az Interjú a vámpírral, a 12 majom vagy a Hét év Tibetben című filmből – mondhatjuk, hogy a karrierje csúcsán volt. És a magánélete is jól alakult, házasok voltak Jennifer Anistonnal, ami szintén egy igazi hollywoodi sikertörténetnek számított.

Egészen addig, amíg 2005 januárjában be nem jelentették, hogy kicsit szétköltöznek, majd két hónap múlva jött a hír a válásról, amit október 2-án véglegesítettek.

Mr. és Mrs. Smith

Angelina Jolie és Brad Pitt kapcsolata innen indul, ennek a filmnek a forgatásán ismerkedtek meg. Sőt! A színésznő egy korábbi interjúban azt mondta, hogy izgatottan várja, hogy megmutathassa gyerekeinek a Mr. és Mrs. Smith-t, mert

kevés ember láthat olyan filmet, amiben a szülei egymásba szeretnek.

Akkoriban persze a végtelenségig tagadták, de végül bevallották, hogy itt találtak egymásra. 2006 januárjában mondták ki, hogy együtt vannak, egyúttal azt is bejelentették, hogy gyereket várnak. Hét év együttlét után jegyezték el egymást 2012 áprilisában, és sokáig tartották magukat ahhoz, hogy nem házasodnak össze, amíg a nem-heteroszexuális párok sem tehetik meg ezt törvényesen. Aztán, állítólag a gyerekeik (ekkorra már hat) nyaggatására 2014. augusztus 23-án összeházasodtak. De akár gyűrűvel, akár anélkül, továbbra is a világ (egyik) legszebb párjának számítottak.

Szakmailag is sikeresebbek lettek, miközben magánéletük is több volt, mint tökéletes. Botrányok nélkül, forgatások és ENSZ menekültügyi nagyköveti teendők mellett teljes harmóniában éltek és nevelték hat gyermeküket. Annyira ismertek és közkedveltek lettek a nyilvánosság előtt töltött évtizedekben, hogy akkor is érdekesek voltak, amikor nem is csináltak semmit, csak elmentek bevásárolni.

Persze olyan is volt, hogy sokkal súlyosabb, valóban fontos témák miatt kerültek a figyelem középpontjába, mint a színésznő melleinek, petefészkének és petevezetékének eltávolítása. Nagy volt a kockázat, hogy a színésznő, több rokonához hasonlóan rákos lesz, ezért hat gyerek után úgy döntött, drasztikusan csökkenti a betegség kialakulásának lehetőségét. A történtekről nyílt levelet írt, ebben is hangsúlyozta, mennyire hálás Pittnek, aki ebben az időszakban is mellette volt.

Hát ezért sokkoló

Az élet nem állt meg. Mindketten dolgoztak tovább. Angelina Jolie utóbbi időben olyan volt, mint egy szent, ugyanakkor egyes filmjei kifejezetten rosszak lettek a kritikusok szerint. A negatív visszhang ellenére nem lett közutálat tárgya, még csak meg sem kopott a hírneve. Családjával nem kirakatban élték életüket, nem keresték a rivaldafényt, mégis, személyes varázsuk miatt is hírértékkel bír bármi, ami velük kapcsolatos.

Úgy tűnt, minden rendben, de az idilli kép most összetört, az álompár szétment. Brangelina nincs többé. 

És most, Brad Pitt válása miatt, Hollywoodnak szinte minden A-listás férfi sztárja hirtelen szingli lett.

Kivéve talán George Clooney-t, akiről viszont pont senki sem gondolta volna, hogy boldog házasságban fog élni.  Leonardo DiCaprióról meg már magunk sem tudjuk, mit higgyünk, de mintha lenne egy modell-barátnője, mint az elmúlt tíz évben mindig, csak épp más.

A Vanity Fair írja, és tényleg: a kilencvenes évek óta ismert, nagy nevek, mint Ben Affleck, Brad Pitt, Tom Cruise, Johnny Depp és Sean Penn, mind egyedülállók. Tom Hiddleston, aki később kezdett befutni, de ugyancsak a csúcsra ért, most szintén szingli.

De nem baj. Annyi év után megint szabad a pálya, meg lehet hódítani Angelina Jolie szívét.