Az RTL Klubon és RTL Spike-on hamarosan induló Playback párbajt Gáspár Laci és Szabó Zsófi vezetik majd. A külföldi verzió, a Lip Sync Battle házigazdái LL Cool J és Chrissy Teigen, szóval ebben a tekintetben Szabó Zsófi tényleg megnyerte a címet. A műsor jónője, aki egy-két beköszönés mellett inkább a pultja mögött táncikál, fokozza a hangulatot, és, mondjuk ki, ő a dögfaktor. 

Az alapkoncepció: nem kell ide jó hang, elég, ha valaki vicces és érdekes karakter. A Jimmy Fallonnál, majd később LL Cool J-nél megszokott recept, hogy a meghívott híresség a kedvenc, vagy ez éppen kapott számára tátogjon.

De nem elég, ha mereven áll valaki a mikrofon előtt, és ugyanúgy mozog a szája, mint a Madonnának. Show-t kell csinálni, a videóklipet lemásolni. 

Még három bekezdés a playbackezési párbaj eredetéről

Bár a Lip Sync Battle ötletét Jimmy Fallonnak szokás tulajdonítani, megemlítendő, hogy Lip Sync For Your Life név alatt 2009 óta ugyanilyen tátogási párbajjal zárul a RuPaul's Drag Race című transzvesztitavetélkedő valamennyi adása.

RuPaul az X-faktort és a többi tehetségkutatót parodizálta azzal, hogy az epizódzáró énekpárbaj helyett a traviműsorban tátogási párbaj dönti el, hogy ki essen ki a versenyből.

A RuPaul fejéből kipattant ötlethez Jimmy Fallonnál érdemben csak annyit tettek hozzá, hogy itt nem egymás ellen versengő transzvesztiták párbajoznak, hanem celebek.

Az eredetileg Spike-on futó Lip Sync Battle nálunk a Playback párbaj címet kapta, és két csatornán, az RTL Klubon és az RTL Spike-on megy majd. Utóbbi csak névleg RTL, a Spike ahhoz a Viacomhoz tartozik, ami a Comedy Centralt, a Paramount Channelt és MTV-t képviseli. A külföldi párbajhoz hasonlóan itt is fél órás lesz az adásidő, a celebek két körben tátognak. Egyszer minden kellék nélkül, csak egy mikrofonnal, a másodikban pedig parókában, jelmezben, táncosokkal énekelnek. Vagyis csak úgy tesznek. 

via GIPHY

A Lip Sync Battle lelke LL Cool J rapper és színész, aki kellő flegmasággal vezényli az egészet. Gáspár Laci pedig tökéletes választás volt, ha mindenben követni akarták az eredeti részleteket. Gáspár először volt műsorvezető – de persze itt táncolni kell és bohóckodni –, és mintha egy kiköpött LL Cool J-t láttuk volna a műsor felvételén. 

És akkor ott van Szabó Zsófi, a magyar Teigen, aki a legnagyobb örömére eggyel több feladatot kapott, mint az amerikai modell. Amíg Chrissy Teigen csak egy dísz, és elég, hogy rázza magát egy helyben, addig Szabó Zsófi megszólalhat. Az amerikai változatban úgy is harangozzák be a Lip Sync Battle-t, hogy csakis LL Cool J vezeti az estét. Ezt legalább nem lehetett érezni a felvételen: több szerepet kap mind Gáspár, mind Szabó, nem csak annyit kell beüvölteniük, hogy yo. Az pedig teljen érthető, hogy Szabó Zsófi azt mondta a Velvetnek, nem örült volna annyira, ha kizárólag annyi a dolga, hogy szép – hát ki is nyithatja a száját. 

via GIPHY

Ha megnézzük a külföldi változatot, Chrissy végig csak azt mondja, hogy yo, ez az, igen. Azért itt sokkal aktívabb a kommunikáció, sokkal jobban részt veszek a műsor vezetésében. Nagyobb szerepem van a magyar Lip Sync Battle-ben, mint Chrissynek kint. [...] Ha nem vagyok elég öntelt és beképzelt, akkor azt mondom, hogy megszoktam (hogy én vagyok a jó nő - a szerz.) De ha szerényebben nyilatkozom, akkor azt mondom, hogy jól esik, ha jó nőnek tartanak. Nem derogál, hogy ezt kell játszanom. 

Gáspár Lacira se lehet panasz, pont annyira sok a képernyőn, mint ahogy megszoktuk, sőt, elvárjuk tőle, táncol, örül, és le merném fogadni, hogy alig bírja ki, hogy ne ő énekelje a versenyzők helyett a dalokat. 

A Playback párbajt az RTL Klubon december 2-án, 22.40-től az RTL Spike-on 23.10-től lehet majd hetente nézni.