Nyilvánosságra került a Mr. Funk és a Beauty Enterprises Hungary Kft. éves beszámolója, így további részletek derültek ki arról, hogy Andy Vajna és feleségének cégei között hogyan oszlanak meg tíz-, sőt, százmilliók. Most az AV Investmentst, a Beauty Enterprisest és a Mr. Funkot összekapcsoló pénzügyi mozgásokat mutatjuk be. Néhány adat ezek közül:

  • 270 milliós tulajdonosi kölcsön az AV Investments Kft.-től a Beauty Enterprises Kft.-nek. 
  • 100 millió forint tartozás a Mr. Funk Kft.-től a Beauty Enterprises Kft. felé. 
  • Összesen 297 millió forint befektetés tárgyi eszközökbe, -70 millió forintos árbevétel és 322 millió forint tartozás. De, amint az egy másik cég pénzügyi beszámolójából kiderül, egy ugyanekkora összegű tartozás máshol tőketartalékként van megjelölve.

Ezeknek az összegeknek egymással átfedésben kellene lenniük, de a beszámolók összefésülése után, sőt, az érintettek megkérdezésével se lett teljesen egyértelmű, hogy honnan van a pénz. Vajna Tímea annyit mondott, amikor a Mr Funk 300 milliós hosszú lejárató kölcsönéről kérdeztük, hogy az nem tartozás, nem hitel, azt

Andy adta.

Csak ezt így nem lehet lekönyvelni.

Vajna Tímea cégei

Beauty Enterprises Hungary

Ez a közös cége Andy Vajnával. A Kft. fő feladata a Miss Universe szépségverseny lebonyolítása (lenne). De közvetlenül ez alá tartozik a fánk- és a gyémántbiznisz.

Mr. Funk Kft.

Ez az Arany János utcai fánkozó, amit Gomez Norberttel közösen visz.

Dorottya Diamond Palace Kft.

Ez pedig a gyémántbolt, ahol „a Caprice kollekciói Európa legnagyobb, legexkluzívabb gyémánt- és ékszer bemutatótermében kaptak helyet.”

Universe Management Kft.

Eredetileg azért hozta létre a céget, hogy a Miss Universe szépségversenyen induló lányok karrierjét segítse. De például filmekhez is toboroznak statisztákat. Egy filmalap által finanszírozott filmhez, a Budapest Noirhoz is ők kerestek embereket.

A kezdetek

A Mr. Funk már a kezdetektől fogva óriási, és bizonyos szempontból indokolatlan népszerűséggel bírt.

2016. október 14-én megnyitott a fánkozó. 2016. október 15-én pedig beütött a Várkert bazár-szindróma, és bezárt. Hivatalosan azonban senki sem indokolta meg, hogy miért kellett hirtelen megnyitni, majd bezárni a boltot. Egyes információk szerint egy fánkkészítőgép drága alkatrészére kellett várni, hogy az megérkezzen Amerikából, de volt olyan alkalmazott, aki ilyenről még csak nem is hallott. Továbbá, az akkor éppen három hete zárva tartó üzletnél járva azt tapasztaltuk: az alkalmazottak

úgy csináltak, mintha az üzlet nyitva lenne.

Frissen tisztított lábtörlőket hoztak, egy rakomány papírtörlő érkezett, bent pedig készültek a fánkok. Megtudtuk, hogy az október 15-én bejelentett bezárás hírétől függetlenül mindenki ugyanúgy bejárt. Az újranyitással kapcsolatos furcsaságokról itt írtunk részletesen.

2016 novemberében végül megint kinyitott – és azóta is üzemel – a Mr. Funk. De az újranyitás hónapjában is volt miről beszámolni Vajna Tímea fánkozójával kapcsolatban, amikor üzlettársa, Gomez Norbert tulajdnorészét lefoglalták egy családi hitel miatt.

A Mr. Funk pénzügyi dolgairól kétszer írtunk. Egyszer, amikor Vajna Tímea Amerikába költözésével kapcsolatban megkérdeztük Gomez Norbertet, hogy mi lesz most, hogy nincs itt az üzlet tulajdonosa. Akkor következő választ kaptuk:

A Mr. Funk eddig is jól ment, és ennél csak jobb lesz. Az, hogy Timi Amerikába költözik, semmit nem fog változtatni a cég működésén.

Másodszor a cég 40 millió forintos befizetése után kutatva tudtunk részletesebben beszámolni arról, hogy Andy Vajna fő cége, a 7 milliárdos AV Investments adott 266 millió forintnyi összeget a – feleségével közösen jegyzett – Beauty Enterprises Hungary Kft.-nek, ami egyben a Mr. Funk résztulajdonosa is, és ami 40 milliós összeggel megemelte a fánkozó tőketartalékát. 

A Beauty Enterprises Hungary Kft. 2016-os beszámolójából most az is kiderült, hogy

100 millió forinttal tartozik neki a Mr. Funk Kft.

Sőt! Vajna Tímea fánkozójának összesen 322 millió forint tartozása van. Ebből 300 millió 984 ezer forint egy hosszú lejáratra kapott kölcsön.

Egy Arany János utcai fánkozó minden pénzt megér. Úgy tűnik.

A Mr. Funk először 2016 áprilisában adott életjelet magáról.

Amint az a fenti fotón is látszik, az V. kerületi üzlet alapos felújításra szorult. Az anyagi erőforrás nem okozhatott problémát, hisz a Mr. Funk Kft beszámolójából kiderült, hogy 2016-ban 232 millió 925 ezer forintot költöttek beruházásokra és felújításokra.

A 2014 májusában még Vodafone-üzletként üzemelő létesítményt sikerült rendbe tenni. A külső részt helyrehozták, az omladozó burkolati elemeket kipótolták, a beltér egyik részét egy üvegfallal elválasztott látvány-pékműhellyé alakították. 

2016 március 29-én kaptam meg a kulcsát ennek az üzletnek, ami egy kockára beépített Vodafone-bolt volt. Szétvertük az egészet és újjáépítettük. Sokat költöttünk rá, hogy így nézzen ki, ahogy most van

– részletezte Gomez Norbert a felújítási munkálatokat.

De honnan volt minderre pénz?

A beszámolóból mindössze annyi látszik, hogy a Mr. Funk Kft. egy hosszú lejáratú kölcsönnel rendelkezik. Logikus következtetés lenne azt mondani, hogy az összeg a Beauty Enterprises Hungary Kft.-től származik. Hogy miért? Mivel korábban Andy Vajna fő cége, az AV Investments átcsoportosított már 270 millió forintot a feleségével közösen jegyzett Beauty Enterprises Hungary javára, ami tulajdonosi kölcsönként lett feltüntetve.

És valóban. Az AV Investments beszámolójáig kellett visszamenni, hogy kiderüljön: logikus volt a következtetésünk. Andy Vajna fő cége 1 millió dollárt fektetett a Beauty Enterprises Kft.-be. Ha forintra átváltjuk, akkor akár a 300 milliós összeget is megkaphatjuk, attól függ, hogy mikori árfolyamot veszünk alapul. De minden matekos ügyeskedést félretéve, a közvetlen leányvállalatok tőketartalékainak bemutatásánál egyértelműen le van írva, hogy a Beauty Enterprisesnak 322 millió 659 ezer forintja van. Érdekes, a Mr Funknak pont egy 322 milliós tartozása van. 

Hogy is van ez? 

Vajna Tímeát erről is megkérdeztük június 2-án, és elárulta, hogy azt az összeget

Andy adta.

Egy másik amerikai típusú fánkozó éves bevétele

Csak az összehasonlítás végett megnéztünk egy másik, nagyjából hasonló üzleti modellel rendelkező céget. Persze nem lehet egyértelmű egyenlőség jelet tenni Vajna Tímea fánkozója és e között a cég között, de viszonyítási alapnak pont megteszi.

Egy 2015-ben indult fánkozóról van szó, ami elsőként a Nyugati Pályaudvarnál nyitott egy üzletet. Jelenleg már a Keleti Pályaudvar közelében is van egy boltjuk. A Mr. Funkkal ellentétben nem árulnak bégeleket, sőt, mozgó büféjük sincs, és így tovább. De, ha csak azt nézzük, hogy ez a cég is főként fánkok eladásával keres pénzt, akkor jogos az összehasonlítás. Ez a meg nem nevezett fánk franchise a 2016-os évben több mint 110 millió forintnyi árbevételt termelt. 

Vajna Tímea fánkozójának két hónap alatt sikerült kitermelnie ennek az összegnek az ötödét. Ha a Mr. Funk egész évben tudja tartani ezt az eladási számot, akkor magasabb árbevételre tehet szert, mint ez a meg nem nevezett másik cég.

Mindezek után, ekkora anyagi hátszéllel, november elejétől december végéig 22 millió forintos anyagi bevételt termelt. De a fánkozó ezzel együtt is 70 milliós deficittel zárta működése első évét.

A fánkozó két tulajdonosa, Gomez Norbert és Vajna Tímea egyáltalán nem tartja mínuszosnak az első évet, hisz a fenti számok csak 40 nap után keletkezett bevételből származnak, míg egy üzleti év 365 napból áll. Mindketten elárulták, hogy miért érdemes ebbe fektetni: mert a Mr. Funk franchise lesz. És nem csak magyarországi nagyvárosokban gondolkodnak, mert elmondásuk szerint európai országokban is nagy érdeklődés van a Mr. Funk iránt.

Sőt! A tengerentúlon is lehet majd Vajna Tímea fánkjait enni. Hogy mikortól várható a terjeszkedés? Gomez Norbert azt mondta, hogy még idén, azaz 2017-ben több üzletük is lesz. Már készül a franchise-szerződés, már rakják össze az arculati kézikönyvet.

Nagyon jók a termékeink, és egy olyan színvonalas dolgot csinálunk, ami a világ bármely pontján megállja a helyét. És ez sokba kerül

– mondta Gomez Norbert.

A fenitek ismeretében világos, miért óriási biznisz a Mr. Funk, hogy Andy Vajna 300 millió forintot pumpál bele. Ezen  – a Beauty Enterpriseson keresztül pénzelt fánkozón – kívül csak a Magyar Broadcasting CO. Zrt.-be (ez alatt fut a TV2 és a többi kisebb csatorna), fektet dollármillió feletti összeget.

Különösen érdekes, hogy a Beauty Enterprises ennyi pénzt fordít a Mr. Funkra, amikor eredetileg a Miss Universe szépségverseny lebonyolítása lenne a legfőbb feladata. Utóbbi miatt a cég tevékenységi köreinél az alábbiak szerepelnek:

  • Konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése;
  • Rendezvényi étkeztetés;
  • Televízióműsor összeállítása, szolgáltatása;
  • PR, kommunikáció;
  • Üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás;
  • Piac-, közvélemény-kutatás;
  • M.n.s. egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenység;
  • Fodrászat, szépségápolás;
  • Reklámügynöki tevékenység;
  • Médiareklám.

Ehhez képest a verseny lebonyolítását a Sensation Event & Congress intézi, már 2014 óta. Amivel úgy van összefonódva Vajnáné egy másik, a Universe Management cége, azon túl, hogy egy irodaházba vannak bejegyezve, hogy az igazgatósági tagok közt ül a Sensation cég vezetője.

(A Universe Management nem tette közzé az éves beszámolóját, csak a taggyűlés határozata nyilvános, abból viszont kiderül, hogy a 13 millió 366 ezer forintos adózott eredményt osztalékként kiveszik.)

Egy friss interjúban Vajna Tímea azt mondta, hogy kiszáll a Miss Universe-ből. Megkérdeztük, hogy ez mit is jelent pontosan, mármint azon túl, hogy a szervezésben nem lesz annyira aktív szereplő. Felszámoltatja, kilép a Universe Management Kft.-ből? Azt válaszolta, hogy nem, mert nem az alatt fut a szépségverseny, hanem a Beauty Enterprises alatt. Akkor a Beauty Enterprises-ből , ami 50%-ban Andy Vajnáé, abból fog kilépni, azt fogja eladni, felszámoltatni? Azt mondta, hogy még nem tudja mi lesz a sorsa.

Shine like a diamond

Nem esett még szó a gyémántbizniszről, a Dorottya Diamondról, pedig Vajna Tímea azt a cégét is előszeretettel finanszírozza a férjével közös Beauty Enterprises Kft.-n keresztül. De ezt is legalább olyan trükkösen teszi, mint a Miss Universe esetében.

Az a MaxN Hungarya Kft. valójában MaxM Hungary, és úgy köthető Vajnánéhoz – azon túl, hogy a Beauty Enterprises 186 millió 102 ezer forintot fektetett bele 2016-ban –, hogy társtulajdonosa a Dorottya Diamond Palace Kft.-nek.

Az, hogy a fánkbiznisznél mennyivel jobb vagy rosszabb a gyémántbiznisz, hogy mennyire éri még közel 200 millióval megtámogatni, azt nem tudjuk megmondani, mivel sem a Maxm Hungary, sem a Dorottya Diamond Palace beszámolója nem került még fel az Igazságügyi Minisztérium honlapjára.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Vajna Tímea a 300 milliós kölcsönről: Andy adta

Az éves beszámolókat átvizsgálva most megismerheti Vajnáék cégeinek anyagi összefonódását.

183 · Jun 12, 2017 08:40am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments