Ő maga sem hitte volna, de lehet még abszurdabb a helyzete annak a hajdúsági gazdának, akit az ügyészség azzal vádolt, hogy a saját telkén több ezer védett keleti lápi bagolylepke-hernyót mészárolt le 2012 decemberében.

Egymilliárd forint kártérítést követeltek a férfitől, de a négy évig húzódó bírósági eljárás alatt kiderült, hogy Gabnai Ernő nem hogy hernyókat nem irtott ki, de még a rovarok élőhelyében sem tett kárt. A bíróság  2014. november 18-én,  elsőfokon és 2016. június 3-án, másodfokon is felmentette,és arról is döntött, hogy  

a 13 081 000 forintos összperköltséget az állammal fizetteti ki,

vagyis az elsőfokon eljáró Debreceni Törvényszékkel. Már, ha az tudna fizetni. A bíróság először azzal kereste meg a férfit, hogy adjon számlát, de valamiért csak a másodfok perköltségét, vagyis 13 millió forint helyett csak 381 ezer forintot akartak lepapírozni.

A férfi ügyvédje, Zeke László szerint eleve abszurd, hogy a bíróság feltételhez köti, hogy végrehajtsa a saját jogerős ítéletét, arról nem is beszélve, hogy számlát csak szolgáltatásra és termék értékesítésre lehet kibocsátani, 

ügyfele pedig magánszemély, akit magánszemélyként vádolt meg az ügyészség. Ha mégis eleget tenne a bíróság kérésének, lepkehernyók helyett, jó eséllyel fiktív számla kiállítása miatt  járhatna bíróságra.

Gabnaiék így aztán újabb kérelemmel fordultak a törvényszékhez, hogy a nevetséges feltételek helyett inkább utalják át a teljes perköltséget. A pénz helyett viszont újabb levél érkezett, de már a Debreceni Törvényszék elnökétől, hogy fizetnének, csak hát nem tudnak. Mint írták,

az átutaláshoz szükséges 13 081 000 ezer forinttal nem rendelkeznek, azt az Országos Bírósági Hivataltól kell megkérniük. Türelmüket ezúton is köszönjük!

Azt viszont, hogy ebből Gabnai mikor jut pénzhez, egyáltalán nem részletezték. Pedig a törvényszéknek már aznap intézkednie kellett volna a kifizetésről, amikor június 15-én megkapta a másodfokú, jogerős döntést. A gazdának viszont elfogyott a türelme és

bírósági végrehajtást indított a bíróság ellen.

Tizenöt napig a bíróságnál pattog a labda. A törvény szerint ugyanis ennyi idejük van intézkedni és akár bírósági végrehajtót kirendelni. Saját maguk ellen. Kerestük a Debreceni Törvényszék sajtóosztályát, hogy megtudjuk a bíróság, hogyan intézkedik az ellenük indult bírósági végrehajtásról és, hogy miért nem jelezték időben, hogy nem tudnak fizetni? Amint válaszolnak cikkünket frissítjük.

Frissítés: A Debreceni Törvényszék sajtóosztályától augusztus 3-án, szerdán kaptunk választ. Hiába, pont akkor rendeződtek a dolgok, amikor rákérdeztünk a férfi ügyére.

Azt írják, hogy a törvényszék az Országos Bírósági Hivataltól augusztus 2-án megkapta az összeget , amit át is utaltak Gabnai Ernőnek és annak ma vagy legkésőbb holnap meg kell érkeznie a számlájára.

Frissítés2: Gabnai Ernő számlájára augusztus 3-án délután - késedelmi kamat nélkül - megérkezett a 13 081 000 forint.