Megérkeztek az iratok a román hatóságoktól a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségre Dan S. - a Nyíregyházán gyilkoló orvos - ügyében. Azonban a Velvet úgy értesült: egyelőre nem tudják mi áll a papírokban, mert a vaskos paksamétát román nyelven írták és - mivel az ügyészségen senki nem beszéli a nyelvet - időbe telik, mire lefordítják. 

A napokban érkezett hozzánk a több mint 20 oldalas irat Dan S. ügyében, de még tart a lefordításuk. Kértük többek között a férfi kinti bíróságon tett nyilatkozatait, vallomásait, valószínűleg ezek szerepelnek benne.

- erősítette meg lapunknak Dr. Szilágyi László főügyészségi csoportvezető ügyész. 

Így egyelőre hivatalosan nem tudni semmit arról, hogy a Kolozsváron, előzetes letartóztatásban lévő Dan S. mit vallott a kinti bíróságon a gyilkossággal kapcsolatban.

2 évig tartott a kapcsolatuk

A férfi ügyvédje Lucian Negrutiu a Velvetnek megerősítette, hogy valóban volt szerelmi kapcsolat a gyilkos és áldozata között. A férfi vallomásából kiemelte, hogy a tüdőgyógyász egyszerűen szerelmi csalódással indokolta a gyilkosság elkövetését. 

Védencem elmondása alapján két éven át tartott a szerelmi viszony köztük. Közös jövőt terveztek. Annak is két éve, hogy szakítottak. S. az eltelt évek alatt sem tudott ebbe beletörődni. Nem akarta elengedni az asszonyt, és úgy érezte, képtelen tovább nélküle élni.

– idézett az ügyvéd a férfi vallomásából. 

Védik az Európai Uniós törvények

Dan S.-t szeptember elsején vették őrizetbe Kolozsváron. Azóta előzetes letartóztatásban van, csakhogy nem a gyilkosság, hanem két másik bűncselekmény miatt. Jogtalan fegyverviselés és fegyvercsempészet miatt indult ellene eljárás Kolozsváron. Először ezekért a bűncselekményekért kell felelnie. 

A két bűncselekmény elkövetése miatt itt Kolozsváron minimum 3 év börtönre ítélhetik, azonban még a vádemelés sem történt meg. Egyelőre 30 naponként hosszabbítják az előzetes letartóztatását. Az uniós törvények szerint ha letölti ezt a börtönbüntetését, csak azután vehetik át a magyar hatóságok. 

– közölte a férfi ügyvédje. 

A román bíróság ezután is maga dönti el, hogy milyen feltételekkel, és mikor adja ki a saját állampolgárukat. A főügyész szerint ha eljön az idő, valószínűleg az lesz a kiadatás feltétele, hogy a büntetését román börtönben ülhesse le.

Lucian Negrutiu megerősítette a korábbi sajtóhíreket, miszerint a férfi testvére bíró: „Nem Kolozsváron, hanem Nagyváradon és polgárjogi ügyekkel foglalkozik, így nem állhat fenn összeférhetetlenség” – állítja.