Az igazságügyi-elmeorvosi szakvélemény szerint nem szenvednek kóros elmeállapotban annak a másfél éves kislánynak a szülei, aki idén májusban halt éhen Gyöngyösön. A Velvet ügyészségi forrásból úgy értesült, hogy a nőnek van ugyan pszichés betegsége, az azonban nem korlátozta beszámítási képességét, azaz tudatában volt tettével és annak következményeivel.

A gyerekhez a szülők május 12-én reggel hívták a mentőket, de az alig 3,5 kilós kislányon már a szakemberek sem tudtak segíteni. A Heves Megyei Főügyészség most emelt vádat az anya és az apa ellen, akik a vádirat szerint egy éves kora óta nem etették a gyereket, a védőnővel és a gyerekorvossal pedig teljesen megszakították a kapcsolatot.

A boncolási jegyzőkönyv szerint a gyerek szervei az éheztetés miatt kiszáradtak, bőr alatti zsírszövetei teljesen hiányoztak és agyduzzanata is volt.

A beszerzett iratok alapján úgy tudjuk, hogy a kislány egészségesen született és kórházi zárójelentéseiben sem szerepelt semmilyen vele született rendellenesség.

A történtek után a Heves Megyei Kormányhivatal vizsgálatot indított, hogy kiderüljön, miért nem tudta megakadályozni a tragédiát a gyermekvédelem, holott a család évek óta a látókörükben volt. A nőnek ugyanis összesen négy gyereke született, a két idősebbet – egy fiút és egy lányt – viszont még 2010-ben volt férjénél helyezték el, mert az anyát alkalmatlannak találták a gyereknevelésre. Azóta harmadik gyermekét is kiemelték a családból, és a vádirat szerint folyik a szülői felügyeleti joguk megszüntetése miatt indított per.

Zajlott egy népegészségügyi hatáskörbe tartozó vizsgálat is, ami a védőnőre és a gyermekorvosra koncentrált. A védőnőt májusban teljesen tisztázta az eljárás, a gyermekorvos ügyében viszont csak nyár közepén zárult le a vizsgálat, amely az orvost is vétlennek találta. Ennek ellenére a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség felügyelete mellett foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt is folyik eljárás, de az ügyészség szóvivőjétől úgy tudjuk, hogy még senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként.

A szülőket a bíróság május 21-én helyezte előzetes letartóztatásba, de akkor és azóta sem tettek érdemben vallomást. Az apa azóta már kétszer is ügyvédet váltott, jelenlegi védőjét kerestük, de nem akart nyilatkozni és az anya ügyvédje sem kommentálta a vádemelést.

Az ügyészség a szülőket különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberöléssel vádolja és fegyházban letöltendő fegyházbüntetésüket indítványozta.