Kiskorú veszélyeztetése mellett szexuális erőszak bűntettében is bűnösnek mondta ki a Fővárosi Törvényszék azt a szigetszentmiklósi párt, akik a vád szerint évekig gyötörték és molesztálták három kiskorú gyereküket. A bíróság ezért február 1-én, szerdán

mindkettőjüket 13 év fegyházbüntetésre ítélte, mindhárom gyermek esetében megfosztotta szülői felügyeleti joguktól és a döntés szerint a 2,7 millió forintos perköltséget is nekik kell kifizetniük.

Az ítélet indoklása jelenleg is tart. Cikkünket frissítjük!

Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője a Velvetnek azt mondta, hogy a bíróság a szülőket a jogerős ítéletig előzetes letartóztatásba helyezte, vagyis a tárgyalás után azonnal visszakerülnek valamelyik büntetés-végrehajtási intézetbe.

Az ügyészség súlyosításért, a vádlottak és védőik pedig felmentésért fellebbezetek, így a döntés nem jogerős.

Volt már olyan, hogy szexuális erőszakkal vádolták a szülőket

A Budapest Környéki Törvényszék 2015. február 24-én, első fokon 

csak kiskorú veszélyeztetésében találta bűnösnek a szülőket,

szexuális erőszak vonatkozásában viszont mindkettőjüket felmentette. A kiskorúak veszélyeztetése miatt akkor két évet kaptak, de azt már előzetesben letöltötték, így szabadlábra kerültek. A bíróság az apa és az anya kiskorú gyerekek feletti szülői felügyeleti jogát is megszüntette, arról viszont a gyámhatóság dönthetett, hogy kaptak-e láthatási jogot.

Az elsőfokú döntés után a Pest Megyei Főügyészség és a Budapest Környéki Törvényszék összerúgta a port. Az ügyészség akkor egy sajtótájékoztatón reagált a bíróság által megfogalmazott kritikákra, így arra is, hogy a bíróság szerint a vádhatóság nem szerzett be minden bizonyítékot és azokat a törvényszéknek kellett pótolnia.

Az ügyészség szerint az elsőfokú per alatt olyan eljárási szabálysértések történtek és olyan egyéb hibák fordultak elő, amelyek alkalmatlanná teszik felülbírálatra a bíróság ítéletét. Szabó Ferenc, főügyész megjegyezte, hogy csak egy megismételt eljárás eredményezhet igazságos döntést.

Majdnem egy évvel később, 2016. március 30-án a Fővárosi Ítélőtábla viszont visszadobta az ügyet az első fokú bíróságnak, esélyt adva ezzel egyébként annak is, hogy a szülőket szexuális bántalmazás bűntettében is bűnösnek mondják ki. Az ítélőtábla szerint ugyanis súlyos hibák történtek első fokon, a gyerekeket meggyötörték az ismétlődő kihallgatásokkal, és számos olyan objektív adat áll rendelkezésre, amely a felmentő ítélet ellen szól.

Az ítélőtábla szerint a törvényszék nem tárta fel, hogy a nevelőszülőknek mi okuk lett volna befolyásolni, hazugságra tanítani a gyerekeket, de azt sem vizsgálta elég alaposan, hogy miképpen lehetséges az, hogy az állítólag kitalált szexuális cselekményeknek megfelelő testi tüneteket az orvosszakértők megtalálták a három gyerek közül kettőn.

7 évig nézték a hivatalok, hogyan szenvednek a gyerekek

Bár a hatóságok soha nem adtak ki részleteket az ügyről, a Blikk a vádiratra hivatkozva 2013-ban arról írt, hogy a szülők

döglött patkánnyal vagy fekáliával etették a gyerekeket és előfordult, hogy törött üveget dugtak fel a végbélnyílásukba.

Az Index korábban részletesen is írt arról az ombudsmani vizsgálatról, amit az utóbbi évek legnagyobb gyermekvédelmi botránya miatt indítottak. Az anyagból kiderült, hogy a testvéreket azóta bántották, amióta csak az eszüket tudták. A család 2005 elején került a gyermekvédelem látókörébe, de a három gyereket csak 2012 januárjában emelték ki a családból.

2005-ben, először az óvoda jelzett a gyermekvédelmi szolgálatnak, hogy a legidősebb gyerek gondozatlan, piszkos, mozgása és mentális fejlődése elmarad a korától. Bár a családlátogatáson azt tapasztalták, hogy 

az étel olyan zöld volt, hogy szinte magától kimászott a tányérból... A gyermekek otthon voltak. Mind nagyon koszosan ült-feküdt az ágyakon,

a gyermekjóléti szolgálat 2005 márciusában azt a visszajelzést adta az óvodának, hogy csak akkor jelezzenek újra, ha fél év elteltével is hasonlókat tapasztalnak. A Velvetnek korábban a gyerekek tanára azt mondta, hogy az iskola mindent megtett, hogy a testvérek nevelőszülőkhöz kerüljenek, de a tanároknak csak jelzési joga van. A gyerekeket végül csak hét év után, súlyos elhanyagoltságuk miatt vették el a szülőktől.

A gyerekek csak akkor beszéltek a szexuális erőszakról, amikor már nevelőszülőknél voltak, 2012-ben kétszer is pszichológus vizsgálta őket, a szülőket végül a gyámhivatal jelentette fel jelentette fel 2012. szeptember 7-én.