Elizabeth Aura McClintock egy amerikai pszichológus, aki jól tudja, hogy a közvélekedés szerint egy tipikus szakítás úgy néz ki, hogy a férfi lelép egy fiatalabb csajjal és boldogan él, mint Marci hevesen, miközben szerencsétlen, fonnyadozó feleség ottmarad a gondban, szükségben és bánatban. Pont ezért gondolta a szakértő, hogy írni kéne már valamit arról, hogy a valóság nem feltétlenül ez, sőt, általában nem ez, ugyanis szakítás után rendszerint a férfinak rosszabb. Már megint a Psychology Today az az oldal, ahol erre a témára rátaláltunk, de alább pontokban foglaljuk össze a lényeget, hogy önnek egyszerűbb legyen.

  1. A szakértő először is egy olyan kutatásra hivatkozik, ami szerint nem igaz, hogy a férfiak lépnek félre gyakrabban, igazából egyenlő arányban lépnek félre a férfiak és a nők. Ahol viszont tényleg markáns a különbség: a nők gyakrabban kezdeményeznek válást. Azaz az a jellemző, hogy a férfi még maradna a házasságban, de a nő felbontja az életközösséget.
  2. Azt is megfigyelték, hogy bár a válás mindkét félre negatív hatással van, igazából a férfiakat ezek erősebben érintik. Ez vonatkozik a fizikai leépülésen kívül a mentális egészség romlására is: a férfiak körében gyakoribb, hogy az öngyilkossági hajlam felerősödik válás után. Ezzel szemben a nőknél az is előfordul, hogy egészségi állapotuk kifejezetten javul a válás után.
  3. A férfiakon ezen kívül könnyebben hatalmasodnak el káros szokások, ha egyedül maradnak egy tartós kapcsolatból kilépve. Többet isznak és dohányoznak a szakítás után, míg a nőkre kevésbé jellemző az ilyen leromlás.
  4. Ha vannak gyerekek, azok általában a nőnél maradnak, így a nőnek az élete kevésbé drasztikusan változik, hiszen mégiscsak valamiféle családi környezetben marad, míg a férfi hirtelen tökegyedül találja magát. Valószynűleg ez összefügg az előző pontban említett dologgal: a frissen elvált férfi mellett sok esetben nincs ott a család, hogy kordában tartsa a káros szenvedélyeket. Az exfeleségnek viszont nincs más választása, kevésbé engedheti meg magának, hogy a gyeplőt a lovak közé dobja. Ez nyilván hatalmas erőfeszítést igényel a szakításon keresztülmenő nőtől, viszont az erőfeszítésnek általában meg is van a pozitív végeredménye.
  5. A pszichológus ugyan nem említi ezt, de különösen erős lehet a szakítás leépítő hatása olyan férfiaknál, akik korábban nem nagyon vették ki a részüket a háztartás vezetéséből. Nem egyszerű a harmincon, negyvenen vagy akár ötvenen túl egy férfinak egyszercsak elkezdeni önállóan háztartást vezetni, ha az illető nem tud főzni, mostni, vasalni, takarítani, mert korábban ezt a nője végezte helyette.
  6. Az egyik legérdekesebb pont, hogy a szakítással a férfiak elvesztik fő érzelmi támaszukat, a nők viszont jellemzően nem. Emiatt is könnyebb a nőknek. A férfiak ugyanis általában nem lelkiznek túl sokat senkivel a barátnőjükön/feleségükön kívül, a nők viszont szeretik minél több mindenkivel megbeszélni érzelmi életüket. Egy kutatásban azt kérdezték házasságban élőktől, hogy kihez fordulnának először, ha depressziósnak éreznék magukat. A férfiak 71%-a a feleségét jelölte meg, a nőknek viszont csak 39%-a mondta azt, hogy a férjéhez fordulna. Így tehát míg a nőket tipikus esetben bizalmas rokonok és barátnők hálózata segíti a szakítás feldolgozásukban, a férfiak jó része gyakorlatilag teljesen egyedül marad ilyenkor az érzelmeivel. Jól tudjuk, hogy a férfiak nem állnak meg idegentől tanácsot kérni, ha eltévednek, ugyanez a párkapcsolati problémákra is jellemző. Nem szeretik nagydobra verni, így sokkal nehezebben dolgozzák fel, amin keresztül kell menniük.
  7. A hetedik témának külön bekezdést szentel a szakértő, ez pedig az új kapcsolatba belépés. Ez az egyetlen pont, ahol őszintén szólva nem túl meggyőző  a pszichológusnő érvelése, hogy nehezebb a férfiaknak, hiszen pont azt mondja, hogy a férfiak a statisztikák szerint mégiscsak nagyobb arányban kezdenek új kapcsolatot a szakítás után. Csomó nő azonban, különösen az özvegyek, úgy döntenek, hogy nem kísérleteznek többet a házassággal, de azt is hozzáteszi a szakértő, hogy ez akár azért is lehet, mert hiába kísérleteznének, valószínűleg úgyse jönne össze semmi. Mindenesetre ezen a téren akik igazán rosszul járnak, azok azok a férfiak, akiknek nem jön össze egy új kapcsolat, pedig nagyon akarnák.