A mainstream pornóipar fő célközönsége a férfi, a pornóoldalakon kínált klipek és filmek nagy része sok nő számára élvezhetetlen. Pedig a nők is szeretnek pornót nézni.

A mainstream felnőtt filmeknek nem az a lényegük, hogy a nők is örömüket leljék abban. A legtöbb filmben azért, hogy a kamera mindent vegyen, elképesztő, hiteltelen pozíciókban látunk nőket dugni, furcsán lihegnek, sikítoznak, még az is előfordul, hogy elcsúszik a szinkron az eredeti hangtól. Ezeknek a filmeknek a valósgához nem sok közük van. A mainstream leszbikus pornóban hosszú műkörmös lányok nyalogatják egymást érthetetlen helyeken, nyelvheggyel nyalják egymás punciját, és műkörmöstül nyúlnak egymásba. Elmaradhatatlan, hogy fájdalmas arccal ne szopjanak le egy dildót ketten együtt a kamerának. Ilyen egész biztos hogy nincs az életben. A felnőttfilmek nagy részét nem, vagy csak alig szánják nőknek. A fogyasztói társadalom középpontjában pedig a nők állnak, és nincs ez másképp a pornóval sem, ezért is alakult ki a feminista pornó műfaja.

Szexpozitív feministák pornófilmet készítenek

Az újhullámos feministák tűsarkút és rúzst viselnek, nem vetik meg a szexet, és nem pfujolnak a pornóra sem. A Feminista Pornó Díj alapítója, a kanadai Alison Lee amellett érvel, hogy lehet olyan felnőttfilmet készíteni, ami nem alacsonyítja le a nőket, nem tárgyiasítja a női nemet. Mozgalmának mottója az, hogy a rossz pornó nem pornó, és itt az ideje jót alkotni ebben a műfajban. Véleményük szerint a világot elárasztották a kissé ízléstelen, lealacsonyító pornófilmek. Az erotikus fantázia erőteljesen jelen van a nőkben is, és a mainstream pornóból kiszorított női közönség is megérdemli, hogy vágyaikat és szexuális álmaikat a pornófilmeken lássák viszont. A feminista pornósok szexpozitív gondolkodásukkal, érzékenységükkel a nők felé olyan filmeket díjaznak évről évre, amik igazi női orgazmust mutatnak, amik készítésében nők is részt vettek, és amik nem közvetítenek olyan sztereotípiákat, amiket a mainstream pornó igen.

Feminista Pornó Díj

A főképp az erotikára építő feminista pornó 2006 óta évről évre díjazza azokat a pornófilmeket, amik a nők számára is élvezhetők. Az évente megrendezett Feminista Pornó Díjátadón az anál plugra emlékeztető szobrot több kategóriában is kiosztják, díjazzák a legjobb hetero jelenetet, a legszexibb fétisjelenetet,  a leghevesebb női orgazmust is, hogy párat kiemeljünk. Semmi sincs máshogy, mint ahogy az AVN-díjátadón van. A feminista pornósok az elmúlt évek alatt kitermelték a maguk produkciós cégeit, felnőttfilm sztárjaikat és rendezőiket. A feminista pornó rendezők közt Madison Young, Courtney Trouble és Nica Noelle a leghíresebbek.

Hogy mekkora sikert értek eddig el, bizonyítja, hogy Amerikából Európába is átterjedt az újhullámos pornósok mozgalma. Svédországban már maga az állam finanszírozott egy feminista pornófilmet.

Svédországban állami támogatással készült feminista pornó

Mia Engberg rendezőnő 2009-ben készítette el a Dirty Diaries című feminista pornófilmjét, amit a svéd filmintézet támogatott. A szexvideó érdekessége, hogy mindvégig mobiltelefonnal vette fel a jeleneteket. A filmintézet csupán annyit kért, a szereplők 18 éven felüliek legyenek, senki ne sérüljön meg és mindenki egyformán részesedjen a bevételből. A svédek kiakadtak a filmtől, antifeminista csoportok szerint máshol is lett volna helye a feminista pornóra költött pénznek. A svéd intézet szerint azonban támogatni kell az igényes pornófilmeket is.

A rendezőnő szerint ezeknek a filmeknek van jövője. Ezt alátámasztják azok a vizsgálatok is, mely szerint a férfiak a pornófilmekből szerzik szexuális kultúrájukat, és az abban látott nőktől eltérő alkatú nők egyre kevésbé izgatóak számukra.

A svéd rendezőnő mellett az újhullámos pornósok nem titkoltan szeretnék, ha a mainstream pornóipar megváltozna, ha a férfiak a feminista pornófilmeken keresztül látnák, mi kell a nőnek. A feminista pornófilmben a nőké a főszerep, nők írják, nők készítik, és nem hagyják ki a férfiakat sem. A feminista pornóban ugyanúgy megtalálható a könnyű erotika és a legkeményebb pornó is, ahogy a mainstream pornóban.