Nemrég egy tatabányai bevásárlóközpont vécéjében találtak egy női holttestet, két éve pedig egy férfi lett öngyilkos a Mammutban: leugrott a harmadik szintről. Gyerekek is sérültek már meg bevásárlóközpontokban - összeszedtük a legdurvább eseteket.

Míg a bombariadó hétköznapi esetnek számít a bevásárlóközpontokban, addig az öngyilkosság vagy egy gyerek koponyájának a bezúzódása, esetleg egy lövöldözés ritkaság számba megy. Novemberben egy tatabányai bevásárlóközpont férfi vécéjében találtak rá egy nő holttestére: a gyanúval ellentétben azonban az asszonynak nem gyilkosság áldozata lett, hanem önkezével vetett véget életének, így közigazgatási eljárás indult, ami egyelőre nem zárult le. Ennél nagyobb volt a szenzációfaktora annak az esetnek, ami október végén történt az Arena Plazában: pedig ott sem gyilkosság, sem öngyilkosság, sem tűz nem ütött ki, mindössze csak az álmennyezet szakadt le – körülbelül száz négyzetméteren.

Biztonsági őrt lőttek arcba

Akadt más történés is ősszel: a XI. kerületi Allee üzletház egyik biztonsági őrét gáz-riasztó fegyverrel arcba lőtte egy 64 éves ittas férfi, miután összeveszett az őrrel. A konfliktus okára nem derült fény, a harminc körüli őrt könnyebb sérülésekkel vitték kórházba, míg 64 éves támadóját feltartóztatták a rendőrség kiérkezéséig. Később előállították, és felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt eljárást indítottak ellene. Vevőkkel máshol is akadt gond: a Pólus Centerben vevők és eladók verekedtek össze egy korábbi adásvétel miatt. A dulakodásban egy ember könnyebben, egy súlyosabban sérült.  A kiérkező járőrök a helyszínen három embert, menekülés közben négy embert fogtak el, később még egy főt kézre kerítettek, majd  csoportosan elkövetett garázdaság, illetve felfegyverkezve elkövetett garázdaság gyanúja miatt indítottak eljárást ellenük.

Aztán ott volt, ugye, a legnagyobb vihart kavar hír: augusztus 12-én egy hároméves kisfiú tíz métert zuhant a Westend épületében. A gyerek egy  rács mellett lévő lyukon átbújva a mozgólépcső mozgó szalagjába kapaszkodott, az megrántotta, és így zuhant le a bevásárlóközpont emeletéről. A szülők körülbelül egy méterrel haladtak a gyermek mögött. A 10 méteres zuhanást követően súlyos, de nem életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. Bal szemére megvakult. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntette miatt indított nyomozást.

Mozgólépcső, vascső

A Westenben állítólag 12 éve nem történt baleset, augusztusban azonban egy másik gyerek is megsérült. A négyéves gyerek egy héttel az előző után, augusztus 19-én zuhant le egy mozgólépcsőről. Értesüléseink szerint a mozgólépcső külső korlátjába kapaszkodva egy ideig fölfele húzatta magát, aztán leugrott. Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztályának Életvédelmi Osztálya életveszélyt okozó gondatlanságból ekövetett testi sértés megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a gyerek anyja ellen.

Csak a közelmúltban került elő az a 2010 áprilisi ügy, amiben szintén egy gyerek sérült meg: a most nyolcéves Sz. Annára két emelet magasból zuhant egy 25 centiméter hosszú és 5 centiméter átmérőjű vascső egy budai bevásárlóközpontban, miközben a fölszinti mozgólépcsőnél állt, írta meg a Blikk. A gyerek túlélte a balesetet, de a koponyájából hiányzik egy ötcentis rész, így, íjra a lap, állandó életveszélyben van, mert azokon a részeken agyát csak vékony fejbőre fedi. A hiányzó koponyadarabot csak felnőtt korában tudják pótolni, amikor véget ért a növekedés . A vascső az üzletházban szappant árusító cég termékkínáló állványából esett le, a család a baleset után kártérítési pert indított. Ügyvédjük a lapnak azt mondta: a rendőrség vádemelési javaslattal küldte meg az iratokat az ügyészségnek, így lehet, hogy a cég ügyvezetőjének büntetőjogilag is felelnie kell, amiért gondatlansága miatt a vascső a bevásárlóközpont emeleti védőkorlátja alatti résen leesett. Az üzletház felelőssége szintén felmerült.

Öngyilkosság a Mammutban

Nemcsak a tatabányai bevásárlóközpontban követtek el öngyilkosságot: 2010-ben a Mammut 2-ben, a harmadik emeletről ugrott a mélybe egy 20 éves férfi. Az nem derült ki, hogy a férfi hirtelen felindulásból vagy előre eltervelten vetett véget az életének, ám az Index akkor úgy értesült: a férfi egy film közben ugrott fel a helyéről a moziban, majd kirohant, és átugrott a korláton. Az ugrást megpróbálták megakadályozni az ott dolgozók, de nem jártak sikerrel. A mentősök küzdöttek az életéért, de már nem tudták megmenteni.

Tömeges rosszullétre is akadt példa: 2009-ben az akkor pár napja nyitott Allee bevásárlóközpontból több mint egy tucat ember került kórházba szén-monoxid-mérgezés tüneteivel. A mínusz második szinten lévő hipermarketből tizenhat dolgozót és egy tízéves fiút vittek kórházba. A helyszíni vizsgálat során kiderült, hogy a szén-monoxid az átlagosnál magasabb, de még az egészségügyi határérték alatti koncentrációban volt jelen, a szellőzőrendszer valószínűleg nem működött jól, a rosszulétet az autók kipufogógáza okozta. Miután a szén-monoxid nagy mennyiségben bekerült a vásárlótérbe is, másnap újabb öt ember lett rosszul.