Barátainak azt mondta T. Szabolcs, készüljenek, mert kitalált valamit a születésnapjára. A Blaha Lujza téri szállodába hívta a Feldmár Intézet vezetőit, Büky Dorottyát és Feldmár Andrást is, majd pár perccel a születése időpontja után kiugrott az ötödik emeleti szállodai szobából. Senki nem sejtette, mire készül.

Átverve, megvezetve érzi magát és mértéktelen fájdalmat és dühöt érez Büky Dorottya, a Feldmár Intézet igazgatója azért, ahogyan egykori munkatársuk, a 29 éves T. Szabolcs múlt hét szombaton véget vetett az életének. Büky Dorottya a Velvetnek megerősítette azokat a híreket, amik szerint több más baráttal és ismerőssel együtt ő, valamint Feldmár András pszichoterapeuta is ott voltak a Blaha Lujza téri szálloda épületében akkor, amikor a férfi minden előjel nélkül kiugrott az ötödik emeleti szoba ablakán. És egyúttal saját szemszögéből részletesen beszélt a történtekről és T. Szabolcsról, akiről azonban most már azt sem tudja, kicsoda valójában.

Szólt, hogy kitalált valamit, készüljenek

„Ahogy így utólag megtudtam, Szabolcs már egy ideje készült erre a dologra. Pénteken szólt, hogy kitalált valamit a születésnapjára, majd értesít mindenkit arról, hogy mit, számítsunk rá. Kaptam tőle egy sms-t szombat reggel, hogy abba a Blaha Lujza téri szállodába vár” – idézte fel az eseménysorozat kezdetét Büky Dorottya, a Feldmár Intézet igazgatója, aki még most is csak nehézkesen formálta a szavakat, beszélgetésünkkor kapkodta a levegőt, néha el-elsírta magát.

Büky Dorottya 2011 óta ismerte T. Szabolcsot, a szegedi férfi ekkor, a válása körül került a Feldmár Intézet kötelékébe. Összeomlott a szakítás súlya alatt, segítséget keresett. Önismereti csoportokba kezdett járni, aztán idővel a munkatársukká vált, stratégiai igazgatóként dolgozott a Feldmár Intézetnél. „Eleinte beszélt arról, hogy korábban öngyilkos akart lenni, de idővel ez abbamaradt, és már azt mondogatta, rendben van, csináljuk, dolgozzunk” – magyarázta Büky Dorottya azokat a momentumokat, amik miatt egyikük sem gondolta, hogy bekövetkezhet a tragédia. A férfit józan életű, kedves, ambiciózus embernek ismerték meg, sokat és lelkesen dolgozott, eseményeket szervezett. „Senki sem tudott arról, hogy bajban lenne, mi is csak utólag, a sajtóból értesültünk arról, hogy tartozásai voltak. Amennyire tudom, ezek a tartozások még azelőtt keletkeztek, hogy kapcsolatba került volna velünk. Most már szállingóznak mindenféle hírek, én elképesztő magas összegekről is hallottam.”

Nem hallottak, nem láttak semmit

A 29 éves férfi sms-e után Büky Dorottya a szállodába ment, útközben több kiló rétest, pogácsát vett az ünnepléshez. Az ötletet, hogy délelőtt, egy szállodában ünnepeljenek, nem tartotta meglepőnek, különösen, hogy T. Szabolcs állítólag több napra vette ki a lakosztályt, ahová vetésforgóban hívta a vendégeit. „A szállodában találkoztunk vele, akkor azt mondta, várjuk meg, mindjárt jön. Az ötödiken bérelt egy lakosztályt, oda bement, mi addig egy másik helységben váruk. Nem tudom pontosan, hányan voltunk, de igen, ott volt Feldmár András is” – részletezte kérésünkre a történteket. Büky Dorottyáék tehát vártak – a józannak tűnő T. Szabolcs pedig megvárta a születése pillanatát, és kiugrott az ablakon.

„Nem hallottunk, nem láttunk semmit. Már vártunk egy ideje, amikor elindultunk, hogy megnézzük, hová lett. Ekkor mondták, hogy valaki kiugrott. Éreztem, hogy ő volt” – mondta az intézet igazgatója, aki még most sem fogta fel igazán, hogy mi történt. Azt mondja, tele van haraggal és keserűséggel, és az eddigi információk alapján úgy érzi, nem is ismerte igazán a férfit, aki levetette magát az ötödikről. „Nagyon fáj nekem, hogy odarángatta Feldmárt is, szörnyű, hogy ezt így kitervelte. Hogy odahívott minket a jól kitalált, megrendezett színházába egyfajta biodíszletnek. A születésnapján, a születése pillanatát választotta. Hogy volt képes ezt megcsinálni az édesanyjával, a testvéreivel, a barátaival? Valamennyiünkre lesújtott” – mondja Büky Dorottya, aztán szabadkozni kezd, mert nem akar rosszat mondani a férfiról, ugyanakkor hatalmasat csalódott.

 „Utólag megtudok rengeteg új információt róla, a korábbi életéről, a múltjáról, a családjáról, a barátairól, arról, hogy kinek miket mondott, de egyre kevésbé tudom, hogy ő ki lehetett valójában. Naponta negyvenen-ötvenen jönnek be az intézetbe, megállnak Szabolcs fekete keretes fotója előtt, sírunk, beszélgetünk, és nem értjük. Én őszintén azt hittem, hogy jól ismerem őt, barátok vagyunk, aztán kiderül, hogy nem is ismertem valójában. Többektől hallottam vissza, hogy ugyanarról a dologról mást mondott ennek meg annak, nekem meg egy harmadik verziót. Nálunk ezt könnyű megcsinálni, mert ha valakinek problémája van, azt mindig együtt beszéljük meg, de senkiről nem beszélünk, pletykálunk a háta mögött, úgy, hogy nincs ott” – magyarázza megtörten Büky Dorottya, és hozzáteszi, súlyos kérdés, hogy meg tud-e még bízni valaha valakiben. „Szerintem ő össze akarta szedni magát, ezért is dolgozott ilyen sokat, ilyen lelkesen. Persze az elején sejtettem, hogy menekül a munkába, de azt hittem, a válása elől. Ezek szerint azonban a tartozásai miatt menekült. Sosem fogjuk megtudni. Talán tényleg össze akarta szedni magát, de utolérte a múltja. Nem tudom, miért döntött így, de úgy tűnik, nem látott más kiutat. A történteket viszont már nem neki kell feldolgoznia, hanem nekünk, mi itt maradtunk a kérdéseinkkel, a fájdalommal”– tette hozzá Büky Dorottya.

Hujber számára tartópillérnek tűnt

Személyesen ismerte a férfit Hujber Ferenc színész is, aki csak az újságokból tudta meg, hogy a Feldmár Intézet mely tagja az áldozat. „Nagyon csúnya és sajnálatos dolgot csinált Szabolcs. Az egész intézetet bajba keverte ezzel, ki tudja, miért csinálta” – mondta a Velvetnek a színész, aki maga is a Feldmár Intézet szimpatizánsa már évek óta, és mint megjegyezte, Feldmár könyvei hatására gondolkodott el azon, hogy abba kellene hagynia ivást. „Nekem úgy tűnt, hogy ő az egyik tartópillére az intézetnek, erre tessék. Az egész csoport lába alól kihúzta a talajt” – fűzte hozzá Hujber. „Nemrég vett egy kölyökkutyát is, ma bent láttam az intézetben, szegény csak fekszik. Végtelenül sajnálom ezt az egészet, és a legmélyebb támogatásomról biztosítom a csoportot, és az intézetet” – tette hozzá.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot!