Miután az édességgyártók kifejtették, a gabonák hasznosak, úgy gondoltuk, négy cég gabonapehely szeleteit megkóstoljuk. A Cerbona és Corny közepesen jó választás volt, a Nestlé Fitnesse maga az ideális szelet, a mélytorok-technikát fejleszti, a Milky Way Minute-tel viszont nem árt az óvatosság.

Tekintettel az új kenyér napjára az Édességgyártók Szövetsége hosszas sajtóközleményben osztotta meg velünk, mire is jók a gabonafélék. (A közleményt alább részletekben olvashatja a kis kék dobozokban). A hírtől, hogy a gabona klassz, szerkesztőségünk is fellelkesült, és belefogott egy gabonapehely tesztbe. Négy különböző cég termékeit kóstoltuk, azt vettük, amit az újpesti szerkesztőséghez közeli három boltban meg lehetett kapni.

Ha kihagytunk a kedvencét, elnézést érte, örömmel vesszük a termékjavaslatokat, és ígérjük, megosztjuk a Munkásotthon utcai boltosokkal is. Célunk az volt, hogy gabonapelyheket (vagy azt is tartalmazó), gyorsan bekapható szeleteket együnk, és egy ötös skála segítségével kiderítsük, melyik közülük a legfinomabb.

Mire jó a gabona?

A gabonafélékből készült ételek révén olyan értékes elemi rostok kerülnek a szervezetünkbe, amik jót tesznek az emésztésnek. A gabonamagvak héja vízben nem oldódó rostokat  (cellulózt, hemicellulózt, lignint) tartalmaz, amik a szervezetben, bőséges folyadékbevitel hatására megduzzadnak, megnő a térfogatukés lerövidítik a salakanyagok bélrendszeren való átjutási idejét.

A legfontosabb tapasztalat, hogy pehely térén sokkal jobban eltér az ízlésünk, mint a tésztaszószok esetében. Azért a vesztest sikerült egyöntetűen kikiáltanunk. Bár az édességgyártók több gabona fogyasztására buzdítanak, volt olyan kollégánk, akit elrettentettünk a pehely szeletektől. "Délután három óra körül mindig magamhoz kell vennem valami édességet. Korábban azt hittem, ha ilyenkor müzliszeletet szerzek, az kevésbé hízlal, de most már inkább azt sejtem, hogy a müzliszeletet a kezdő ortorexiás nőknek találták ki, akiken még a kór nem hatalmasodott el annyira, hogy saját dietetikusuk legyen."

Cerbona: 4 pont

Gabona: extrudált gabonapelyhek (kukoricadara, rizsliszt, búzadara)
Energia (szeletenként): 75 kcal - 104,5 kcal
Ár: 67-89 Ft
Méret: 20-25 g

A mezőnyben a Cerbona hozta a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt: senki sem imádta és senki sem rühellte a termékeit. Az egyébként elég széles kínálatból háromféle gabonaszeletet kóstoltunk, és a csokis, áfonyás és rumos-meggyes változatok közül a Night néven futó utóbbi kapta a legtöbb pontot. Több tesztelő is megérezte a Nightban az erőteljes Sport szelet beütést, amit bizonyára a rum-csoki ízkombináció okozott. Legalább rájöttünk, hogy a nosztalgiára épülő terméktervezés kiváló taktika. A Nighttal szemben megfogalmazott egyetlen kritika, hogy "tiszta ragacs". Persze semmi sem tökéletes.

Mi van a gabonában?

A gabonából készült élelmiszerek összetett szénhidráttartalma magas. A gabonaszemekben E vitamin, a teljes kiőrlésű gabonában B vitaminok találhatók. Ezen kívül jelentős az ásványi anyag tartalmuk: kálium, foszfor, magnézium, kálcium és szelén is található bennük.

A csokis Cerbonával sem volt különösebb gond, bár a Nightot övező lelkesedés ebben az esetben elmaradt. Olyan tesztelőnk is akadt, akiben kifejezetten rossz emlékeket ébresztett a szelet. Lehet, hogy a nosztalgia sem válik be mindig. "Nagyanyám mániája volt, hogy az évekig dugdosott csokoládéival kínálgatott. Na, azoknak volt ilyen íze." A csokis gabona viszont még mindig jobban járt, mint áfonyás rokona, amit a legfinomabban az "összességében kicsit rossz" vagy a "nagy tévedés" jelzőkkel illettek a kollégák. Persze most is akadt olyan, aki állítólag hat szelettel sem telne be. Hiába, az ízlés szubjektív.

De ahogy Roberta fogalmazott: "Magyar szívnek, magyar gabonát. Az utóbbi években a Cerbona annyit nőtt a szememben, mint az ózonlyuk az óceán felett. Csomó ízben lehet már kapni, és nincs benne kókusz, ami nagy ajándék egy hozzám hasonló fogyasztónak."

Corny: 4 pont

Gabona: pirított gabonapehely (zab és búzapehely), liszt (búza-, rizs- és kukoricaliszt), kukoricapehely
Energia (szeletenként): 222 kcal
Ár: 159 Ft
Méret: 50 g

Gyümölcsben az energia

Részesítsük előnyben a gyümölcsös müzliszeleteket, amelyek ásványi anyagokban és élelmi rostokban gazdagok. A gyümölcs egyszerű cukrokat tartalmaz, amely könnyen részt tud venni az anyagcsere folyamatokban, így energiával látja el a testünket, mindenek előtt az agyunkat is.

A Cerbonához képest a Corny nemhogy nem nyújtott egyenletes teljesítményt, de kifejezetten szélsőséges ítéleteket és vad érzelmeket gerjesztett. "A müzliszeletek királynője", "olyan, mint a szerelem", " függővé tesz" lelkesedett a tábor egyik fele, miközben a többiek unottan nyammogtak a nagy darab, intenzíven tejcsokis és mogyorós-mandulás szeleteken. Dóra pedig empatikusan ítélkezett: "aki túl sokat olvasott az utóbbi időben a gabonafertőzésekről, az biztos avas ízt érez a termék kóstolásakor, aki nem olvasott, az talán élvezi."

Azért a Corny-fanatikus táborban is felsejlett némi rossz érzés az ízélmény mögött. "Az a baj, hogy nagyon finom. Ami azért jelent problémát, mert a hozzáadott csokoládé miatt egyből elveszíti azt a tulajdonságát, amit a legtöbb müzli szeletnél szeretek: a tudat, hogy egészséges és annyira nem hízlal." Hetti szerint persze a megoldás az, ha édességnek fogjuk fel a Corny-t.

Nestlé: 3 pont


Gabona: Fitnes: (teljes kiőrlésű búzaliszt, rizsliszt), Chocapic: (teljes kiőrlésű búzaliszt, búzaliszt, teljes kiőrlésű rizsliszt), Cini Minis: (teljes kiőrlésű búzaliszt, rizsliszt, teljes kiőrlésű kukorica)
Energia (szeletenként): 89 - 103 kcal
Ár: 87 -97 Ft
Méret: 23,5-25 g

A teljes kiőrlés a jó

Fogyasszunk lehetőleg teljes kiőrlésű gabonákból készült kekszeket, ostyaszeleteket és piskótaféléket, hiszen a megfelelő életmód, táplálkozás részeként ezek csökkenthetik az elhízás kockázatát, valamint védelmet jelenthetnek a szív és érrendszeri betegségekkel, bélrendszeri rosszindulatú daganatokkal és a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben.

"A fogba ragadós termékcsalád." - jellemezte kolléganőnk a Nestlé Fitness, Cini Minis és Chocapic nevű szeleteit. A termékek közül az előbbi egyértelműen a tudatosan táplálkozó nőt, míg az utóbbi szeletek a gyerekeket célozzák meg. Ha kicsik lennénk, talán mi is szeretnénk őket. Így azonban mindenki idegenkedett az egyébként jól kinéző, de rém édes, lyukacsos, vattacukor hangulatú szeletektől. A Fitnessről már jobb értékelések születtek, az összes tesztelt termék közül ugyanis ez testesíti meg leginkább az egészséges, természetes gabonaszelet-ideát. Dórának ez volt kedvence, hiszen "nincsenek benne magok, cukorszirup és nem nagyon édes." A termék egyetlen hibája, hogy sem törni, sem harapni nem lehet rendesen, mert azonnal atomjaira hullik. Legalább lehet rajta gyakorolni a mély-torok technikát.

Milky Way Minute: 2 pont


Gabona: búza és rozsliszt, zabpehely
Energia (szeletenként): 175-178 kcal
Ár: 113 Ft
Méret: 36 g

Tudjuk, hogy a Milky Way Minute kilóg a sorból, hiszen maga a gyártó is gabonás keksznek definiálja termékét, mivel azonban tartalmaz gabonapelyhet és a klasszikus keksz forma helyett, inkább hosszúkás szeletre dizájnolták, ráadásul minden boltban egy polcon csoportosul a fentiekkel, úgy gondoltuk bevesszük a küzdelembe. Pedig mindenki jobban járt volna, ha kihagyjuk. Ez volt az egyetlen termékcsalád, ahol tesztelőink egyetértettek, és véleményük több volt, mint lesújtó.

Olvasni hasznos

Kekszek, ostyaszeletek, piskótaféleségek és müzliszeletek vásárláskor nézzük meg a termékek csomagolásán található tápérték jelölést (INBÉ / GDA *), amely segít az egyedi táplálkozási szükségletünknek megfelelő termék kiválasztásban és kiegyensúlyozott étrendünk kialakításában.

"A Milky Way a természetazonos keksz megalkotásának kísérletei közt zsákutcába szaladt." "Az epres-csokisat megkóstoltam, a müzlishez és az epres-joghurtoshoz már nem volt gusztusom." "Ízében annyi a termeszetesség, mint Molnár Anikó mellében." "Míg a Cerbonánál jó ötlet volt a joghurt, ennél fel sem ismertem a masszát." "A müzlinél olyan érzésem volt, mintha pár hónapig állt volna kibontatlanul a konyhaszekrényben." A szomorú végeredmény mellett a Milky Way Minute vitathatatlan előnye, hogy az szelet alapjául használt keksz finom. Csak a többi nem kéne rá.