Brit pszichológusok szerint a plasztikai műtét következményeként javul az énkép, nő az önbizalom. A tételt magyar celebekkel ellenőriztük, Voksán Virág, úgy tűnik, egyetért, Sarka Kata azonban másról számolt be.

A pszichológusok szerint jót tesz a léleknek a plasztika

Laurence Kirwan plasztikai sebész és egyetemi oktató állítása szerint a plasztikai műtéten átesett embereknek drámaian javul az énképe - írta meg a Female First. A Plasztikai Sebészeti Képző és Kutató Alapítvány (ASERF) azt vizsgálta, milyen hatása van a plasztikai beavatkozásnak a negatív énképre a társadalmi érintkezésekben.

A kutatás megerősítette, hogy a műtétek után a páciensnek erőteljesen nő a pozitív énképe. Az USA-beli és nagy-britanniai pácienseket a műtét után 3, 6 és 12 hónappal kérdezték meg, mennyire elégedettek az új testükkel. 87 százalékuk mondta azt, hogy elégedett az eredménnyel, egy évvel később pedig 97 százalék nyilatkozta ugyanazt. Szintén 97 százalék mondta azt, hogy ajánlaná másoknak a műtétet, és 93 százalékuk ismét megműttetné magát.

A hazai tapasztalatok

Mi az énkép?

A személy énképe önmagáról kialakított, állandósult mentális kép, ami nagyrészt olyan dolgokat foglal magában, amelyek a külső szemlélő számára hozzáférhetőek; eszköz, amellyel a személy kísérletet tesz önmaga objektív szemlélésére. Egy ember énképe az illető személy válasza arra a kérdésre, hogy „szerinted mit gondolnak rólad a többiek?. A pozitív énkép kialakítása rendszerint nagy kihívást jelent a személy számára, különösen mivel a közösségek gyakran pontatlan vagy túlzó elvárásokat támasztanak az emberekkel szemben. A következmények súlyosak is lehetnek a személy számára (önutálat). Valójában a kép, amelyet másoknak önmagukról adunk, közvetlenül befolyásolja a cselekedeteiket; ahogy a mondás tartja, „nevezz egy embert tolvajnak, és lopni fog.”

Forrás: Wikipédia

A kutatás eredményét nem reprezentatív hazai celebmintán ellenőriztük le, azaz megkérdeztünk néhány plasztikai műtéten átesett magyar hírességet, hogy az ő énképük is javult-e a beavatkozás után.

Sarka Kata mindenképpen meg akarta nagyobbíttatni melleit. „A műtét után nagyon elégedett voltam az új méretemmel, hordhattam olyan ruhákat amiket előtte nem, és nagyon élveztem a dolgot. Ennek ellenére mindenkinek azt mondom, hogy inkább mozogjon többet, és ne műttesse meg magát. Mióta kiderült, hogy cserélni kellett az implantátumaimat nagyon sok levelet kapok nőktől, hogy milyen mellékhatásokat tapasztaltak a műtét következményeként a ráktól a szövetelhalásig.

Szerintem 10-ből 3 nőnél felmerül valamilyen probléma, de ezt a műtét előtt nem mondják el az orvosok. 20 éves voltam, amikor megműtöttek, és hiába mondta anyukám és a Peti (Hajdú Péter) is, hogy ne csináljam, nem hallgattam rájuk. 25 év alatt nem engedélyeznék ilyen műtétet, fontos lenne, hogy csak akkor vágjon bele valaki ha már benőtt a feje lágya. A szoptatás alatt úgyis megnő a mell, így bőven elég lett volna a gyerekek után megcsinálni. De mai fejjel biztos nem vállalnám be újra."

Voksán Virág 6 éve nagyobbíttatta meg melleit, és az ő nyilatkozata már inkább megerősítette azt, amit a brit kutatók mondanak. A nemzetközi DJ-ként dolgozó ex-playmate szerint „a plasztika hatására nőtt az önbizalmam, ezzel együtt a kisugárzásom, ami jó hatással volt a karrieremre is. Ami nagyon fontos, hogy jó orvost válasszunk, és ésszerű keretek közé próbáljuk szorítani a plasztikai műtéteket." A naptárat is piacra dobó DJ szerint: „egy-két műtét még belefér, főleg ha nem lehet sporttal vagy diétával megváltoztatni az adott testrészt, de nem szabad túlzásba vinni, és átszabatni magunkat. Az akkori barátom azt mondta, elégedett a mellemmel, minek  akarom megváltoztatni, az eredményt látva ő is elismerte, hogy így esztétikusabb lett.”