Az albumok után bemutatjuk, hogy milyen celebek adtak ki könyveket, hogy összeszedjenek némi zsebpénzt a karácsonyi időszakban. Mennyire találja izgalmasnak Vágó István kitárulkozását? Őszintén tudna mosolyogni, ha egy Irigy Hónaljmirigy-könyvet találna a karácsonyfa alatt? A stand-up komikusok vajon érdekesek nyomtatott szövegben is? Egyáltalán érdekesek? Szavazzon, hogy megtudjuk, az izgalmasnak ígérkező könyvekre tízest adjon, az érdekteleneknek egy pont jár.

Bárdos András: Vágó István - Kinyitom a számat!

Miután mindkét nagy kereskedelmi csatorna szakított a kvízmesterként elhíresült Vágó Istvánnal, a könyveladásokból még mindig lemérhető lehetne, hogy érdekli-e az embereket. Bár Vágó több interjúban is elmondta, hogy ez nem bulvárkönyv lesz, nem olvashatók benne celebpletykák, az ajánlóban mégis azzal próbálnak kedvet csinálni a könyvhöz, hogy meglebegtetik, hogy csaltak-e a legnagyobb vetélkedőkben, vagy miért van rosszban több hírességgel. Bárdos András legújabb könyve Vágó Istvánról, aki állítólag változatlanul az egyik legnépszerűbb magyar tévés. Mennyire tetszene Önnek, ha karácsonykor ezzel a könyvvel lepnék meg szerettei?

dr. Csernus Imre, Pampuryk Péter: Felnőtt húsleves

Nem lehet könnyű Csernus Imrének, hiszen könyvében nem a problémákról, hanem a jókedvről, a röhögésekről, az összetartozásról szeretne írni. Miután viszont kiderültek Csernus magánéleti problémái, azaz, hogy elhagyta a felesége és vitte az ebédlőasztalt is, viszonylag nehéz elképzelni, hogy teljesen hitelesen tudna a napsütésről, a boldogságról és az önfeledt pillangóvadászatról írni. Ahogy a Velvetnek nyilatkozott róla, tisztában van azzal, hogy ez most egy akasztják a hóhért-helyzet, ugyanakkor magánéleti dolgairól továbbra se szeretne beszélni. Mennyire kapott kedvet, hogy Csernust olvasson?

Frei Tamás: A Megmentő

Az egykori riporter könyve annyira komolynak tűnt, hogy még kritikák is jelentek meg róla, ezzel valószínűleg egyedülálló ebben a mezőnyben. A Megmentő még októberben jelent meg, de valószínűleg sokan vannak annyira tanácstalanok, hogy a karácsony közeledtével ijedtükben az egyik híresség könyvéért kapnak. A történet állítólag egy hatalmas összeesküvés körül forog, vannak benne oroszok, kémek, olaj, lövöldözés, minden, ami egy régivágású krimibe csak kell. Sőt, kivételesen mindenféle szálak vezetnek Magyarországra is, szóval végre nem maradunk ki a buliból. Ön milyen szívesen lapozna bele Frei könyvébe?

Irigy Hónaljmirigy: A barátság recepje nyolc személyre

A könyv az együttes elmúlt húsz évet mutatja be. "Az olvasó betekintést nyerhet a díszes társaság kulisszatitkaiba, a koncertek fanyar-édes pillanataiba, és persze a forgatások marháskodásaiba és ugratásaiba" - olvasható a bemutatószövegben. Az Irigy Hónaljmirigy hatalmas rajongótábort toborzott a lemezeivel, a műsoraival, szilveszterkor is rendszeresen felléptek, várhatóan sokan választják ezt könyvet. Kérdés, hogy azért választják-e, mert annyira érdekes, vagy azért, mert egyszerűen nincs semmi jobb ötletük?

Kiss Ádám: Szütyiő

A könyvírás ötletét állítólag az adta, hogy rengetegen megkeresték a humoristát, hogy látták, illetve hallották a fellépéseit, és szeretnének otthonra is valami kézzel fogható anyagot. Kiss Ádám tehát összedobálta írásait, elmélkedéseit, kalandjait, véleményét, mindent, hogy a rajongói még többet kaphassanak belőle, ráadásul akkor vehessék elő, amikor csak akarják. A könyvben fotókat is találunk, ha az olvasáshoz éppen nem lenne kedvünk. Ön mennyire érzi fontosnak, hogy leemeljen egy Kiss Ádám-könyvet a polcról?

Kormos Anett: Dumaszínház tankönyv és munkafüzet

A könyvajánlóban azt ígérik, hogy a komika bennfentesként vezet minket egyik komédiástól a másikig. Állítólag mindenféle titkok is kiderülnek, de nehéz elképzelni, hogy milyen izgalmakkal találkozhatunk ebben a kiadványban. Mindenesetre a borítóra felkerült majdnem minden stand-up komikus, hogy felhúzzák kicsit az eladásokat, ha Kormos Anett sunapozitivitása és a könyv címe önmagában nem lenne elég, hogy eladjanak belőle néhány példányt. A cél amúgy világos, a Dumaszínházasokról szólna a könyv, kérdés, hogy ki mennyire tartja érdekesnek ezeket az embereket.

Kovács András Péter: Multigáz

Kiss Ádámmal ellentétben nem saját magáról ömleng a rivális stand-upos, hanem egy krimi-komádiát adott ki. Az ajánló szerint a könyv hiteles és szórakoztató képet ad a szolgáltatókról és ügyfelekről, multikról és ügyeskedőkről, azokról, akik szeretnek dolgozni és azokról is, akik nem. Aztán elsütik a legkisiskolásabb poént, ami ebben a helyzetben elsüthető: gyenge értékeléseket olvashatunk, persze paródiaként, olyan szerzőktől, mint Petőfi Sándor, Nyújork Tájmsz, Paoló Kojeljó. Ha Kovács András Péternek ilyen kifinomult a humora, akkor mi inkább lapozgatnánk történelem.tankönyveket, hogy felviduljunk, kérdés, hogy Önöknek mennyire jönnek be ezek a poénok.

Réz András: Köldök

A végén kakukktojásként tavalyi írásával versenyeztetjük az ország kirakatesztétáját, Réz Andrást. A Köldök című könyvében állítólag azt az izgalmas kérdést feszegeti, hogy mi tarthat össze embereket. Talán a szerelem, a megszokás, az érdek vagy a magánytól való félelem? A regény misztikus szála pedig arra keresi a választ, hogy mégis mi tartja össze a világot. Igazi történetmesélős regény - olvasható az ajánlóban. Réz András előző könyve után, amely egy szürkeségben élő férfiről szólt, akinek szuperszaglása kevés ahhoz, hogy az életét megváltoztassa, valószínűleg újabb coelho-i magasságokba emelkedik.