Ezeket kóstoltuk

Lay's Summer Salad chips;
Lay's Maxx Deep Ridge Ketchup;
Lay's Maxx Deep Ridged Salsa;
Lay's Maxx Deep Ridged Kebab;
Lay's Summer Barbeque chips;
Chio szalonnás ízesítésű chips;
Chio Cheeseburger style chips;
Chio Pizza style chips;
Chio sajtos chips (hogy legyen egy hagyományosabb íz is);
Chio sós chips (trollkodásból).

Folytatjuk sorozatunkat, amelyben tulajdonképpen ahhoz adunk tanácsokat, mit vásároljanak be, mielőtt legalább egy hosszú hétvégére elmennek a Balatonra a barátaikkal. A sörök után jöjjön a chips!

A chipsgyártók nagyon szeretnek kísérletezni új ízekkel - nem azért, mert annyira jó fejek, hanem mert az pörgeti az eladásokat. Az új ízeknek pedig pompás neveket találnak ki (a jobbszélen látható listában elolvashatja, idén nyáron milyeneket). Mi most arra voltunk kíváncsiak, hogy van-e ennek értelme. Egészen konkrétan:

  • jók-e ezek a furcsa ízalkotmányok,
  • és rájön-e a fogyasztó, mi a fenét eszik.

A lényeg röviden: igen és nem, az összefoglaló után jönnek a részletek.

A módszertan

Kilenc ember vállalta, hogy részt vesz a tesztben. A chipseket egy tányéron kapták, nem láthatták a csomagolásukat. Megkérdeztük tőlük, hogy szerintük milyen ízűt kóstolnak, mennyire ízlik nekik, és egyébként milyen gyakran esznek chipset.

A legjobbak (vagyis amelyek a legtöbb tesztelőnek ízlettek): Lay's Summer Salad chips; Chio Pizza style chips; Lay's Summer Barbeque chips; Lay's Maxx Deep Ridged Kebab.
A legmegosztóbb: Chio szalonnás ízesítésű chips, ez kilencből négy embernek ízlett, ötnek nem.
Amit a legtöbben felismertek: sós (9/7), sajtos (9/6), ketchupos (9/6).
Amit senki se ismert fel, de mindenkinek ízlett: Lay's Summer Salad chips. Ha biztosra akar menni, vegyen ilyet, mindenki olyannak eszi, amilyennek akarja.
Amit megtanultunk mindezeken felül: hogy a csipszek csomagolás nélkül kábé mind ugyanúgy néznek ki.

És akkor lássuk a termékeket egyenként, a tesztelés sorrendjében!

Lay's Summer Salad chips

Jók a statisztikái: kilencből kilenc embernek ízlett, ugyanakkor senki sem tudta, milyen ízű. Szóval uborkás-tejfölös ízű helyett ízesítésű termékről beszélhetünk inkább. A tippek: olasz fűszer, „valami zöld dolog, talán lime”, pizza (kétszer), jalapeno paprika és lime. A legérthetetlenebb a sajtos-mogyorós és a hagymás-paprikás felvetés, de így jár az, aki a „hülye ízű chipseket kóstolunk” prekoncepcióval nyomasztja a kollégáit.

Chio szalonnás ízesítésű chips

Öt tesztelő rájött, hogy mit eszik, de csak négynek ízlett. Az biztos, hogy egy rendkívül erős íz-és illatanyagokkal rendelkező termékről van szó. Tesztelőink írták: „ijesztő a füstöltkolbász-aroma”, „sajtos-baconös burger”, „csülkös bableves”. „Nem szeretem a szalonnás csipszet, mert arra a '90-es évekbeli pufi chióra emlékeztet” – kesergett Bubi, miközben a chio szalonnás csipszét falatozta.

Chio Cheeseburger style chips

Ennek a terméknek a legérdekesebb vonása egy intenzív savanyú ízkomponens, amely még a leggyakorlottabb tesztelőket is elbizonytalanította. Többen citromra, mások ecetre tippeltek. Feri bátran és tévesen nyögött be egy barbecue-t, Edicsek egy „lime + valamit”. Amatőr fedőnevű tesztelőnk pedig a következő gondolatmenettel járult hozzá a cikkhez: „szója? Lehetséges ez? A szójaszószt szeretem. Ezzel sem volt gond, csak kár, hogy csipszből volt.” A sokféleség okát Ádám (13 éves kora óta) fejtette meg: „ezt a fűszert körülbelül ezerféleképp adták már el, szerintem ilyen lehet a tiszta ízfokozó”. Egyébként  egy ember találta el, és háromnak ízlett.

Chio Pizza style chips

Minden szempontból jobb statisztika: kilencből nyolc embernek ízlett, és négyen tudták is, milyen ízűnek szánták. A többieket viszont megosztotta a kérdés. A ZimányLinda kódnevű résztvevő szerint „talán ketchupos-mustáros valami”, Cobradiamond őszintén leírta, hogy „fogalmam sincs, tényleg”. Dávid, aki egyébként nem eszik húst, grillre tippelt, Ádám szerint „imádom, ettem is, fogalmam sincs mi ez. A műfaj legjobb része, hogy általában minden íz egy addig ismeretlen univerzum”. Amatőr tesztelőnk pedig csirkére és paprikára gyanakodott.

Lay's Summer Barbeque chips

„Pizzás? Csipszíz-analfabéta vagyok” – kesergett ZimányLinda, Feri bedobta, hogy grillkolbász, Edicsek pedig örült. „Száradt és szottyadt hús aromát is gyártanak már? Elég menő.” Négyen találták el, de kétszer annyian mondták, hogy ízlik nekik.

Chio sós chips

Természetesen kakukktojásnak tettük be, hét embernek ez fel is tűnt. A két fennmaradó ember tejfölösnek gondolta, illetve Edicsek szerint ez enyhén fűszerezett zöldfűszeres. „Biztos valami egészséges vonal, pedig a chips ne legyen egészséges.” Bubi szerint túl krumpli ízű, de „jó ez annak, aki szereti”, amihez Ádám fölényesen annyit tett hozzá: „nehéz hibázni, bár ezen már lassan 20 éve túlléptem”. Három embernek azért így is ízlett.

Chio sajtos

Ugyancsak abban reménykedtünk, hogy egy régóta piacon lévő ízzel összezavarhatjuk a tesztelőket. Hatan ismerték fel, ötnek ízlett. „Ez egy finom, klasszikus lábszag ízű és szagú sajtos” – hangzik Edicsek meglátása, Dávidból pedig előtört a kétségbeesés. „Fokhagymás-tejfölös? De akkor miért piros? Jaj, tuti paprikás!” – írta, Bubi pedig megjegyezte: sajnos hamar elillan a sajtíz.

Lay's Maxx Deep Ridged Ketchup

A végletek terméke, hatan felismerték és szerették, hárman viszolyogtak tőle. Fémes, vérízű, ilyenek kerültek az értékelésbe, de olyanok is, hogy „nagyon szutyok, nagyon jó”. ZimányLinda pizzásra tippelt, és hozzátette, hogy „gyerekkoromban tuti ettem hetente, mert rögtön az ovi jutott róla eszembe”.

Lay's Maxx Deep Ridged Salsa

Ugyancsak hat ember szerette a kilencből, viszont senki sem találta el. Íme, mikre tippeltek: szójaszósz, tikka masala, savanyú káposzta, valami édes. „Édes, markáns, leszarom a nevét, tökély” – foglalta össze Ádám.

Lay's Maxx Deep Ridged Kebab

Ketten találták el, de csak egy embernek nem ízlett. Aki nem találta el, azt hitte, snidlinges, pizzás, édes chilis, zöldfűszeres-tejfölös, sajtos-tejfölös, vagy hagymás-tejfölös csipszet eszik. Edicsek elgondolásaival zárunk: „igazi szigetes gyros feeling, még a gyomoridegem is előjött, hogy lekésem a koncertet”.

Még ezeknél is rövidebb összefoglalókat és képeket – bréking! – a galériában talál!