Ma reggel megírtuk, hogy 21-en köszönhetik az életüket a rendőröknek – ennyi embert mentettek meg ugyanis a tegnapi vihar során. Nem mindenki volt azonban ennyire szerencsés: az MTI beszámolója szerint két férfi eltűnt a vízben Balatonfürednél, egy ma talált férfiholttest azonosítása pedig még folyamatban van.

A vízimentőkhöz többtucatnyi segélyhívás érkezett szombaton a vihar miatt, főként gyerekeket, családokat kellett menteni hajókról késő éjszakáig, a lehorgonyozva otthagyott járművek mentése még zajlik.

Balatonátúszás

Arra a kérdésre, hogy sikerült-e a Balaton hosszában átúszására szombat délután indított rekordkísérlet, Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője elmondta: az esemény biztosítással zajlott, és a célba érés előtt két kilométerrel fel kellett adni a vihar keltette nagy hullámok miatt.

Károk mindenütt

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beszámolója szerint a Balaton déli oldalán fákat csavart ki, és vezetékeket szakított le az erős szél szombaton, ami miatt 97 helyszínen volt szükség a tűzoltók beavatkozására éjszaka. Főként megrongált lakóépületekhez, útra és vasúti sínekre dőlt fák eltávolításához riasztották az egységeket.

  • Balatonszárszón például húszméteres jegenyefát csavart ki a szél, amit a vasúti felsővezeték tartott meg, és sikerült szakadás előtt eltávolítani. Siófokról több bejelentés érkezett: három autót, lakóépületeket és kerítéseket rongáltak meg a kettéhasadt, kidőlt fák, letört faágak.
  • Szántód és Balatonszemes kempingjének fáit is megtépázta a vihar, előbbi helyszínen egy kőris a vizesblokkra dőlt, utóbbi területén egy sátor és egy személyautó sérült meg, amikor kidőlt egy fa. Személyi sérülés egyik helyen sem történt.
  • Pusztaberénynél a vasúti forgalmat veszélyeztette egy sínekre dőlt kőris. Zamárdiban több helyen letört faágak akadályozták a közúti közlekedést. A település egyik családi házának udvarán egy kidőlt nyárfa összetört egy személyautót. Balatonlellén egy üdülő tetejét bontotta meg a szél. A mentési munkákba a környező települések tűzoltói is bekapcsolódtak.

Nemcsak a Balatonnál, de a Velencei-tónál is mentették az embereket: a Police.hu beszámolója szerint összesen 24-et. Voltak köztük utasok egy meghibásodott sétahajóról, úszók és kajakosok is.

  • Szombaton kora délután az agárdi kikötőben egy sodródó sétahajóra figyeltek fel. A hajó kapitánya a segítségére siető körzeti megbízottaknak elmondta, hogy a sétahajózásból visszatérve elromlott a jármű irányváltója, emiatt nem tudott kikötni. A rendőrök a kétfős személyzettel és nyolc utassal, köztük két gyermekkel közlekedő hajót a partra vontatták.
  • Délután a másodfokú viharjelzésben a Velencei-tó Nagy-tisztás elnevezésű területén figyeltek fel a rendőrök egy 12 fős csoportra, akik az erős szélben és az egy-másfél méteres hullámokban próbáltak a part irányába úszni. A tíz gyermeket és két felnőttet a rendőrök hajójukba emelték és biztonságosan a partra vitték. A felnőttek elmondták, hogy a Cserepes szigeten észlelték a vihar közeledtét, visszaindultak az agárdi strandra, azonban a vihar a vízben érte őket.
  • Szintén délután a másodfokú viharjelzésben a tó Pap-kert nevű területén észleltek két férfit, akik a viharos szélben egy felfújható kajakkal igyekeztek a part irányába, azonban azt saját erejükből nem tudták biztonságosan megközelíteni. A strandolókat a rendőrök hajójukkal a partra vitték.