A vasárnap Révfülöpön átadott mentőtiszti kocsi a legmodernebb felszerelésekkel rendelkezik, és pillanatok alatt képes eljutni a gyors beavatkozást igénylő esetekhez, ami például egy szívinfarktusos betegnél életmentő lehet.

Ugyanolyan a felszereltsége, mint egy esetkocsinak, sőt kicsit még jobb is. Az autóban van egy Lucas-2 nevű, újraélesztésben közreműködő készülék, ami egy órán keresztül képes önállóan mellkaskompressziót végezni, miközben a beteg hordágyon szállítható. Az Ábrahámhegyen állomásozó autó az északi parton és a tapolcai járásban nyújthat segítséget. Egy mentőtiszt (vagy -orvos) és egy mentőápoló teljesít rajta szolgálatot, és az Országos Mentőszolgálat is riaszthatja, akár balesetekhez is

– mondta el a Velvetnek Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője. A felszerelésekkel együtt mintegy 10 millió forintba kerülő mentőtiszti kocsi adományokból, széles körű összefogással került a szolgálathoz.

Az új egység pillanatok alatt képes eljutni olyan helyekre, ahová nem kell magasabb szintű mentőegységet riasztani. Személyzete már helyben megkezdheti a beavatkozást, stabilizálva a beteg állapotát, ezért a helyszínre nem feltétlenül kell rohamkocsit riasztani.

Ábrahámhegyen a hétvégén egy második mentőhajó is szolgálatba állt, ami hasonló felszereltségű, de kisebb teljesítményű, mint a Rupert

– tette hozzá Tar Mihály.

A vízimentők így összesen már két mentőhajóval és egy mentőtiszti kocsival vigyáznak önre a Balatonnál.