Válság ide, Adria oda, a Balaton az utóbbi holtszezonban is rengeteget fejlődött. Utánanéztünk a Turizmus Online weboldalának segítségével, milyen új létesítmények szalagjait vágták át a helyi és országos potentátok az elmúlt háromnegyed évben. Íme az előző évi Balaton-blog bezárása utáni fejlesztések, kategorizálva!

Közlekedés

Korszerűsítette a MÁV a Nagykanizsa és Szabadbattyán közötti vasútvonal forgalomirányítását. A fonyódi központból ezután sokkal könnyebben irányítják majd a vonatokat, vélhetően kevesebb lesz a késés is. Az állomások kivilágítását is a központból oldják majd meg, de felállítanak tájékoztató oszlopokat is. A vonatok száma is bővül, akár Szegedről is eljuthatunk majd átszállás nélkül a tóhoz.


Balatoni fejlesztések 2012 nagyobb térképen való megjelenítése

Fürdőjáratot üzemeltetnek a nyugat-balatoni települések: egy a Balatont köti össze a fürdővárosokkal (Hévíz, Zalakaros), de indítanak egy városnéző járatot is, amely Hévíz és Keszthely nevezetességeihez visz majd turistákat. Ugyanebben a térségben idén is működni fog a kedvezményeket biztosító West-Balaton kártya.

Az idei évtől Hévíz-Balaton Airport néven üzemel a sármelléki repülőtér, ahova 126 gépet várnak 2012-ben.

Infrastruktúra-fejlesztések

Keszthelyen tavaly kezdődött meg a Balaton-part átépítése: épült szökőkút, burkolt sétány, idősek játszótere, nyilvános vécék és öltözők, megújult a díszkivilágítás.

Bővítették és modernizálták a balatoni viharjelzőrendszert. Új fix állomásokat építettek Fonyód-Bélatelepen és a Balatonlábdihegyen, plusz 14 mobil állomás is mér majd. Finomfelbontású előrejelző rendszert is bevezettek, amely a három szektorra osztott Balatonon végzett méréseket rendezi majd. A viharjelzés így áttér a korábbi két egységesről a háromegységesre.

Tihany is fokozatosan megújul, most az apátság környéke van teljesen feltúrva, és így is lesz az év végéig. Egy drága játszótér viszont már elkészült a projekt farvizén.

Természet

Csopakon ökoparkot és kerékpárosállomást avattak ősszel. Csillagvárta, madárles és játszótér is helyet kapott itt.

Rekonstruálták a Tapolcai-tavasbarlangot: kicserélték a belső világítást, megszüntették az omlásveszélyes részeket, eltávolították a kőzettörmeléket és szélesítették a csónakázó útvonalat. A teljes projekt tartalmazta a Káli-medence kőtengereinek tisztítását, a balatonedericsi Csodabogyós-barlang és a balatonfüredi Lóczi-barlang természetvédelmi rekonstrukcióját is.

Állatbemutató nyílt Keszthely és Gyenesdiás határában, ahol őshonos vadak, magyar kutyafajták és háziállatok pózolnak majd a látogatóknak. A háromhektáros parkot Festetics Imréről nevezték el.

Fenyőfából és acélból építették újjá a Badacsony tetején álló Kisfaludy-kilátót. A 437 méter magas hegyen lévő kilátó mellett a hegy túraútvonalait is helyrehozták, felújították a korlátokat, tűzrakó helyeket, padokat, asztalokat.

Sport

Megújult az idén 145 éves Balatonfüredi Yacht Club belső kikötője. Felújították az egyik mólót és partfalat, kikotorták az iszapot, két újabb vendégkikötőt építettek, megújult a komplett sólyatér és az árbocdaru, mobil szennyvízszivattyút telepítettek, akadálymentesítettek, sőt egy új daru a mozgássérülteket is be tudja mostantól emelni a hajókba.

Keszthelyen utcai biciklitárolókat, kerékpárosoknak szóló táblákat és információs táblákat állítanak és kerékpárszállító eszközöket szereznek be 2014-ig.

Hévízen kerékpáros központot hoztak létre kölcsönzővel, a környező településeken útvonalakat jelöltek ki, esőbeállókat építettek, de felhúztak egy játszóteret és egy kilátót is.

Zalakaroson hasonló bringaközpont épül, viszont annak elkészültét csak augusztusra teszik. Itt is lesz minden: szervíz, kölcsönző, információ, de konyhát és mosdót is igénybe vehetnek a megfáradt biciklisek.

Kultúra

Hévízen a római kori romkertet pofozták helyre: épült akadálymentesített sétány, játszótér, szabadtéri színpad, napelemes tájékoztató tábla, sőt Orr Lajos szobrát is kiállították.

Maga Szőcs Géza egykori kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg a volt Horváth-panzióban berendezett, balatonszárszói József Attila emlékházat. Eddig nem publikált fotók és a költő félbemaradt Rorschach-tesztje is megtekinthető itt.

Rendezvénysátort és székeket is vásárol a keszthelyi önkormányzat, hogy a városi programokat rossz idő esetén is meg lehessen tartani.

Folytatódik a Keszthelyi-hegység két várromjának, Rezi és Tátika várának felújítása.

Balatonfenyvesen egy hosszútávú program keretében felújították a kertmozit, ami új tetőt, székeket és filmlejátszó berendezést kapott.

Siófokon a Fonyódi Város Bíróság ítélete nyomán bezárt a Coke Club nevű szórakozóhely, a helyét a szinte megegyező profilú Beach Club veszi át.

Turizmus

A siófoki Hotel Azúr Wellness és Konferencia Szálloda új luxusszárnnyal bővült. Ebben egy szórakoztató központ, wellness-részleg és több konferenciaterem is helyet kapott.

Szintén a Siófokra látogatók örülhetnek a felújított, idén százéves víztoronynak. A betontartályt szétverték, az építményt megerősítették, panorámaliftet építettek bele, a földszintre Tourinform-iroda került. A tetején lesz kiállítótér, kávézó, kilátó, és a csúcs a tetején egy forgó elem lesz, amit valamiféle meg nem nevezett technikai újdonsággal oldanak majd meg.

Balatonföldvár új Tourinform-irodát kapott, egy régi épületet újítottak fel és bővítettek ki ehhez a város központjában. Belül építettek egy borfalat is, ami a környék legjobb borait mutatja be. Ide is, és a város két másik pontjára is került összesen három touch info berendezés, amikről akár képeslapot is küldhetünk.

Március óta lehet használni a balatoni koronát, mint alternatív fizetőeszközt. Veszprém mellett Balatonalmádi, Balatonfüred, Várpalota, Nemesvámos, Litér és Tihany is csatlakozott az elfogadókhoz. Aki a koronával fizet, kedvezményeket is igénybe vehet.

Bővítik és akadálymentesítik a keszthelyi Tourinform-irodát. A csomagmegőrzéshez és a kerékpáros centrum kialakításához is új helyiségeket alakítanak ki. A közeli Gyenesdiás Tourinformját is teljesen felújították.

Fejleszti a kempingjeit a Balatontourist: a balatonfüredi Füredben új mobilházakat telepítettek, a régieket felújították, a siófoki Aranypartban is karbantartják az üdülőházakat és felújítanak egy vizeblokkot, Révfülöpön pedig berendezett, felszerelt sátrakat állítanak fel.

Fejlődés vagy visszafejlődés-e, mindenki döntse el maga, de Balatonfüreden a 23/2012. (V. 2.) önkormányzati rendelet értelmében tilos alkoholt árusítani este 10 és másnap reggel 6 óra között. Ahol mégis eladnak alkoholt (értsd: éttermek, kocsmák), ott kötelező biztonsági személyzetet alkalmazni. Aki ezek ellen vét, 50 ezer forintig terjedő pénzbírságot kaphat.

A legnagyobb fejlődés azonban az, hogy lassan az internetet is felfedezik a balatoni turisztikai szakemberek, erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.