Valószínűleg sosem kerül pont az északi-vagy-a-déli-part-jobb vitára, de azért íme néhány szempont, ami alapján eldöntheti, hova menjen nyaralni.

Árak

Szállásügyileg nagyjából hasonlóan áll a két oldal, fejenként 5000 forint/éjszakáért bárhol találhatunk vállalható helyeket, bár ha saját fürdőszobát akarunk, akkor azért kicsit rá kell pakolni az összegre. A hagyományoknak megfelelően mindenhol az drága, amit többen fogyasztanak: az északi parton, különösen Tihany frekventáltabb helyein egészen botrányos pénzeket képesek lehúzni egy teljesen átlagos cigánypecsenyéért. Ezer forint alatt persze létezik néha gulyás, amit tényleg csak a legbátrabbak kóstolnak meg, illetve a hazai fesztiválokról ismerős makro-gyros, ami meg maximum uzsonnának fogható fel. Ezzel szemben italozni baráti árakon lehet, a korsó sör ára ritkán éri el a 400-as határt, de egy hosszúlépés is simán kihozható 200 forintból. Délen ez megfordul, itt az alkoholért kérnek komolyabb összegeket, viszont 1500 forintból szinte bárhol hozzájuthatunk egy kiadós egytálételhez.

Kikapcsolódási lehetőségek

Mindkét part másért jó, de mindent egyiken sem kaphatunk meg. A déli part egyértelműen a hajnalba nyúló bulikról szól, a nagyobb településeken szinte minden sarokra jut egy hely, ami azt sugallja, hogy ott kell felelőtlenül elkölteni a nyaralásra szánt pénzünk nagyrészét. Ez jól is van így, de túlnyomó részben tényleg ez az egyetlen időtöltési lehetőség, amit néha megszakít egy kalandpark vagy egy krokodilház. Persze ha imádunk a napon fetrengeni és napokat tölteni az összepisilt vízben, akkor ez nem lehet akadály. Északon ezzel szemben nem állunk túl jól bulikkal, a népszerűnek számító Dexion például érdeklődés hiányában nem nyit már ki péntekenként, ezzel szemben sok helyen megkóstolhatjuk kulturáltnak mondott körülmények közt a helyi borokat, együtt nézhetjük meg a kínai turistákkal a Tihanyi Apátságot, vagy bénázhatunk a bobpályákon. Mindkét partnál nagyon fontos szerepet kapnak a szinte minden más helyről legalább egy évtizede eltűnt játéktermek, ahol olyan játékokkal nyomulhatunk némi pénzért, amiknél már a telefonunkra is sokkal jobbakat tölthetünk le.

Emberek

A partok jellegzetességei miatt azt is megválaszthatjuk, milyen típusú és korú társasággal akarjuk eltölteni nyaralásunkat. Északra a turistákon túl jellemzően a 40-hez közelítő felnőttek járnak, akiket őszintén érdekel a kilátás valamelyik mólóról, elképesztő örömet éreznek egy jól kinéző vitorlás láttán, vagy csak egyszerűen szeretik a csendet. Ezzel szemben délen szinte minden hangos a német egyetemisták részeg beszélgetéseitől, jobb napokon tényleg élnek az utcák, és a helyi nyaralóval rendelkezőket leszámítva leginkább 20 év körüliek lelhetők fel. Tehát az a társaság válassza délt, akinek mondanak valamit a pörgés, veretés és partizás szavak. Szubjektív észrevételünk, hogy ameddig dél fiatal lányai mellekből állnak jól, addig az északiak a formás seggekkel támadnak, ez is fontos szempont lehet a választásnál.