Bal lábat be az egyik hurokba, a jobbat a másikba, a beülőt tessék felhúzni, aztán majd segítek, meghúzom, ahol kell. Nem szoros? Rendben. A karabiner színes kis gyűrűjét lefelé kell húzni, így nyitható csak, és akasztható be a biztonsági sodronyba. A csigánál figyelni kell, sose kerüljön a kéz a csiga elé, mert kegyetlenül bedarálja. A karabinereket meg akasszuk rá a csigára, ne kopjanak. Avagy rakjuk őket a csiga mögé, mert biztonságosabb. És akkor az első akadály.

Nagyjából erre a szentbeszédre kell felkészülnie annak, aki elmegy egy kalandparkba, ahogy azt mi is kipróbáltuk a múlt héten. Íme a Balaton körüli kalandparkok szubjektív listája, árakkal és nyitvatartásokkal!

Balatonfűzfő – Serpa Kalandpark

A fűzfői Serpa Kalandpark volt az első, ahova túránk során ellátogattunk. A szeptember 1-ig minden nap 10-19 óra között nyitva tartó park az egyik legöregebb az országban. A június 29-én a tizedik szülinapját ünneplő park kissé távolabb esik a parttól, de rengeteg mindent lehet itt csinálni. A kalandpályákon kívül a parkban és környékén van uszoda, nyári bob, paintball, mászófal, drótkötélcsúszda és íjászpálya is. Maga a kalandpálya teljes egésze épített, tehát nem a fákon vannak az állomások, nem a fákhoz vannak rögzítve a kötelek. Ennek megvan a hátránya, hisz régen a harkályok kikezdték a fa állványzatot, de kaptak saját madárlakokat a fákon, azóta nyugi van. Jelenleg négy kalandpálya van, egyre nehezebb akadályokkal. Ezek a Kis Vuk út (gyerekeknek), a Zsigmondy út, a Koppány útja és a Nimród útja (erre vittek fel minket első nap). A környék szép erdős, a fák alatt persze árnyas, az árak pedig a következők: a mászótorony, a drótkötélcsúszda és tíz íjlövés 500 forintért vehető igéánybe, míg a kalandpályák 1000-4500 forint között mozognak (bővebb info a honlapon).

Személyes tapasztalat: bringával hátránya volt a parknak, hogy relatíve messze fekszik a tótól, de még így is 10-15 perc tekeréssel elérhető a parttól. Előnye a szép erdős környezet, a rengeteg egyéb kikapcsolódási lehetőség és a vidám, derűs személyzet, akik könnyen beviszik az embert a legnehezebb kalandba.

Balatonfüred – Brázay KalandPart

Szinte Füred központjában, az Aranyhíd sétányon található a saját stranddal is rendelkező Brázay KalandPart. Minden nap reggel 9-től sötétedésig vannak nyitva, a kalandpark mellett mászófa, rekeszépítés és drótkötélcsúszás is várja az embert. A kalandpark nem nagy, azonban tele van csúszós szakaszokkal, bizarr élmény az alant a törülközőn heverő strandolók felett csúszni-mászni. 990 forintért lehet a junior, 1490-ért pedig a felnőtt pályán menni, a majomfa (2 mászás) 300-ba, a rekeszépítés 500-ba kerül (ez utóbbi negyedóráért). A kalandpálya egyébként lombkoronára épített állomásokból áll. Csak úgy nem lehet bemenni a pálya területére, minimum a strandbeugrót fizetni kell, ez 300 és 500 forintba (gyerek és felnőtt) kerül egy napra.

Személyes tapasztalat: jó megközelíthetőség jellemzi a parkot, aminek viszont hátránya, hogy alapból családias jellegű, de a gyereket nem tudjuk fizetés nélkül bekísérni, hogy lógjon kicsit a fákon. Viszont tele van csúszópályákkal, ami menővé teszi.

Tihany – Kalandsziget-Tihany

A félsziget keleti lejtőin kapott helyet a Kalandsziget, ami a jelek szerint a külföldi turistákra épít, honlapjuk ugyanis egyből angolul jön be. A kalandparkban kb. 40 akadály található, ezek három különböző nehézségi fokba tömörülnek, de van itt is mászófa és csúszópálya a fák között. Van saját baglyuk is, aki a Füles névre hallgat. A park minden nap 10-kor nyit, hétköznap 18 órakor, hétvégén 19 órakor zár. Az árak úgy néznek ki, hogy a Gyermekvilág jegy 1500-ba kerül, ezért másfél óráig mászhatnak a 130 centi alatti gyerekek két pályán. A zöld jegy két másik pályát jelent ugyanennyiért, a kék jegy pedig négy pályát 2700-ért. Van balesetbiztosítás és egy háromgyerekes nagycsalád belépőjéből ingyenes az egyik felnőtté. Sőt, még a gödrösi strand is egy köpésnyire van.

Személyes tapasztalat: egyértelműen ez a park volt a leghűvösebb, vélhetően azért, mert egész délután a hegy árnyéka vetül rá és egy őserdőben áll az egész. Saját talajvizes pangó tavuk is van, vicces lehet beleesni.

Zánkafürdő – Zánkaland Kalandpark

Az Új Nemzedék Központnak átkeresztelt úttörőváros tetején található a Zánkaland, amit nem egyszerű fellelni. Ha mégis sikerül, a Balaton egyik legnagyobb kalandparkját kapjuk mintegy száz akadállyal a lombkoronában. Reggel 9-től sötétedésig vannak nyitva, de előzetes egyeztetés alapján éjjel is lehet menni. 140 centi alatti pályákon 2000, afelettieken 3000 forint két óra mászás (éjjel 3500). Van még íjászat, airsoft lövészet, műfalmászás, sziklamászás, terepjárós túra, számháború, sárkányhajó, rekeszépítés, na meg lehet enni is. Mindemellett ipari alpinistákat is képeznek itt.

Személyes tapasztalat: ottjártunkkor fényes nappal is zabáltak a szúnyogok, de összességében egy szép nagy árnyas erdőben van a placc, és a vécéje a Balaton leghűsebb helye. Az akadályok száma rengeteg, aki szereti a kalandparkokat, az ellehet itt sokáig.

Gyenesdiás – Kalandstrand

Ökokalandparkként hirdeti magát a következő hely, a gyenesdiási Kalandstrand. A ligeterő fáira telepített park 70 akadályt kínál, és egész évben nyitva van, ez nyáron 10-19 óra közötti nyitvatartást jelent. A gyereke 1500-ért mehetnek kalandozni két pályára és trambulinra, a juniorok 2000-ért két pályát és egy csúszópályát használhatnak, a felnőttek pedig 2500-ért négy pályán és két csúszón próbálhatják ki magukat. A kísérők itt is szívnak, a strandra egy felnőtt napi 400 forintért léphet be. És végül mitől öko ez a park? Azt írják, fokozottan figyelnek a fák állapotára, nem háborgatják feleslegesen az itt élő állatokat és növényeket, fákat és cserjéket ültettek, szelektíven gyűjtik a szemetet és 40 madárodút- és etetőt helyeztek ki.

Személyes tapasztalat: Ez az egyetlen park, ahol nem szereztünk személyes tapaszalatot, ugyanis korán, a nyitás előtt vezetett erre az utunk, így még nem tudtunk bemenni.

Balatonboglár – Adventure Park

A boglári Adventure Park a legfiatalabb, pár hete van mindössze nyitva, a híres Gömbkilátó alá építették fel, a Várdomb oldalába. Sajnos honlapjuk nincsen, vagy legalábbis nem fellelhető, a Facebookon is Columbónak kéne lenni, hogy az ember megtalálja (bár leltünk egy árlistát). Annyi bizonyos, hogy nyári bobpálya, falmászási, íjászkodási és rekeszépítési lehetőség is van itt, és a panoráma innen a legpazarabb. A bobpálya egy köre gyereknek 300, felnőttnek 350, a rönkökre épített kalandpálya egy órára gyereknek 1000, felnőttnek 1500, a többi móka pedig 500 forint körül mozog. Nyitva 10-től 21 óráig van a park.

Személyes tapasztalat: Valóban a panoráma volt a legpazarabb, amikor fent mászkáltunk, de életünkben először itt kúsztunk fel egy mászófalon. Pozitív, hogy a kísérőknek nem kell fizetni a jelenlétért.

 

Zamárdi – Zamárdi Kalandpark

Talán a leggrandiózusabb kalandpark a tó körül a zamárdi, ahol három gyerek-, négy junior- és hét felnőttpályán lehet mászkálni. Ezen kívül csúszópályák sokasága húz át a saját ki tó felett, ami tele van pontyokkal, és amiben lehet vízigolyóval és vízidodzsemmel is szórakozni. A gyerekeknek van még nyuszisimogató nem megsimogatható nyulakkal, labirintus és hozzá kapcsolódóan kincsmosó, saját kisvasútvonal alagutakkal, hidakkal, állomásokkal, valamint kötélhálón is lehet lógni. A parkba kísérőként nem kell beugrót fizetni, de minden más forintosított. A kisvasúton 700 forint egy kör a gyerekeknek, 900 a felnőtteknek. A kalandpályák közül az összes gyerekpálya használkható két órán át 2200 forintért egy főre, míg a juniorok 2800-ért, a felnőttek 3800-ért látogathatók, de ezek 3 órás időtartamra szólnak, és az összes ide sorolt pályára. További árakat a honlapon talál. A park hétfőtől csütörtökig 10-18 óra között, péntektől vasárnapig 10-19 óra között tart nyitva.

Személyes tapasztalat: a személyzet itt is hiperaranyos, a park pedig olyan, hogy az ember önkéntelenül visszamegy ötévesbe, és legszívesebben visongva szaladna a nyulaktól a labirintuson át a kisvasútig. Ja, hogy kalandpályák is vannak...?


Balatoni kalandparkok nagyobb térképen való megjelenítése

Cikkünk szigorúan azokat a kalandparkokat mutatta be, amelyek elérhető távolságban vannak a tóparttól, főleg ha az ember egy hosszú bringatúra során fedezi fel őket. Azonban ha kocsival van vagy hajlandó vonatra/buszra ülni, ajánljuk még a környéken a Sobri Jóska Kalandparkot Kislődön, a 7 Vezér Történelmi Kalandpark Garaboncon, illetve augusztusban nyithat a tervek szerint a balatonfüredi Bringapark saját új kalandparkja is.