Roman Polanski ügyvédei útján hivatalosan is tiltakozott svájci letartóztatása és amerikai kiadatása ellen kedden - közölte az alpesi ország legfelső bírósága. A rendező ügyvédje az AFP francia hírügynökségnek azt mondta: kérvényezni fogják, hogy a szombaton, egy 1977-es megrontási ügy következtében letartóztatott Polanskit óvadék ellenében helyezzék szabadlábra.

A Los Angeles Times szerint egyébként közvetve a rendező ügyvédei tehetnek a letartóztatásról, akik tavaly és idén júliusban is kérelmezték a bíróságtól az egykori ítélet érvénytelenítését és az ügy ejtését, amivel ismét ráirányították a figyelmet. Ezért lehetséges, hogy a rendezőt - bár évek óta rendszeresen járt Svájcba, sőt háza is volt itt - most hirtelen letartóztatták.

Közben több híres filmes is aláírta azt a petíciót, amely követeli, hogy az Egyesült Államokban nemi erőszak miatt elítélt Polanskit azonnal engedjék szabadon. A dokumentumnak már több mint hetven aláírója van, Monica Belluccihoz, Fanny Ardanthoz és Wong Kar Waihoz azóta már Woody Allen, David Lynch, Martin Scorsese, Michael Mann, Wim Wenders és Pedro Almodovar is csatlakozott.

Roman Polanski 1977-ben Jack Nicholson Los Angeles-i házában létesített szexuális kapcsolatot egy kiskorú lánnyal. 1978-ban vádalku keretében bűnösnek vallotta magát, de büntetését nem töltötte le, mert még az ítélethozatal előtt elhagyta az Egyesült Államokat, és azóta Franciaországban élt. Kettős francia-lengyel állampolgárként letartóztatása után mindkét érintett ország, Lengyelország és Franciaország is tiltakozott kiadatása ellen. (FH-Velvet)