Monica Bellucci és Fanny Ardant is aláírta azt az ívet, melyen a hét végén Svájcban letartóztatott filmrendező kiadatása ellen tiltakoznak, és követelik Polanski szabadon engedését. Emellett a lengyel és a francia kormány közös erővel szeretné elérni, hogy az egy 30 évvel ezelőtti megrontási vád miatt letartóztatott lengyel-francia állampolgárságú rendezőt Svájc ne adja ki az USÁ-nak, sőt kapjon kegyelmet Hillary Clintontól.

Lengyelország és Franciaország közösen lép fel a hét végén Svájcban letartóztatott Roman Polanski filmrendező szabadon engedése érdekében. Erről a lengyel külügyminiszter, Radek Sikorski tájékoztatta a PAP lengyel hírügynökséget, aki Bernard Kouchner francia külügyminiszterrel közösen felhívást intéz a svájci hatóságokhoz. Emellett azt is tervezik, hogy a lengyel-francia kettős állampolgárságú rendezőnek kegyelmet kérnek Hillary Clinton amerikai külügyminisztertől. Frederic Miterrand francia kulturális miniszter és Nicolas Sárközy köztársasági elnök szintén támogatólag állnak az ügy mögött.

Miért körözik 30 éve Polanskit?

A lengyel születésű, de 30 éve Franciaországban élő, 76 éves Roman Polanskit hét végén tartóztatták le Svájcban egy 1978-as megrontási vád miatt kiadott nemzetközi körözésre hivatkozva. Az Oscar-díjas rendezőt akkor azzal vádolták, hogy 1977-ben egy Jack Nicholsonnál tartott házibulin megerőszakolt egy 13 éves lányt. A vádakban Polanski - állítólag csak ügyvédei tanácsára - bűnösnek vallotta magát, de letartóztatása elől megszökött az országból, mivel kiderült, hogy - a neki előzőleg ígértekkel ellentétben - életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat. Ezután Párizsban telepedett le - mivel Franciaországnak nincs kiadatási egyezménye az Egyesült Államokkal -, ahol azóta is lengyel-francia kettős állampolgárként él feleségével, Emanuelle Seigner francia színésznővel és két gyerekükkel.

A sokat vitatott ügy egykori áldozata, az azóta 43 éves Samantha Geimer 2003-ban egy interjúban úgy fogalmazott: amit Polanski tett, nem volt helyes, de ő biztos benne, hogy már megbánta, és ő örülne a legjobban, ha végre lezárhatnák ezt az ügyet, amivel tulajdonképp simán együtt tudna élni, de az évtizedek óta tartó emlegetése sokkal jobban megviseli. Később kérte is a bíróságot, érvénytelenítsék az egykori eljárást, de eredménytelenül. Polanskit ezért szombat este egy 2005-ben kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján vették őrizetbe Svájcban, ahová azért érkezett, hogy a zürichi filmfesztiválon vasárnap este átvegye a neki ítélt életműdíjat.

Bár a rendező már korábban is járt Svácban, akkor megúszta a letartóztatást, mivel a hatóságok azt állítják, nem tudtak előre az érkezéséről. Mint a svájci rendőrség szóvivője most elmondta, ezt a letartóztatást hónapok óta készítették elő az amerikai hatóságokkal közösen. „Egy percig sem volt titok, hogy Svájcba készül, fenn volt a honlapján is” – árulta el, honnan vették az információt. Polanski az elmúlt harminc évben csak olyan országokba utazott, melyeknek nem volt kiadatási egyezménye az Államokkal; egyelőre nem tudni, miért kockáztatta most meg a svájci utat. Robert Harris angol író szerint azonban, akinek Polanski a The Ghost című regényéből épp most forgatta új filmjét, úgy tudja, a rendező az elmúlt másfél hónapot szinte folyamatosan Svájcban töltötte: "Nyilván tudtak róla a hatóságok is. Ha olyan nagyon körözik, miért hagyták, hogy háza legyen náluk, és szabadon utazgasson oda-vissza?"

Összefogott a filmszakma

A rendező letartóztatása természetesen nagy visszhangot kapott a nemzetközi sajtóban, a politikai diplomáciában és a filmszakmában is. Kollégái aláírásgyűjtéssel próbálnak hatni a hatóságokra, Harvey Weinstein filmproducer szervezésében aláírást gyűjtenek az érdekében. „Minden filmszakmában dolgozót szeretnénk elérni, akit csak tudunk, hogy megoldódjon valahogy ezt a rettentő helyzet” – nyilatkozta Weinstein az Screen Dailynek, hozzátéve, eddig már szép számú aláírója akadt a petíciónak, köztük Thierry Fermauxszal, a Cannes-i Filmfesztivál igazgatójával, Costa Gavras és Wong Kar Wai filmrendezőkkel, valamint Fanny Ardant francia és Monica Bellucci olasz színésznőkkel. "Elfogadhatatlan, hogy egy nemzetközi kulturális eseményt, ami az egyik legnagyobb kortárs filmrendező életműve előtt tiszteleg, a rendőrség arra használ, hogy letartóztassa őt" - írják a petícióban a Kés a vízben, a Kínai Negyed, a Rosemary gyereke és a Halál és a lányka rendezőjének védelmében.

A Svájci Filmkészítők Szakmai Szövetsége is élesen bírálta hazája lépését, amire válaszul az igazságügy-miniszter, Eveline Widmer-Schlumpf azzal védekezett: mivel életben lévő kiadatási egyezményük van az USÁ-val, nem volt más választásuk, mint letartóztatni a területükre lépő filmrendezőt.

Az Egyesült Államoknak most egy hónapja van, hogy kérje Polanski kiadatását, aki azonban fellebbezhet ez ellen, akár hónapokra is elhúzva így az eljárást. A 76 éves rendező francia ügyvédje, Herve Temime hétfőn azt mondta: remélik, hogy bizonyos feltételek mellett hamarosan szabadon engedik Polanskit.

Büntetőügyből nemzetközi diplomáciai incidens

Más vélemények szerint azonban nem is biztos, hogy Polanskinak rosszul jön ez a letartóztatás, még ha az országközi egyezkedések miatt az ügye nemzetközi diplomáciai problémává terebélyesedett is az Egyesült Államok, Franciaország, Lengyeország és Svájc közt. "A kérdés az, vajon nem lett volna-e jobb akkor megfontolni önmaga önkéntes feladásának lehetőségét, amikor még volt rá esélye" - véli a Loyola Egyetem jogi professzora, Laurie Levenson. "Ez az ügy most nemzetközi diplomáciai incidenssé vált, ezért a törvényszéki ügyészen erős lesz a nyomás, nem ajánlhat méltányosságból semmilyen megegyezést. Svájc bevonásával igazán nehéz helyzetbe kerültek".

Steve Cron védőügyvéd azonban úgy látja, Polanski akár még jól is kijöhet ebből: "Végre bíróság elé állhat és tisztázódhat ez az egész ügy. Jó esélye van rá, hogy az ügyet végül érvénytelenítsék, vagy letöltöttnek veszik a börtönbüntetését. A jó hír ebben az egészben, hogy évekig élt ez alatt az árny alatt, és most végre egyszer és mindenkorra tisztázhatja magát".

A Sharon Tate-gyilkosság

Roman Polanski első feleségét, Sharon Tate színésznőt 1969-ben mészárolta le Charles Manson és bandája brutális kegyetlenséggel, a mészárlást Polanski csak véletlenül élte túl, mivel akkor épp nem tartózkodott otthon. A „Család” nevű szektát vezető Manson és társai éjszaka törtek rá Polanskiék Hollywood Hills-i otthonában Tate-re és négy barátjukra, rendőrségi jegyzőkönyvek szerint előre kidolgozott tervvel, azzal a konkrét szándékkal, hogy mindenkit megöljenek. Mint később kiderült, Tate-et és társaságát valójában tévedésből gyilkolták meg: a Manson-szekta célpontja a ház előző lakója lett volna, akinek az volt a bűne, hogy lemezproducer létére nem akarta kiadni Manson zenei próbálkozásait.

Tate nyolchónapos terhes volt, az ő meggyilkolását a végére hagyták: a színésznő állítólag meg nem született gyermeke életéért könyörgött nekik, de – mint az egyik bandatag, az azóta a börtönben elhunyt Susan Atkins vallotta – ezzel egyiküket se hatotta meg, és halálra szurkálták. Férje, a rendező csak azért élte túl a mészárlást, mert épp Londonban tartózkodott; a történtek után évekig hibáztatta magát, amiért nem volt felesége mellett azon az éjjelen.