Hajnali 1 óra helyett reggel 6-ig is nyitva lehetnek a terézvárosi szórakozóhelyek, ha megfelelnek az előírt feltételeknek – tudatta a Független Hírügynökség. A nagy vitát kiváltott csendrendeletet csütörtöki ülésén módosította a VI. kerületi képviselő-testület, ám még ez a változat sem biztos, hogy végleges lesz: novemberben ismét az önkormányzat elé kerül. A módosított rendelet alapján a lakók több mint felének írásos hozzájárulásával nemcsak hajnali 1-ig, hanem reggel 6-ig is nyitva lehetnek a VI. kerületi vendéglátóhelyek.

A teraszok továbbra is éjfélig működhetnek. Az olyan üzletek viszont, amelyeknek nincs közterület-használati engedélyük, ablakon keresztül nem árulhatnak este 22 óra után. Gond esetén a hozzájárulás visszavonását a lakók 60 százaléka kezdeményezheti. Az új szabályozás meghatározza azt is, hogy lakónak az üzlettel egy épületben lévő lakás tulajdonosa számít, akinek az ingatlanban bejelentett lakóhelye van. Önkormányzati tulajdon esetében pedig a lakó a jogszerű bérlő vagy használó.

Az eltérő nyitvatartás engedélyezéséhez az üzemeltetőnek szakértői véleménnyel is igazolnia kell, hogy a technikai berendezések maximális terhelés mellett sem érik el a jogszabályban meghatározott zajszintet, és ezt műsoros előadás esetén sem lehet túllépni. Váltás esetén az új üzemeltetőnek is meg kell kérnie az eltérő nyitvatartási engedélyt. A módosított rendelet november 1-jén lép hatályba. Ettől kezdve 30 napig a lakók hozzájárulása nélkül is kérhetik az engedélyt azok a vendéglátóhelyek, amelyek ellen az elmúlt egy évben a kerületi jegyzőnek nem kellett hatósági szankciót alkalmaznia. <FH>