A lengyel származású Oscar-díjas rendező, Roman Polanski ügyvédei helyi idő szerint szerdán arra kérték a Los Angeles-i bíróságot, hogy a filmes távollétében hozzon ítéletet a bíró. Polanskinak egy 1977-es ügy miatt kell bíróság elé állnia: több mint három évtizede megrontott egy akkor 13 éves lányt.

Peter Espinoza bíró azt mondta: fontolóra veszi a kérést, és a január 22-i meghallgatáson dönt erről a lehetőségről. Korábban a vád és a bíró is azt hangsúlyozta, hogy csak akkor születhet ítélet az ügyben, ha a filmes személyesen jelenik meg a bíróságon. Espinoza a kéréssel kapcsolatban kijelentette, hogy tanulmányozni akarja az indítvány indoklását, hogy miért a filmes távollétében hozzon ítéletet.

Polanski jelenleg svájci házában van házi őrizetben. Decemberben egy kaliforniai fellebbviteli bíróság elutasította a filmes elleni vádak megszüntetését. A rendező ügyvédei eljárási hibákra hivatkozva nyújtották be kérelmüket. Roman Polanskit azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy szexuális viszonya volt egy kiskorúval még 1977-ben. A filmrendezőt szeptemberben tartóztatták le Svájcban az amerikai elfogatóparancs alapján. Polanski az elmúlt évtizedekben Franciaországban élt - Franciaországnak ugyanis nincs kiadatási egyezménye Amerikával.(FH)