Rekordösszeget, 58 millió dollárt (11,1 milliárd forintot) adakoztak a telefonálók és az internetezők a George Clooney nevével jelzett jótékonysági eseményen pénteken - közölte vasárnap a több mint száz világhírű énekest és színészt felvonultató "Reményt Haitinek most" műsor egyik szervezője szombaton. Lisa Paulsen, a Szórakoztatóipari Alapítvány elnevezésű non-profit szervezet vezetője szerint, magánszemélyek még sohasem adakoztak ennyit az Egyesült Államokban. A gyűjtés ráadásul nem is ért véget, hiszen a műsor internetes oldalán, telefonon és sms-ben még mindig érkeznek a felajánlások.

George Clooney ötletére a zenei világ legnagyobb sztárjai, például Madonna, Bruce Springsteen, Jennifer Hudson, Beyonce, a Coldplay együttes, Bono, Jay-Z és a haiti születésű Wyclef Jean énekeltek a jótékonysági tévéműsorban, amelyet a legnagyobb amerikai tévétársaságok élőben közvetítettek. A Music Television, az internetes közösségi oldalak és videómegosztók jóvoltából az eseményt világszerte követni lehetett. Sőt, egy rádiótársaság segítségével Haitiben is hallgathatták a fellépőket. A zeneszámok között olyan hírességek osztották meg gondolataikat a természeti katasztrófáról, mint Brad Pitt, Halle Berry vagy Nicole Kidman. Az adományozó telefonálók hívásait pedig hollywoodi sztárok, például Jack Nicholson, Steven Spielberg vagy Julia Roberts várták.

A kanadai hírességek Celine Dion vezetésével 16 millió kanadai dollárt (2,9 milliárd forintot) gyűjtöttek össze az ugyancsak pénteken rendezett eseményen. "Nyújtani kell a kezünket és segíteni ezeknek az embereknek. Azt kérem, legyenek bőkezűek" - mondta az énekesnő, aki saját maga fél millió kanadai dollárt (90 millió forintot) adományozott. Az est végére 16 millió kanadai dollár gyűlt össze, amelyet egyenesen a segélyszervezeteknek - köztük a Vöröskeresztnek - utalnak át. (FH)