Hétfő délelőtt megkezdődött Gáspár Győzőék adócsalási ügyének tárgyalása: kollégánk helyszíni tudósítása szerint a bíróság meghallgatta a házaspárt, az ügyben Gáspár Győző és felesége is ártatlannak vallotta magát. A showman a Velvetnek elmondta, a reggelük autóbalesettel kezdődött, így segítséget kellett kérniük, hogy eljussanak a tárgyalásra. Győzike nem tart az ítélettől, csak a két lányát félti.

FRISS: Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Gáspár Győzőt

Gáspár Győzőt a bíróság bűnösnek találta kétrendbeli adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalásban, kétrendbeli adócsalásban, mint bűnsegéd, egyrendbeli kisebb kárt okozó csalás, egyrendbeli folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítas, egyrendbeli magánokirat-hamisítás vétségében. Halmazati büntetesként egy év nyolc hónap börtönbüntetés kapott három év próbaidőre felfüggesztve. Gáspár Beát bűnösnek találták kétrendbeli adócsalás bűntettében, kétrendbeli adócsalásban, mint bűnsegéd, és kétrendbeli magánokirathamisítás vádjában. Egy év hat hónap börtönre ítélték három év próbaidőre felfüggesztve. A harmadrendű vádlott B. A egy év négy hónap börtönbüntetését szintén három év próbaidőre felfüggesztették. Ezen kívül személyenként 271 742 forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezték őket. Az ítélet ellen mindhárom vádlott és ügyvédjeik fellebbeznek, az ügyész három nap gondolkodási időt kért. Ettől függetlenül természetesen meg kell fizetniük az adótartozást a NAV felé, magyarázta Gáspár ügyvédje, dr. Czudar Sándor.

Az ítélet indoklásában elhangzott, hogy Gáspár Győző 2005. évi tartozását megfizette. A 2006-os év tartozásaiból még több mint nyolcmillió forintot kéne visszafizetnie. Felesége azonban nem törlesztett, a teljes összeggel tartozik az adóhatóságoknak.

Néhány részlet a tárgyaláson elhangzottakból:

Gáspár Győző a családja beleegyezése nélkül mondott igent a realytire

„Az RTL Klubtól megkerestek, hogy szeretnének egy reality komédiát, mindenki tudja, én a TV2-nél kezdtem” – mondta a tárgyaláson Gáspár, akinek aztán felmondott a csatorna. „Aztán felhívott Kolosi Péter programigazgató, hogy szeretne alkalmazni, mert hallották, hogy megszűnt a munkám. Elmentem velük Argentínába, erre a Rettegés fokára, és megismertük egymást. Azt mondták, adnak nekem egy videókazettát, Ozzy Osbourne-nak a családját, nézzem már meg. Mondom, az meg kicsoda?Otthon, titokban ezt a kazettát megnéztem, a családom se tudta, és akkor jöttem rá, hogy be van kamerázva a házuk. Akkor Bea tudta nélkül igent mondtam a csatornának, mert szeretek szerepelni, igen. Szeretünk szerepelni mindannyian, akik ezt a szakmát választjuk, ez nekünk kötelező. Én hála istennek találtam egy embert, aki itt ül mellettem. Őt B. A.-nak hívják, és hallottam, hogy ő milyen nagy vállalkozó és mennyire profi. Gyerekkora óta ismerem, nem barátom, egy jó munkatársnak vagy kollégának gondolom. Szakértőasszonynak pedig annyit szeretnék mondani: ha A. nem csinált semmit, akkor hogy lett produkció. Az ügyész és a szakértő lenézte A. munkáját, semmibe vette."

Ismerőse temetésére se mehetett el

Gáspár többek között arról is beszélt, hogy a 24 órás forgatás alatt azt kellett csinálnia, amit megszabtak neki: "Nemhogy ki nem lehetett menni, de sosem felejtem el, egyszer vagy  kétszer voltam lázas, akkor vagy a Kolosi tolt le, vagy az A. kiabált velem. Volt olyan, hogy meghalt az egyik ismerősöm, a salgótarjáni temetőben temették, el akartam menni temetésre, nem mehettem el. Volt olyan, hogy 2005-ben a virrasztóra nem lehetett elmenni este, nem engedett minket se az RTL, se az A. kimozdulni. Mi leszerződtünk az RTL-lel, és itt van a 2005-ös notesz, megmutatom az ügyész asszonynak."

Volt csaja beszervezéséről ő se tudott

"Kutattam a Győzike villában, már nem lakunk ott, de kutattam a Győzike villában, és egy pár dolgot csak szeretnék elmondani, arra a szóra, hogy A. munkáját semmibe vették. Az A. munkájában arra vagyok büszke, hogy eljutottam New Yorkba, és New York-i adás remekül sikerült. Oda úgy mentünk, hogy Bea, én, Katinka, Zsuzsi, a Romantic zenekarral mentünk. És az volt a koncepció, hogy Gáspár Győző, aki nem tud angolul, az hogy éli meg a New York-i utat. És ezért megbeszéltük A.-val, hogy hadd menjünk még át Miamiba is, de közben az A. az én tudtom nélkül megszervezte azt ügyészasszony. Hogy ugye volt egy első nagy szerelmem, és én nem tudtam, hogy ő Miamiban él. És erről Bea sem tudott, meg én sem tudtam, és az A. leszervezte, hogy az a hölgy ott legyen a forgatáson, és így velem szemben találkozik, és arról szólt az egyhetes forgatásunk, hogy mi Beával veszekedünk. És tényleg ez így volt, én nem tudtam, nem láttam őt 22 éve."

Előzmények

Gáspár Győző és felesége ellen tavaly nyáron emelt vádat a Salgótarjáni Városi Ügyészség adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt. A vádirat szerint Győzike és Bea asszony 22,2 millió forintos kárt okozott a költségvetésnek azzal, hogy kijátszották a személyijövedelemadó-fizetési kötelezettséget: Gáspár Győző 2005-ben és 2006-ban 11,5 millió, felesége pedig 2006-ban 10,7 millió forint kárt okozott az adócsalással. Az ügynek harmadrendű vádlottja is van, B. Attila, a vádirat szerint az ő cégének közreműködésével jutott a házaspár pénzhez az RTL Klubbal kötött szerződés alapján.

Az ügyész októberben a közügyektől való eltiltás mellett letöltendő börtönbüntetést kért Gáspárékra, ami a periratok alapján akár 12 év is lehet. Az ítéletet az is súlyosbítja, hogy bűnszövetség keretei között elkövetett adócsalással vádolják a showmant.