Most, hogy Katalin hercegné hivatalosan is terhes, rögtön beindult az elemző médiagépezet. Kate Williams királyi történész elmondta a BBC-nek, szerinte a gyermekáldás tovább lendíthet a királyi család népszerűségén. Eleve jót tett a tavalyi Vilmos-Katalin-esküvő, majd idén II. Erzsébet királynő gyémántjublieuma és a londoni olimpia az uralkodó ház megítélésének. "Kongtak a harangok Britannia-szerte, amikor Viktória királynőnek megszületett a fia, a későbbi VII. Edward. De az semmi ehhez képest" – mondta Williams. Szerinte a bulvármédia ádáz küzdelmet fog majd vívni a gyerekről készített első képekért, illetve rengeteg ajándék is elözönli majd Vilmosékat.

Persze a celebek sem maradhattak ki az ünneplésből: Khloé és Kim Kardashian is gratulált a Twitteren, utóbbi szerint kifejezetten "cuki" és "édes", hogy Kate Middletonnak babája lesz. "Olllllyan izgatott vagyok, hogy egy királyi bébink lesz!!!!" - írta ki Cheryl Cole, míg Brooklyn Decker csak hidegen megjegyezte, hogy "EGY KIRÁLYI BABA". Persze a gratulálók sorából nem maradhatott ki Ivanka Trump, Maria Shriver, Richard Branson és Estelle sem a CBS gyűjtése szerint.

Persze a politika is kivette a részét az ünneplésből, gratulált Barack Obama amerikai elnök, David Cameron brit miniszterelnök (aki szerint Vilmosék csodás szülők lesznek), az ellenzéki Munkáspárt vezére, Ed Milliband és az elszakadni vágyó Skócia első minisztere, Alex Salmond is.

Amerikában is nagy svunggal láttak neki a lapok a hír közlésének, a New York Times már felszólította a párt, hogy készítsék fel a bölcsődét a gyerek érkezésére, a USA Today pedig már hallni vélte a harsogó trombitákat. A CNN amerikai anyákat kérdezett meg ennek apropóján a terhességről, az ABC pedig szavazást hirdetett, mi legyen a lurkó neve (fiúknál a James, lányoknál a Grace vezet). A világ többi vezető lapjánál Németországtól Indiáig szintén a vezető hírek közé került Katalin terhessége, sok helyen kiemelték, milyen későn (31 évesen) fog szülni, holott Diana hercegnő például sokkal fiatalabban hozta világra Vilmost.

Egy váratlan bejelentés

II. Erzsébet és a királyi ház több tagja is csak hétfő délután értesült a terhesség híréről, amit Katalinék szerettek volna még jó ideig titokban tartani – írja a Daily Mail. Katalin kórházba szállítása azonban keresztülhúzta a számításaikat, így idő előtt bejelentette a St. James Palace nevű hercegi hivatal a hercegné várandósságát. Katalin a Mail szerint szülei buckleberry-i házában már rosszul volt, képtelen volt enni-inni, Vilmos pedig – egy orvosi konzultáció után – a kórház mellett döntött (a fenti videón is innen jelentkezik be a BBC tudósítója). Felesége jelenleg infúziót kap, de abszolút nincs súlyos állapotban (ez a fajta rosszullét egyébként a terhes nők 2 százalékát érinti).