Két kurta csók, negyvenhárom ember őrizetben, megéljenzett szippantós kocsik és egy kiengedett hajú menyasszony: így zajlott Kate Middleton és Vilmos herceg esküvőjének napja, amely még nem ért véget.

Április 29-én, pénteken Vilmos herceg, aki valószínűleg a britek következő királya lesz, feleségül vette Kate Middletont. Korábban azt jósolták, hogy szakadni fog az eső a királyi menyegzőn, szerencsére nem így lett. Helyszíni tudósítónk azt jelentette, hogy a britek nagyon vígak: még a szippantós autókat is megéljenezték, és hokedlitalpú cipőbe bújtak, hogy jobban lássanak. Azt is megtudtuk tőle, hogy sok és sokféle felszereléssel ellátott rendőr óvta a rendet - az ötezer kivezényelt egyenruhás a nap folyamán negyvenhárom embert vett őrizetbe. Huszonöt embert rendzavarásért állítottak elő, de akadt olyan is, akit nemi erőszakért, sőt, 24 főre már csütörtökön lecsaptak, nehogy megzavarják a házasságkötést. Feloszlattak emellett két, a hercegi esküvő ellen irányuló demonstrációt is.

A Westminster apátságba 1900 vendéget vártak, de majdnem olyanok is bementek, akiket nem. A diplomáciai okokból meghívottak mellett sok volt a celeb is: David Beckham és neje mindenkivel édelegtek, ám mint milánói tudósítónk felhívta rá a figyelmet, a focista rossz oldalra tűzte kitüntetését.

Vilmos herceg és öccse, Harry a tervek szerint érkeztek a templomba, ahol a vőlegény hárormnegyed órán keresztül várta jövendőbelijét. Kate Middleton meg is érkezett, dél után néhány perccel, félig kiengedett hajjal, fátyolosan, szépen, a királynőtől kölcsönzött fejdíszben. Helyi idő szerint negyed egykor (nálunk negyed kettőkor) kimondták az igent, majd véget a szertartás, a britek ünnepeltek, a himnuszukat énekelték. Az eseményeket körülbelül kétmilliárd ember követte a tévében.

Az ifjú házasok a Buckingham Palotába tértek vissza, Vilmos kisegítette a kocsiból uszályos nejét, majd kisvártatva a palota erkélyére mentek a királyi család többi tagjával, hogy üdvözöljék az alattvalókat. Két szolid szájrapuszival tudták le az első hivatalos, nyilvános hercegi csókot.

A délután folyamán II. Erzsébet királynő esküvői ebédet adott - erre 650 vendéget hívtak meg, a Károly herceg által adandó vacsora ennél szűkebb körű, mindössze 300 fős lesz. Aki tovább is bírja, annak szombat hajnalban Harry herceg kínál rágcsálnivalót "túlélők reggelije" címmel. Vilmos ról nem tudni, ott lesz-e, de az éjjel biztosan mással lesz elfoglalva.

Ez került 15 milliárdba

A hercegi pár esküvőjének napja nagyjából ötvenmillió fontba, körülbelül 15 milliárd forintba került a brit adófizetőknek. Ez egyrészt a népes vendégsereg miatt kerül ilyen sokba, másrészt a hatalmas érdeklődés, és a hercegi menyegző ellen tüntetők miatt fokozott biztonsági intézkedésekre is szükség volt: még a tetőkről is mesterlövészek figyeltek.

A vendégeket etetni és kiszolgálni is kell: a NOW magazin becslései szerint a teljes kiszolgáló személyzet munkája másfélmillió fontba (kb. 440 millió forint) kerül, és ehhez még hozzáadódik az étkészletek, a dekoráció, az ételek és a pezsgők ára.

A brit gazdaság felemásan reagálhat az eseményekre: akár 32 milliárdos bevételt is hozhat Londonnak az esküvő miatt fellendülő turizmus, a teljes kiskereskedelem pedig 160 milliárd forintos hasznot húzhat a szuvenír-eladásokból. Ugyanakkor sok brit egész hétre szabadságot vett ki, ami becslések szerint negyed százalékponttal foghatja vissza a GDP növekedését.