Összesen 113 sérültet láttak el este fél kilencig a mentők az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) adatai szerint a hétfői vörösiszap tározó átszakadásával kapcsolatos katasztrófahelyzet helyszínein. Közülük 73 ember került kórházba, de 40 ember a saját felelősségére hazament. A mentési munkák közben 8 tűzoltó is megsérült, első fokú égési sérüléseket szenvedtek. A lakosságot arra kérik, az érintett területen ne érintkezzenek a vízzel.

Az OKF esti tájékoztatása szerint az "akut veszélyhelyzet" megszűnt, a következő legfontosabb lépés az eredeti helyzet visszaállítása, illetve az esemény felelőseinek kiderítése. A lakosságtól azt kéri a katasztrófavédelem, hogy továbbra is tartózkodjon a vízzel való érintkezéstől, ne fürödjenek, ne horgásszanak az érintett területen. A szennyezett ruhákat le kell cserélni.

Mint ismert, hétfőn délután fél egykor átszakadt a Veszprém megyei Kolontár közelében lévő, az ajkai timföldgyárhoz tartozó vörösiszap tározó fala. Hét települést érintett az áradás, több helyen utakat, közműveket, házakat rongált meg a lezúduló veszélyes anyag. Két ember meghalt, haláluk ügyében rendőrségi vizsgálat indult a felelősség megállapítására. Több százan, köztük tűzoltók, katonák, mentők, a katasztrófavédelem és a polgári védelem szakemberei vettek részt a mentésben, ami még napokig tart. 113 ember sérült meg, többeket a Honvédség helikoptere hozott Budaörsre , ahonnan mentők vitték tovább őket a kórházakba.

Az OKF internetes oldalán részletes tájékoztatást adtak ki a vörösiszapról. Eszerint ez az anyag a timföldgyártás melléktermékeként keletkező, az egészségre súlyosan káros anyag, ezért a II. veszélyességi kategóriába sorolják. Sűrű, mint a tejföl, erősen lúgos, ezért maró hatása van a bőrön. Nagy mennyiségű toxikus fémet is tartalmaz, egyebek mellett ólmot is. A vörösiszap lúgossága miatt, a bőrön maró hatást fejt ki, ezért azt azonnal bő vízzel kell lemosni, így lehet semlegesíteni az anyagot.

Az anyag radioaktív, de alacsony aktivitása miatt a közvetlen sugárzás veszélye elhanyagolható. Problémát jelenthet viszont, ha a szél sugárzó anyagokat szállít a közelből, így az anyag belélegezve akár tüdőrákot is okozhat. Egy tonna alumínium gyártása során átlagosan három tonna erősen lúgos vörösiszap keletkezik. A nagy mennyiségű veszélyes hulladék biztonságos elhelyezése is számos környezeti, környezetvédelmi problémát vet fel. A katasztrófavédelem korábbi közlése szerint egyébként nem mértek az emberi életet és egészséget veszélyeztető sugárzást a területen.(FH)