Lemondott a Nemzeti Valutaalap vezérigazgatói posztjáról csütörtökön Dominique Strauss-Kahn, aki azonban továbbra is ártatlannak vallja magát az ellene felhozott vádakban. A 62 éves francia közgazdász - akit egy New York-i szálloda szobalánya vádolt meg nemi erőszakkal - közleménye szerint lemondása azonnal érvénybe lépett.

"Végtelen szomorúság töltött el, amikor ma arra kényszerültem, hogy átadjam az IMF vezérigazgatói posztjáról való lemondásomat az igazgatótanácsnak" - áll Strauss-Kahn közleményében. "Elsősorban a feleségemre gondolok most, akit mindennél jobban szeretek, a gyerekeimre, a családomra és a barátaimra. De gondolok a kollégáimra is az alapnál - az elmúlt három és még több évben nagy dolgokat vittünk együtt véghez. Mindannyiuknak szeretném kijelenteni, hogy a lehető leghatározottabban visszautasítom az ellenem felhozott valamennyi vádat" - tette hozzá a gazdasági szakember. Strauss-Kahn álítása szerint "minden erejét, idejét és energiáját" annak szenteli, hogy bebizonyítsa ártatlanságát.

Dominique Strauss-Kahnd jövőjével kapcsolatban azóta folynak a találgatások, hogy szombaton őrizetbe vette a New York-i rendőrség. Az IMF eddigi vezetőjét azért tartóztatták le, mert egy New York-i luxusszálloda szobalánya feljelentette, miután - a nő állítása szerint - a lakosztályában szexuálisan zaklatta, fogva tartotta és megpróbálta megerőszakolni őt. A közgazdász ügyében hétfőn tartották az első bírósági meghallgatást, majd miután a bíró elutasította az óvadékkérelmet, a Rikers Island börtönbe szállították Strauss-Kahnt. (FH)